Livet på landet

Vårkänslor i mullen

Jag är inte mycket för blommor och växter men de första späda stjälkarna som kommer upp på våren brukar jag hålla utkik efter. Och si, redan idag tittade de första blyga skotten fram ur en fortfarande kall jord. Inte alls i något solbo utan ute på gräsmattan. Men solen värmer och visst måste de små liven i jorden känna av att nu är det vår.

Ifjol tog jag en första bild på de spirande uppstickarna den 7 april, visserligen något längre i växten men i snö. I år blev det 19 mars och barmark. År 2018, den 18 april. Jag dokumenterar gärna men någon jordpåtare är jag inte. Det hindrar dock inte att jag kan uppskatta en välskött och kreativ trädgård med blommor och blader, ävenledes en prunkande äng.

Själv håller jag på med mitt skogsprojekt och röjer sly och skapar rymd. Också något att vila ögonen på efter en stunds arbete.

De fina kvällarna ligger framöver. Blå aprilkvällar. Dagarna blir längre och längre och imorgon (fredag) är det vårdagjämning. Tänk, alldeles nyss var det vintersolstånd och det blev mörkt strax efter tre på eftermiddagen. Idag gick jag till skogs halv fyra för att köra ett par timmar i fullt dagsljus.

Jo, det blev lite sent idag. Efter att jag lunchat tog jag en tupplur, det kan man göra som friherre. Mobilen var inställd på en timme för väckning. Någon ringde och jag kom ur gängorna eftersom mobilen då också stoppade larmet. Så jag tupplurade lite längre än planerat.

Men skam den som ger sig. Hellre en kortare stunds skogsjobb än inget alls. Och jag hann ganska mycket ändå, vill jag lova.

Hur tar du emot våren? Trädgårdsentusiast, funderar på att tjära båten eller bara njuta av solen som vänder åter? Kanske en vandring i skogen eller väntar du på att isen skall försvinna?

Men titta där är de ju, de gröna hattifnattarna!
Vi får hoppas att inte vintern hittar på något bakslag.

4 kommentarer

 • annepauline

  Våren är på antågande trots corona viruset och covid19. Här är det spöklikt folktomt överallt. Staden ligger närmast öde. Bussarna rullar fram tomma eller med ett par tre passagerare som sitter långt ifrån varandra. Det känns dystert. Krig mot en osynlig fiende. Jag brukar ha den årliga stora trädgårdsmässan som en höjdpunkt på våren. Så kul att botanisera bland årets nya plantor och fröer. Nu är den mässan liksom alla andra mässor inställd. Vilket ekonomiskt bakslag för alla mässdeltagare. Det brukar vara flera plantskolor från Finland där. Många bussbolag från Finland och från hela Sverige brukar ha resor inbokade till mässan. Nu är allt avbokat. Båtarna mellan Sverige och Finland går ju inte heller. Anställda varslas på löpande band. En väldigt dyster vår med andra ord. Man orkar knappt glädjas åt allt det gröna fina som sticker upp. Får se om det klingar av så Urkult festivalen kan hållas? Det är nästan så man tvivlar. Det blir ju ingen Eurovisionsschlagerfestival.

  • Per

   Ja, var är folket? Sitter alla hemma?
   Jag är van med lite folk i sikte. Någon här och där, så jag tänker inte på det. Kommer det en joggare förbi är det en stor händelse.
   Trädgårdsmässa som är inställd, då förstår jag att det känns lite dystert. Något du sett fram emot och så blir det inte av.
   Skall jag säga vad jag tycker så är gränsstängningen mellan Finland och Sverige ett slag i luften. Det är redan så lite resenärer i farten att de så nu åker gör det av nytta och inte av nöje.
   Det är över fyra månader tills Urkult så månne det inte skall ordna sig tills dess? Det tror jag!

 • Dalkulla

  Det börjar synas i affärer jag handlar från bl.a. Coop Konsum. Ingen
  1,5 liter mjölk endast ekologisk 1L några få stod där ensamma och tittade
  stort när jag gick för och, undrade om jag inte ville köpa den ensamma
  1l ekologisk mjölk, snäll som jag är fick den följa med hem. Vispgrädde fanns
  några få, andra hyllor ekade det tomt ifrån. Lite folk i affären också, men
  kanske för att jag var där tidigt.

  Har inte sett några vårtecken ännu, tycker allt är skönjt i svart dunkelt
  med allt prat om detta Corona, är så utled på att allt enbart ska handlar
  om det. Vi vet nu, iallafall jag behöver inte veta mer, media har redan
  skrämt upp halva jordklotet, resten av befolkningen är väl som jag,
  vi tar det som det är, sedan får resten var.

  • Per

   Det är nog samma här. Jag handlade mitt på dagen och det var ganska så lite folk. Handeln måste gå på lågvarv? Och ändå var vissa hyllor tomma eller med begränsat utbud. T.ex. i min köplada fanns det inget malet kött och ända har det gått en hel vecka sedan sedan hamstringen började. Dåligt med kött i övrigt. Tar det mera än en vecka att fylla på? Är det samma nästa fredag får man verkligen fråga sig varför?

   Jag håller med dig, hela corona-grejen står mig upp i halsen och jag har börjat välja bort sådant i t.ex. sociala medier. Även tidningar är fulla av corona och TVs morgonsändningar. Jag kollar nyheterna några gånger per dag, för att hålla mig informerad, men resten får vara.
   Likväl har jag en hel del stoff att skriva om coronan på min blogg men jag tvekar. Som sagt, det står mig upp i halsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »