Funderingar,  Språk/Språket

En bra affär

Bokrean är på G och igår fick jag hem ett paket som jag fyndat på Adlibris. Hela 50 % av normala priset plus att jag lyckades få ihop paketet till exakt 40 euro för att få fri frakt. Gränsen går vid 39,95. Bra va?

Ni är naturligtvis nyfikna på vilka dessa tre böcker är och det skall jag inte undanhålla er längre än tills nu:

”Lagom finns bara i Sverige – och andra myter om språk” av Mikael Parkvall

”Mitt liv som scengångare” av Björn Skifs och Petter Karlsson efter ett tips här på bloggen.

”Historien om Sverige” av Herman Lindqvist. Jag tyckte det är dags att uppdatera mina historiska kunskaper och Herman brukar servera dem i lättsmält format.

Den tiden jag bodde i Malmö var bokrean den stora händelsen efter jul och nyår. Kataloger studerades, listor skrevs och på den stora dagen, eller rättare sagt den stora natten vid midnatt, då släpptes en ansenlig mängd förväntansfulla bokentusiaster in på Malmö Bokhandel på Södra Förstadsgatan för att hämta sina beställningar eller för fortsatt fyndande. Då var det minsann trängsel i dörrhålet. Det var en speciell stämning där mitt i natten. Jag var en flitig gäst under ganska många år. Det är en och annan bokkasse jag burit med mig därifrån.

Lundgrens Bokhandel fanns också men jag brukade i första omgången hålla mig till Malmö Bokhandel.

Den tiden hade jag bättre koll på utbudet och jag visst vad jag ville ha. Idag blir det mest via recensioner jag läst på nätet eller i Vasabladet som jag får upp ögonen för möjliga kandidater. Eller via Facebook. Ibland in till de två bokhandlarna som finns i Vasa för en koll och alltid när jag besöker Umeå till Akademibokhandeln. Denna möjlighet att besöka en bokhandel irl idag är kraftigt nedbantad eftersom jag mestadels bara handlar mat på grund av pandemin. Resorna till Umeå och en runda i bokhandeln saknar jag verkligen!

Visst är det behändigt att beställa en bok på nätet men jag saknar mycket att hålla en riktig bok i handen, känna dess tyngd, bläddra och läsa pärmtexten. Sniffa på den! Jo, det brukar jag understundom göra innan jag bestämmer mig. Det är fortfarande pappersböcker jag föredrar.

Annars har jag kommit i gång med Marcel Proust ”På spaning efter den tid som flytt” som e-bok. Hela 2 % har jag läst och jag måste säga att det är en bok olik de flesta andra böcker jag läst. Vilken ordkonst, vilken grundlighet, vilka detaljer, vilka associationer! Och vilka långa meningar! Trots att vissa meningar är jättelånga (en halv sida) med bisatser, parenteser, förvecklingar i det oändliga så får han ihop det på något sätt på slutet. Värre är det för läsaren som får läsa om meningen flera gånger innan alla bitar i pusslet faller på plats. Jag tror absolut jag kommer att ta mig genom detta mastodontverk men det kommer att ta tid. – Jodå, jag har i texten stiftat bekantskap med madeleinekakan!

Hur brukar du handla böcker? Via nätet, bokhandeln, antikvariat eller loppis? Rea, slumpen avgör, efter noggrant läsande av recensioner? Kanske det mest blir böcker från biblioteket?  Eller är det som för en gammal arbetskamrat som berättade att han endast läst en enda bok i sitt liv och det var en rent traumatisk händelse. Aldrig mera! Haha, jo, det var på fullt allvar han berättade detta!

Vinterväg i slutet av februari

Flera plusgrader men gråblått och disigt. En dag som gjord för att läsa en god bok.


Madeleinekakan och Proust – Dick Harrison i Svenska Dagbladet

6 kommentarer

 • annepauline

  Här är det Vårvindar friska, leka och viska…snön försvann med rekordfart. Tro det eller ej men på en gång under snön fanns blommande vårgäck, snödroppar och fullt blommande krokus. Idag hade Mälarens supertunna istäcke blåst in som ett band längs strandkanten. Det klirrade när isbitarna blåste hit och dit. Blundade jag kunde jag tro att jag var i tax free shopen på en Finlandsfärja, haha.

  Nämen böcker var det ju frågan om. Flera Akademibokhandlar har lagt ner sina fysiska butiker här. Så tråkigt men de flesta verkar handla böcker via nätet nu för tiden. Så även jag även om jag tycker mycket om att gå in i en riktig bokhandel. Jag kan ännu minnas doften i Montins bokhandel, där började en gång i tiden mina inköp av böcker.
  Nu har jag beställt Familjen av Johanna Bäckström, 1794 av Niklas Natt och Dag ( 1793 har jag läst ), ja, så blev det Månbarn av Jon Henrik Fjällgren, sen var det två till, undrar vilka det var? Det visar sig! Proust verkar en aning svårläst. Händer det nånting i boken överhuvudtaget eller är det just ordkonst och författarens funderingar?
  Det finns författare som kan beskriva en gråsten på två och en halv boksida. Jag orkar inte läsa såna böcker hur välskrivna de än är. Liza Marklund beskriver allt så himla omständligt. Hennes böcker orkar jag inte läsa fastän böckernas handling är bra.

  • Per

   Här kan vi sjunga ”Vintern rasat ut bland våra fjällar….”. Under dagens blidväder så rasade snön av taken så att jag nästan trodde att det var jordbävningar på gång. Mycket tungsnö fyllde gårdstunet men jag fick hjälp med den biten som vägde många ton.

   Mycket bra ljudliknelse för det vet jag hur det låter i Taxfree, klirr, klirr.

   Javisst, Montins bokhandel fanns ju i Vasa. Den hade jag nästan glömt bort. I Hartmanhuset.
   Du har då också många böcker i pipelinen. God läsning får önskas!

   Poust är speciell. Ha, ha om det händer något? Inte mycket. Boken började väldigt mycket med hur det är att vakna. Inte hela processen utan sekunden och allt som han då erinrar sig och upplever. Det går det åt flera sidor till. Och sedan kommer Madeleinekakan och vad som då upplevs och förnimms. Skämt å sido, jag upplever boken som läsvärd och speciellt bra för att utveckla formuleringskonsten. Om jag förmår ta till mig, vill säga.
   Jag tror Proust inte nöjt sig med två och en halv sida för att beskriva ett sådant under som en gråsten är. Eller rättare sagt, det han förknippar med stenen.

 • E

  Jodå, här läses det minst 3-4 böcker i veckan så här i coronatider. Jag följer flera förlag på Fb och får tips om nya böcker där. Ibland kan jag man få goda tips i tv, t ex i programmet Gokväll. De flesta böckerna lånar jag på biblioteket. Det är enkelt att reservera på nätet och så får man meddelande när boken finns att hämta. De böcker jag köper är på rea på nätet eller på loppis. Fullt pris i bokhandeln är för dyrt! Ganska få stannar i bokhyllan, de flesta går vidare. Är ju ingen finsmakare, det blir ofta nordiska deckare (framför allt isländska och norska) som inte blir läst mer än en gång. Det värsta romantiska dravlet håller jag mig dock ifrån.

  Har lagt tre finlandssvenska böcker i AdLibris inköpskorg, men inte sänt iväg ännu. Anna Järvinen: Dröm natten till dag, Kjell Vestö: Tritonius och Ellen Strömberg: Jaga vatten.Vestös bok för att biblioteket har jättelånga väntelistor på den boken och för att jag tycker hans böcker är värda att spara. Ellen Strömbergs bok är lite äldre, men jag sparar i någon mån på lokala författare och nu fick jag den billigare. Järvinens bara för att jag har lust att läsa den. Kanske jag hittar fler, t.ex. någon inhemsk barnbok åt barnbarnen?

  Jo jestas, vad man börjar längta efter att få resa igen! Min reseväninna och jag jämrade oss över detta häromdan och konstaterade att till och med en resa till Umeå skulle duga bra nu. Grekland kan vi bara drömma om ännu.

  • Per

   Oj, 3–4 böcker i veckan. Det är inte dåligt! Jag klarar inte ens det på en månad men så är ett av mina aktuella läsobjekt på drygt 3000 sidor och inte det mest lättlästa.
   En orsak till att jag inte lånar på biblioteket är att jag läser så långsamt att jag troligtvis skulle bli tvungen att förlänga min lästid för snart sagt varje bok och det låter jobbigt.

   Anna Järvinens bok ”Dröm natten till dag” har jag läst och betecknar den som ganska djup. Inte direkt någon deckare. Lite grann som Annika Norlins bok ”Jag ser allt du gör” men den är mera lättläst. Båda är sångerskor och det har påverkat innehållet.

   En Umeresa skulle sitta fint nu! Som det ser ut nu med resandet så kommer jag inte att sätta min fot på Wasa Express någon fler gång utan det blir den nya färjan i maj. Förhoppningsvis får jag tillägga för man vet aldrig om det blir ens då. Jag hade annars gärna åkt en gång till med WE bara för att ta avsked av en trogen kamel som tjänat så fint här i Kvarken de senaste åtta åren. Ingen lyxfärja men den har gjort sitt.

 • Erika

  Snön försvann under en natt med det regn som föll.
  Nästan så jag trodde jag såg fel när jag vaknade på
  morgonen. Endast en och annan hög av smutsig snö
  ligger kvar och, solar sig i den bara mark som syns lite
  överallt. Solen lyser även denna Söndag, skall så göra
  under hela nästa vecka. Fåglarna de sjunger alltmer för
  varje dag som vi går ifrån vintermånaden.

  Har borstat min lilla katt som fäller, det har jag sparat
  och skall som jag gjorde förra våren lägga det under ett
  träd så fåglar kan har det i sina fågelbon. Mjukt och fint
  för de små när de föds ut till sin nya värld/liv.

  Är ingen stor bokläsare längre, det var förr, men det ligger
  två böcker som jag väl få greppa till hösten när det blåser
  mot fönstren och, mörkret lägger sig som en dimma över
  nejden.

  • Per

   Smutsig snö och slask är nästan oundviklig innan den riktiga våren tittar fram. Även här har vi töväder och idag visade min termometer +9 C. En riktig vårvinterdag! Det tackar vi inte nej till även om bilarna stänker upp en massa slask. Man får nästan hoppa i diket.

   Då blir det mjuka bäddar för fågelbarnen. Som tack får du fågelsången.

   Alla är inte bokläsare eller så går det i perioder. Själv har jag ett par tre böcker på gång nästan hela tiden men, som sagt, jag läser långsamt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.