Livet på landet

Jag har fått en något snyggare häck

Jag har en enorm granhäck invid mitt hus. Hög och också vid- och vildväxt. Vet ni hur mycket en häck växer på 20 år? Mycket om man inte klipper den och håller den kort vilket jag inte har gjort. Nu är den högre än mitt hus och brer också ut sig mot körbanan på vägen. Jag tyckte det var dags att fixa till den nedtill så att inte någon cyklist försvinner in i häcken och sedan inte hittar ut igen.

Till det behövs dugliga verktyg och jag beslöt att införskaffa grensåg och universalklippare från Fiskars på skaft för att slippa en bit upp. Inhemsk kvalité. I dessa Corona protektionistiska tidevarv skall man ju handla från det egna landet. Sägs det. Jag gillar inte protektionism så därför blev jag glad nära jag såg att grensågen var tillverkad i Taiwan och saluföringen tydligen sker via Fiskars GmbH, alltså ett tyskt företag. Samma med universalklipparen. Fiskars är idag ett multinationellt företag som alla andra av storlek.

Men kvalité var det! Jag trodde inte att det skulle gå så lätt att kapa grenar och klippa granris med dessa till synes enkla verktyg. Sågen var vass om attan och klipparen effektiv som bara den. Jag blev mycket nöjd med mitt inköp som finansierades ur spargrisen jag tömde i fredags. Skaften hade kanske kunnat vara en meter längre men så är det alltid, hur långt skaft man än har så kan det alltid vara en bit längre.

Nå, men hade jag inte bara kunnat kapa omkull häcken och bygga ett äkta gammaldags staket, typ Bullerbyn? Buller, det är just därför jag vill ha häcken kvar. Den dämpar trafikbullret bra och insynen förhindras effektivt. Visserligen har jag tunnat ut den en hel del nu men ändå är den betydligt mera bullerdämpande än ett vanligt staket. Så den får stå kvar efter viss frisering i de nedre regionerna. – Och jo, den hindrar nordanvinden att blåsa riktigt otrevligt på gårdstunet.

Så nu vet in vart en del av pengarna ur spargrisen gick.

Här ser ni vad jag åstadkommit på utsidan av häcken. På insidan tar jag det mera försiktigt. Där blir det ingen punkfrisyr.
Ser ni förresten att vi fått nya vitmålade mittmarkeringar på vägen idag? De gamla gula har fått respass och nu skall alla vägmarkeringar vara vita enligt europeisk standard. Det är inte många sträckor på vår väg som har vanliga sträckade linjer. På vägen som går förbi mitt hus är omkörning förbjuden till mer än 90 procent, enligt min bedömning.

Ny trafiklag från och med juni. Då förbjuds också all  onödig körning med bil. Det ni! I äkta Coronastil förbjuds allt som är roligt. Vad då onödig körning? Vem avgör det? Ordet onödig är fullständigt onödigt i trafiklagen!

Till sist en bild där Hagbard ”PJ” Handfaste står på sitt vikingaskepp beväpnad till tänderna med Fiskars verktyg. Ni vet han Hagbard, den vildsinte vikingen i serieform. Egentligen saknas bara hjälmen med horn på mitt huvud så skulle jag kunna segla till England på harven och göra ett plundringståg. Fast skägg skulle jag behöva odla för att bli en riktig Hagbard Handfaste.

Nåja, snart dags att välja blommor till min blomsterharv så härjningståget till England får anstå. Förresten har de väl som alla andra länder två veckors karenstid? Fast här i landet är karenstiden efter utlandsvistelse självmant, alltså frivillig.

6 kommentarer

 • Annepauline

  Vi hade granhäck hemma i Finland. De första fem, tio åren var den hur fin och behändig som helst men sedan bar(r)kade det utför och den blev med tiden alldeles vild och oregerlig. Det verkade plötsligt som om granarna växte med flera meter per år.
  – Onödig körning med bil? Voi, voi, det blir slut med raggarrundor alltså. Ska poliisi åka runt och kolla vem som kör i onödan eller inte? Vad de hittar på teje härran i Helsingfoss eller var det nu kommer ifrån.
  Haha, du är väldigt stilig som Hagbard Handfaste! Du har liksom rätta blicken för plundringståget. Du får allt göra en riktig utställning av dina redskap. Är det en fjäderharv som står där vid höräfsan?

  • Per

   Man kan lätt får intrycket att den rakar i höjden metervis per år. Jag brukar fantisera om vilken stor påskbrasa det blev av den häcken. Redan nu kom det en hel del ris när jag putsade nedtill.

   Jo men så står det i § 54 i Vägtrafiklagen som börjar gälla 1 juni: ”Onödig och störande körning med fordon är förbjuden” – Kort och gott. Att störande körning är förbjuden förstår jag men onödig? När är en körning onödig??
   https://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2018/20180729

   Jag kan tänka mig att för en rundhänt summa stå modell för någon kommunistdiktatur när de framställer statyer. Är det inte liknade statyer de vurmar för?

 • Annepauline

  …förresten vad i hela friden betyder protektionistiska? Jag har aldrig stött på det ordet förr. Haha, bara jag får reda på vad det betyder är det ett ord som jag ska börja slänga ur mig. Tror jag…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »