Funderingar

Rekommendationer

I dessa omvälvande tider när gamla mönster, levnadssätt och åsikter omformas på grund av ett virus så är språket och dess användning nog så viktigt. Vad betyder egentligen alla orden som fladdrar förbi i massmedia, sociala medier och på regeringens presskonferenser? Språknörd som jag är tycker jag det är viktig att förstå och tillämpa orden för vad de är.

Jag använder ofta Svenska Akademiens Ordlista samt synonymer.se som hjälpreda för att förstå orden.

Det vanligast nu förekommande ordet är ”rekommendationer”.  Regeringen ger fortlöpande rekommendationer av olika slag.

Vad betyder egentligen ordet ”rekommendation”? Jo, enligt synonymer.se: fördelaktigt omdöme, förord, positivt uttalande, referens, vitsord, merit; anbefallning, inrådan, tillstyrkan –. Det mest relevanta i sammanhanget torde vara: anbefallning, inrådan, tillstyrkan.

Svenska Akademiens Ordlista säger: sakligt grundad uppmaning till lämplig handling.

Ingenstans står det att en rekommendation är tvång, lag eller myndighets påbud. Varken i språklexikon eller i lagtexten. En rekommendation är frivillig att användas om medborgaren så tycker. ”Socialstyrelsen rekommenderar 6-8 skivor bröd om dagen”.  – Ät dina 6-8 skivor bröd om du vill eller låt bli.

Trots detta väljer en stor del av befolkningen att tolka ordet rekommendation som lag, något som den finländska regeringen hoppades på och kraftigt insinuerade från första början. Den sociala kontrollen kommer att fixa att befolkningen sköter sig och gör som regeringen vill. Något som också lyckades. Kanske till och med för mycket.

Jag säger inte att intentionen inte är god: att skydda befolkningen från covid-19 men metoderna är diskutabla för att inte säga bedrägliga. Ibland förmodligen lagstridiga.

Det betyder att 70+ kan leva fritt det liv de vill. Tillämpa karantän om de så tycker är nödvändigt eller röra sig fritt i samhället om de så vill. Det är ett personligt val. En rekommendation är frivillig och så fungerar det också i praktiken. Ingen kommer att bura in dem eller bötfälla dem om de inte lyder regeringens rekommendation för 70+. Däremot är det viktigt att respektera de 70+ som väljer att gå i frivillig karantän.

En annan sak är de som bor på äldreboenden och institutioner av olika slag. De måste följa de regler och föreskrifter som där finns. Som annars också. Det som nu är annorlunda är att utomstående inte släpps in.

Ett annat intressant ord är ”självmant”. På gränsbevakningens hemsida finns följande text ”Den som anländer till landet ska under 14 dygn begränsa onödiga närkontakter och självmant hålla sig i karantän”.

Vad betyder då ordet självmant? Synomymer.se visar: frivilligt, oombett, opåkallat, utan påstötning, utan uppmaning, av egen fri vilja, av egen drift, fakultativ, frivillig, godvillig, godvilligt, opåmint, spontan, tvångsfri, av egen kraft, av sig själv, på egen hand. Svenska Akademiens Ordlista säger: på eget initiativ. – Alltså i praktiken frivilligt.

Det är alltså upp till var och en om man följer rekommendationerna. Det är bara det jag vill ha sagt. Rätt skall vara rätt.


Synonymer.se – svenska språkets synonymer
Svenska Akademiens Ordböcker – sökning på ord i svenska språket

Så såg det ut i Långskärs hamn tidigare i veckan. Jag tog en cykeltur dit.
En annan fråga som har varit på tapeten är lämpligheten att besöka sin sommarstuga. Tittar man på raden av båtar så kan man förmoda att de flesta av dessa båtar också besökt sommarstugan, eller villan som vi säger i Finland. Aja baja säger vän av restriktioner och rekommendationer i coronaland.  Även detta är helt frivilligt, stanna hemma eller besöka sommarstugan. Ändå väljer vissa att ängsligt se det som en lag. Ett intressant fenomen.

En intressant bild som jag lånat från Svenska Folkpartiets Facebook-sida idag.
Intressant därför att här talas om samvete och inte för att partiordförande Anna-Maja Henriksson med hund poserar.
Detta visar tydligt på att politikerna i regeringen – Anna-Maja Henriksson är justitieminister – satsade på att ge folk dåligt samvete om de inte följde rekommendationerna. Något som verkligen lyckades. En annan metod var förhoppningar att den sociala kontrollen skulle sköta om att de som var samvetslösa ha, ha… skulle hålla sig på mattan och inte sticka upp. Lite grann som angiveriet i forna DDR fast utan att att Stasi knackade på dörren. Och det fungerade! Arga och småarga kommentarer på FB, inte minst, har skött den saken.

Vanligtvis lånar jag inte bilder från annat håll men denna bild tycker jag är nödvändig för att förstå texten strax under.

4 kommentarer

 • hasse

  Jag rekommenderar bloggens förvaltare att göra ett besök till Hellnäs kiosk. Den öppnade igår så där avnjöt vi vårens första glass, en gammaldags vanilj ,så klart 🙂

  • Per

   Jo men det har jag redan gjort! Idag inmundigades den första hamburgaren köpt på Hellnäs grillkiosk denna säsong. Och god var den! Glassköparna var mest flitiga och jag tror kiosken får en bra start. Själv gillar jag inte glass så mycket, det brukar bli max 2-3 per sommar.

 • annepauline

  Hahaha, nä, nu skrattar jag ihjäl mig! Mitt på blanka lördagen. Vilket inlägg du fått till. Det där inlägget borde ta mej sjutton publiceras i varenda tidning. I alla fall i kungariket där nästan ingen tycks följa varken rekommendationer eller göra nånting självmant. Och framför allt inte ”hjälpas åt” som Löfvén hela tiden mässar om när han gör sina patetiska uttalanden.

  • Per

   Oj, så illa menade jag inte, att du skulle stärva. Det vore tråkigt om coronan tog dig på detta indirekta och udda sätt.
   Det är ju bara ett skriveri om vad ett par ord egentligen betyder, något som de flesta verkar ha glömt bort.

   Sverige gör onekligen på annat sätt än övriga länder. Finland drog åt handbromsen på en gång medan Sverige drar åt handbromsen lite vartefter. Det kan påverka hur folk ser på saken.
   Drar man åt handbromsen på en gång blir man kanske omruskad men man måste ganska snart lätta på trycket, annars börjar det ryka kring hjulen. Det är det som nu sker i Finland, lättnader i restriktioner och rekommendationer.
   I Sverige gjordes en mjuk inbromsning som gjorde/gör att ingen blev speciellt omruskad varför folk kanske tar lättare på saken.
   Jo, så är det. Jag skall bara skriva ihop en massa ord kring detta enkla faktum, snickra till några grafer och sedan presenterar min rapport med buller och bång. En rapport god som någon annan i dessa rapporternas tidvarv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »