Allehanda

Får jag VISA min nya toffel?

Idag har jag trampat på den svenska flaggan. Med både höger och vänster fot. Skall det göras, skall det göras ordentligt. Jag kände mig också lurad denna dags datum. Av VISA. För att inte nämna att Brunte fått sin årliga inoljning av underredet idag. Gott och väl en timme tog det och Brunte känner sig nu som han varit på luxus-spa.

VISA-kortet är bra att ha när man är på resande fot eller handlar på Internet. Man uppger innehavare av kortet och kortets nummer och vips har man en beställning på gång. T.ex. en bok. Eller ett hotellrum någonstans i världen. Till saken hör att efter en tid kommer ett kuvert på posten som innehåller en inbetalning till nämnda företag.

Idag kom en räkning på en betydligt större summa än jag räknat med. Vid närmare granskning av föregående transaktioner framkom att jag bara betalat en tiondedel av beloppet som VISA förmedlat. Jag har alltså slarvat med att nog läsa alla rader. Jag har lugnt betalat det som stod på gireringsblanketten, d.v.s. det minst möjliga belopp av den totala summan. Det tycker VISA om. Då får de låna ut pengar och kan kassera in både ränta och kontoavgift. Det tycker inte jag om. Räkningen betalades omgående för mig skall de inte behöva mjölka på penningar i onödan. Lite känner jag mig lurad för totala summan borde stå på gireringsblanketten och upplysning om att man kan betala in en mindre summa om man så önskar på själva räkningen.

Här glider jag in på en språklig kontrovers som jag utkämpat. Heter det avilapp, avi lapp eller avi-lapp? Efter diverse funderande och forskning kom jag fram till att det heter gireringsblankett och inget annat. Åtminstone här i Finland.

Men ordet avi-lapp finns ändå i det levande språket. Avi lapp är särskrivning, avilapp låter som namnet på någon avlägsen by i Norrland, alltså borde avi-lapp vara det rätta.  Rätta mig om jag har fel! Heter det förresten luxus-spa?

Detta med svenska flaggan är inte så allvarligt. I vissa hörn av världen visar man sin ilska över andra nationer genom att trampa på eller bränna deras flagga. För mig handlade det inte om ilska och förnärmelse. Jag inhandlade bara ett par nya träskor inför vintersäsongen och äkta träskor kommer från Sverige och bör märkas med svenska flaggan i botten. Så tycker åtminstone Torpartoffeln. Därav kom att jag idag trampade på den svenska flaggan när jag provade min nya toffel i trä.

Sommartid går det bra att gå barfota i träskor men vintertid fordras det förstärkning av isoleringen i form av t.ex. ett par rejäla handstickade sockor. De kan, i kortare perioder, klara av att hålla fötterna varma i temperaturer ned till -30° C  Ett par sådana fick jag av Bi häromdagen när jag fixade hennes dator. Så nu är jag redo för vinterns prövningar. Var finns snö, is och strålande vintergata? – Vänta, först har vi ju villaavslutningen! Höll på att glömma.

Nya skor
Tango på biblioteket i Vasa fordrar blanka skor
NYA SKOR
(Stig Vig)

Nu vill jag berätta att i våran stad
Ska jag när som helst ut på en lång promenad
Jag steppar fram förstås i mina nya skor
Och häpna gärna nu för dom vet var du bor

Oo-aa, jag har nya skor
Oo-aa, och jag går här och glor
Oo-aa, på en nygammal värld
Redo för upptäcktsfärd

Jag har alltid velat mej en hemlighet
Och nu är jag helt säker på att du kanske vet
För drömmen som jag drömmer i varenda natt
I stereofärg visar den tydligt att

Oo-aa, jag har nya skor
Oo-aa, och jag går här och glor
Oo-aa, på en nygammal värld
Redo för upptäcktsfärd

Boink – en uppåtkick
Och det räcker nu som alltid med en enda blick
Ja, du har en nyckel, en nyckel till
Dill – dill dill dill dill dill

Oo-aa, jag har nya skor
Oo-aa, och jag går här och glor
Oo-aa, på en nygammal värld
Redo för upptäcktsfärd

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »