Allehanda

Åsså var det åter påsk(brasa)

Det är inte bra att påsken nästan snubblar in i valborgsmässoaftonen. Vanligtvis brukar det vara mera snö och gummistövlar den rätta fotbeklädnaden när jag tänder påskbrasan. I år kunde jag galant skrida fram till påskbrasan med träskor på fossingarna. Bekvämt med ack så opraktiskt ändå.

Jag hade under dagen utfört diverse röjningsarbete i min närbelägna omgivning och därvid skaffat mig en inte alltför ringa hop granris. Finns det något bättre än färskt granris till en påskbrasa? Jag tror inte det. Det brinner av sig självt och utvecklar en härligt grå rök som signalerar attack till eventuella illvilliga flygfän i nejden. Häxor på kvast, menar jag. Själv har jag inte sett något sådant UFO. Kan det bro på att jag eldat påskbrasa nästan varje år?

På tal om flygfän; en mygga surrade kring örat härom dagen. Kan det vara möjligt, så tidigt?

Någon korv grillade jag inte, istället åt jag kebabrulle på rökt fårkött som grannen hade tillverkat. Han gör inga pytteportioner utan en stor sats som också räcker till smakprov för oss andra i närheten. Själv fick jag en rejäl bit som räckte hela kvällen. Gott och mättande!  Jag komponerade en smakbit de luxe med en skiva rökt fårkebab med gurksallad om pricken över i:et. Mumsigt värre.

Jag minns min barndoms påskbrasor som stressiga. Salig far samlade ihop lite ris och som tändmedel använde han halm. Brasan fick en snabbstart utan like och elden stod snabbt i skyn. Nästan som en explosion.

Naturligtvis skulle också kusinerna som bodde nästgårds ha del av fyrverkeriet och ivrigt rusade jag åstad för att få ut dem på gårdsplan. Efter att ha tillbringat någon minut i sko- och klädhögen kom de ut på backen för att beundra vår påskbrasa som då var nästan nedbrunnen. Där stod jag som ett fån och mina kusiner som levande frågtecken. Ett antiklimax med andra ord.

Själv komponerar jag påskbrasor som räcker länge. Gott som räcker länge, påstår visst någon reklam. Normalt kan jag överlåta brandvakten till ett lagom tjockt snötäcka. Detta år finns det knappt någon snö kvar alls som kan begränsa en eventuell spridning av elden. Istället får jag stanna uppe halva natten för att hålla koll så att glöden inte hittar på otyg och beger sig ut på vift. Det räcker med en liten gnista som kan ställa till med stor brand. Därför tycker jag bättre om när påsken infaller tidigare på året.

Vilket datum påsken infaller är ett mysterium. Enligt Wikipedia infaller  påskdagen den den första söndagen efter första Metonska fullmånen efter 20 mars. Krångligt så det förslår.  Själv röstar jag för en nödvändig reform inom EU där påsken får ett fast datum liksom julen. Med lite tur får man då också någon extra dag ledigt från jobbet; låt säga att Långfredagen infaller på en tisdag och arbetsmarknadsparterna kommer överens.

Rök och eld

0 kommentarer

  • K-L.

    Bra med kebab det blev över till många grannar.Brasan blev också av,det tyktes nog brinna med väldans fyr.”God fortsättning på påsken”.

    • Chorizo

      Den brann och brann och till slut tröttnade den helt och dog. Då var klockan mera än 01 på natten och jag fick gå och lägga mig. ”Tack det samma!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »