Livet på landet

Vad väger klabben?

Vedarbetet fortsatte med framgång idag och de tre björkarna sågades till klabbar som i längd kommer att rymmas i spiseln. Nu återstår det jobbiga, att bära dem till landsvägen, även om sträckan inte är lång, samt kärra hem dem till gården uppför backen.

I förra inlägget frågade AnnePauline hur mycket en sådan klabb kan väga. Tja, inte vet jag men tunga är de som finns vid roten på äldre träd och därmed också är de grövsta. Jag beslöt mig för att väga en av klabbarna för att se hur tung en sådan är. Det avslöjar jag inte så här på raken utan det får ni kära läsare kommentera och gissa. Helst här på bloggen men på min Facebook-sidan går det också bra att komma med förslag. Kanske inte helt lätt men försöka duger. Ungefär som när jag skall gissa vikten på laxen på skärgårdsmarknaden på Österö i juli. Inte en susning men jag brukar dra till med något.

Jag hade gärna haft ett pris att dela ut till den som kommer närmast men jag kan inte komma på något vettigt som är enkelt att förmedla så det får bli äran till den som lyckas bäst. Längre ned finns bild och lite uppgifter på dimensionen.

Klabb är enligt synonymer.se ett tjockt trästycke, klamp, kloss, vedstycke men även vedträ. Det finns ytterligare betydelser men de tar vi inte med denna gång. Det finns också verbet klabba som enligt Svenska Akademiens ordböcker betyder klibba fast i klumpar, fastna i klumpar. Eller från andra källor att kladda fast, fastna, kleta…. Snön kan klabba fast under skidorna när det är blidväder. Samma för träskor, är min erfarenhet.  Klabba eller kladda, som vi oftast säger här.

Men det finns ytterligare en betydelse för verbet klabba. Åtminstone på dialekt här i Österbotten. Det är om för mycket alkohol inmundigats och festprissen känner sig trött och somnar eller till och med blir helt utslagen med allvarlig alkoholförgiftning. Då har någon klabbat.  Inte sällan klabbar en och annan ungdom innan hen lärt sig var gränsen går för måttligt intag av eldvatten. För all del, denna övning kan även tillämpas av äldre personer i all oändlighet.

Jag minns ett midsommarfirande vid Åminne folkpark någon gång på början av 1970-talet när en yngling hade klabbat mitt i ett bestånd med brännässlor. När vi följande morgon så småningom vaknade i tältet på campingplatsen och tittade ut såg vi detta sovande olycksbarn med bar överkropp bakom tältet mitt bland brännässlorna. Ingen vacker syn. Förmodligen blev det en näsbränna och lärdom. Eller kanske inte…

Nu tittar vi på klabben!

Vad kan en sådan färsksågad klabb väga? 33 cm lång och diametern ca. 31 cm. Utsågad från stammen ca. en meter från roten. Så det är inte den grövsta på trädet men ändå en kraftig bit. De flesta klabbar är betydligt lättare.

Knappt så att stocksaxen kunde hantera den. Bäst är att använda stocksaxen (timmersaxen) för att bära och lyfta klabbar och virke i skogen. Ett bekvämt handtag på saxen jämfört med att försöka få grepp om klabben med hala handskar. Det kostar på!  Plus att man inte behöver böja sig så djupt när man plockar upp klabben.

Ja, vad kan en sådan väga? Gissa som kommentar eller på Facebook! Ära och berömmelse till den som kommer närmast!


Lyftkrok & Timmersax – Hemsida för Granngården.  – Bild på en timmersax, för de som inte vet hur en sådan ser ut.

12 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »