Allehanda

Ta av dig skorna?

Stänga förmaningar fick vi ikväll att ta av skorna när vi träder innanför dörren till skolan i grannbyn där vi har vår spanska kurs. Roberto framförde hälsningen och några såg skyldiga ut när de tittade nedåt. Antagligen är det städningen det handlar om. Inga skor på fötterna inomhus förmodas ge mindre städning. Någon lovade att komma barfota nästa gång för att visa sig extra lydig.

I Spanien och i många andra länder på kontinenten är det vanligt att ha skorna på även inomhus. T.ex. i Danmark är det rätt vanligt att man har skorna på. Så även i mitt hem. Åtminstone har jag träskorna på. Här i Norden är det kutym på att ta av sig skorna genast man kommit innanför dörren till sitt eget eller andras hem. Varför har jag funderat? Naturligtvis för städningen men kan det också ha att göra med att man numera bor modernt med varma golv? Här behöver man minsann inte frysa om fötterna! En slags kvarlevande statussymbol från tiden när vi fick bättre bostadsstandard.

Annat var det förr i världen. Då kom gubbarna in med stövlarna på och rökte gjorde de också. De kunde sitta och röka innanför dörren, samtala och slå av askan från cigaretten eller pipan i stövelskaftet. Att det inte började brinna i stövlarna! Det var nog av hänsyn till husmor i stugan som de askade i stövlarna.

Bäst vore det att åter flytta tillbaka kyrkbyn med vår spanska. Där var det inte alls lika kinkigt med skorna och ljudanläggning fanns också för datorn som Roberto använder ganska flitigt i sin undervisning. Nu får vi höra ett ganska skraltigt ljud vilken inte är så bra. Visserligen längre körsträcka för mig men vad gör man inte för att slippa ta av sig skorna.

skolös
Ensam, vilsen och skolös låg han i köpladans hylla. Någon annan som säkert var ledsen över sin förlust.

4 kommentarer

  • lma7

    I mitt barndomshem byggt 1895, där min bror fortfarande bor, brukar vi inte ta av skorna! Åtminstone inte på vintern. På somrarna gick vi alltid barfota som barn..

    • PJ

      Kanske gamla hus har lättare att acceptera skor inomhus? Det kan också vara golvkallt på vintern i äldre hus vilket kanske då är att rekommendera att ha skorna på. Jodå, vanligt var det förr att man gick barfota på somrarna. Nyttigt för fötterna kan jag tänka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »