Funderingar,  Upplevelser

Däckbytardags

…var det idag. Kanske 1–2 veckor tidigare än vanligt och trots att det utlovas plusgrader de närmsta tio dagarna. Men nu är det gjort. Vinterhastighet införs också denna vecka och flera 100-vägar får hastighetsbegränsning 80km/h. Glädjande nog får sträckan Ölis – Vassor fjärdsändan behålla sin nya hastighet 100 km/h även vintertid samt sträckan söder om Kvevlax innan motorvägen. Samtidigt avgör naturligtvis väder och väglag hastigheten. Halka och modd är inte att leka med.

Jag fick en hel del uträttat denna dag förutom däckbytet så någon tupplur blev det inte. Ibland har vissa dagar bättre flyt än andra.

Jag brukar ha en summering av vad som hänt mellan däckbytena. Födda och dödda. Ingen född i allra närmsta släkten men en moster och farbrors fru har gått bort. Dubbelvaccineringen klarades galant av, EU:s coronaintyg finns i mobilen liksom skannerappen som kollar intygen. Så vill ni ha era intyg kollade så står jag till tjänst mot en hiskelig summa europenningar.

Jag läste förresten i blaskan att senaste helg fanns det ungdomar i provinshuvudstaden som fuskade sig in på restauranger som krävde coronatyget. Samma intyg slussade in flera ovaccinerade till nattens nöjen. Haha… naturligtvis, hade ni förväntat er annat? Dörrvakten kollade bara att det pep grönt i telefonen utan att kolla id:et. Samma som när jag passerade Torneå i september och gränsvakten på armslångt avstånd låtsades läsa intyget i telefonen och sedan inte heller kollade mitt id. Jag hade lika gärna kunnat ha onkel Timoteus coronaintyg i min telefon eller helt egentillverkat. Det förväntas att vi skall vara snälla och lydiga. Fortsätt med den förhoppningen!

Vad mera? 40-års kalas, kommunalvalet där min kandidat kom in, radioträffen i Pörkenäs som vanligt men inget Urkult, uhuhuuuu… det mest tragiska på hela sommaren. Men en resa till Näsåker, Urkults hemby, samt Ö-vik blev det ändå i juli. Alltid något. Plus roadtrip i september till Arvidsjaur, Jokkmokk och Gällivare. Sommarmarknad i Tottesund bevistades samt föreläsning av Herman Lindqvist på samma ställe i oktober. Ja visst, höstmarknaden vid Stråkaviken på Österö fick också besök av herrn. Och teater, Bladis Pojkan på Wasa Teater för ett par helger sen.

Ej heller att förglömma jungfruturen med Aurora Botnia 28 augusti, kanske sommarens största händelse. Äntligen är hon här, nyförvärvet till Kvarkentrafiken. Två gånger har jag redan hunnit beträda skeppets salonger och däck. Och snart blir det en tur till.

Det var då ändå en hel del som hunnits med mellan däckbytena våren-hösten 2021. Jag hoppas inte jag glömt bort något i summeringen.

Vad förväntar jag mig av kommande halvår fram till nästa däckbyte? Naturligtvis att coranaskiten skall dunsta illa kvickt, något som ej är troligt. Det kommer att ta flera år, åtminstone på globalt plan. Vi får lära oss att leva med en viss smittspridning i samhället från och till med förhoppning att det värsta kan stävjas med vaccinering. Det är det som gäller, resten är mest på låtsas.

Den som lever får se vad som hänt till nästa vår. Umefolk i slutet av februari är i alla fall inbokat.

Vilka är dina största händelser senaste halvår? Något kul, något ledsamt, något spännande? Smått som stort. Eller har sommaren varit oändligt lååång? Jag skulle säga att vädermässigt har det varit en rätt bra sommar, eller hur?

Bettan

Haha, minns ni den gången jag glömde att dra åt handbroms och växel i vid däckbytet och Brunte rasade i backen? Som tur var fanns det en hjälpsam granne med traktor som kom till min hjälp och allt ordnade sig. Idag var jag inte så tankspridd. Ganska skitig bil, eller hur? Sånt är livet på landet.

St1 Kvevlax

Men det löste sig, bokstavligt talat, vid bensinstationen i Kvevlax så nu är Bettan åter ren och proper. Hur länge är en annan femma.
Bränslepriset, huhuuuu. Snart 2 euro litern för den dyraste sorten.
Vad jordgubbarna kostar veta vi däremot inget om. Stängt till nästa vår, förmodligen.

4 kommentarer

  • annepauline

    Kul att se en bild från gamla Esso macken och ”Kvevlax slätten”. Bensin och dieselpriset skenar även i Finland ser jag. Så även priset på el. Puh, snart blir det väl som förr i vääden, rimfrost på fönsterrutorna inomhus för att man inte har råd att värma upp kåken. Och ingen vedspis!

    Annars tycker jag inte mycket har hänt på de sista snart två åren. Bara denna corona epidemi som man försökt klara sig undan. Får se hur många vaccinationer man ska vara tvungen att peta i sig. Corona läget denna vinter har vi inte sett än. Här springer folk runt och trängs som om epidemin aldrig funnits. Kommer det att straffa sig eller inte. Det är frågan.

    • Per

      Ja visst, där fanns ju gamla Esso. Undrar om den kedjan av servicestationer finns kvar? Har för mig att jag sett någon bild från Norge där Esso finns kvar men det kan hända att den bilden har något år på nacken. Det fanns också en Esso i Oravais. Idag är det mest ABC och St1 i republiken.

      Stilla lugnt med andra ord. Kanske för lugnt? Själv kallar jag det förlorade år som är nog så viktiga för oss som är på äldre sidan. Själv lever jag nästan som vanligt men på en flygplats eller ett flygplan sätter jag inte min fot så länge munskyddstvång finns kvar.
      Tja, den som lever får se. Sverige har ju haft det bästa smittläget i Norden denna höst och även en stor del av sommaren trots att folk springer runt och knappt någon bär mask.

      Kollade lite på Esso på nätet och jo, i Norge finns Esso kvar…
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Esso

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »