Allehanda,  Funderingar

När plötsligheten slår till

På väg norrut från Vasa, sista trafikljuset vid början av motorvägen där Förbindelsevägen ansluter. Alltså alldeles nära Prisma på höger hand. Här på Google Maps kan ni se en nästan exakt likadan situation vid samma ställe men med torrt väglag och betydligt längre bort. (Observera grönt ljus!)

Jag kör i vänster fil eftersom det redan står en personbil i höger fil och väntar längre fram. Rött ljus men ca.  100 m innan trafikljuset slår det om till gult och grönt. Fint, jag har flyt! Just då när jag har kanske 20 meter kvar till trafikljuset kör en långtradare plötsligt upp på motorvägen från Förbindelsevägens anslutning. God fart har den också och glider in en bit på min fil.

Uppenbart har den kört mot rött med råge och jag förstår kanske varför. Hade den stannat vid trafikljuset hade den troligtvis haft svårt att få fart på ekipaget igen eftersom det var halt. Inte jättehalt men tillräckligt för att få en tung långtradare att slira i ett visst motlut som finns där. Han tog chansen att vi skulle se hans belägenhet och hinna undvika krock vilket vi gjorde, Bettan och den andra bilen. Det är den enda rimliga förklaringen till detta vågspel.

Den andra bilen startade från noll men jag i vänster fil hade ändå ganska god fart eftersom det är 60 km/h och hade inte hunnit bromsa till noll med tanke på väglaget. Nu hann släpet med nöd och näppe undan från min fil och allt slutade gott. Denna gång. Men vad hade hänt om det stått en lastbil eller redan en mindre skåpbil i höger fil och jag inte kunnat se vad som var på gång och hunnit bromsa åtminstone något?

Med denna lilla episod som kunde slutat illa så vill jag belysa hur farlig trafiken är. När du sätter dig bakom ratten så vet du inte om du kommer helskinnad fram. Så är det bara. Även om du själv kör säkert så kan någon annan missa och olyckan är ett faktum.

Som vanligt så veckohandlade jag på Prisma i Vasa strax efter nio på förmiddagen. Lite folk och gott om yta. Jag vill påstå att smittorisken var nära noll under min runda. Det är därför jag väljer denna tid på veckan och denna köplada.

Livet är inte bara smittorisk i en pandemi utan jag vill påstå att livet självt är ett fenomen med dödlig utgång. Det handlar bara om när och hur. Vi tar risker varje dag, medvetet eller omedvetet, och trafiken är ett av dessa risktaganden. Egentligen är det märkligt att det inte sker fler svåra trafikolyckor med tanke på att vi rusar mot varandra med 80-100 km/h vardera och möts med kanske 2 meters sidoavstånd. Samma avstånd som nu rekommenderas som personligt avstånd på grund av pandemin. Skall jag säga om jag tror så är det betydligt större fara för ens liv i trafiken än att veckohandla när det är gott om utrymme och lite folk. Hög ålder och underliggande grundsjukdomar höjer naturligtvis risken för ett svårt sjukdomsförlopp under pågående pandemi men ökad risk finns också i trafiken för samma befolkningsgrupp.

När var du senast nära en trafikolycka eller blev vittne till en otrevlig situation i trafiken som gående, cyklist eller chaufför? Hur fungerar det vid övergångställen? Själv har jag klarat mig från svårare trafikolyckor. Bäst att knacka i trä…!

Som synes rusning bland alla korvarna och uppskärningarna i köpladan idag. Själv fick jag tag i ett par paket innan jag hastade vidare.

Detta var innan pandemin i parkeringen på köpladan. Närmare bestämt i april 2019.  Inte ens då syntes en kotte till. Kanske folk springer och gömmer sig så fort de får syn på mig. ”Nu är han här igen, ta betäckning!”
Bettan väntar med bakstammen öppen för att sluka kassarna.

4 kommentarer

 • annepauline

  Trafiken är farlig. Konstigt egentligen att man vågar sig ut överhuvudtaget.
  Det var vårdslöst och dåligt gjort av en yrkeschaufför att köra mot rött ljus. Halt eller inte. Han borde väl ha ordentliga däck på bilen. Fy fasen vad han kunde ha ställt till med. Frågan är om han ens var nykter?
  Det ser lika tomt ut på Prisma som på torget i Vasa. Visserligen tidigt på förmiddagen men i alla fall. Inte konstigt det inte är någon smittspridning av covid 19 i Finland, det finns ju inga människor ute, haha.
  Här har vi fått en ”snösmocka”. Det singlade ner ca 10 centimeter torr snö under dagen igår. Is är det under snön så nu är det vanskligt att ta sig fram till fots. Det här med att ploga och sanda fungerar inte så vidare bra här. Nä, inte det heller!

  • Per

   Tittar du på länken till Google Maps så ser du att den tankbil som kör ut på motorvägen också kör mot rött ljus. Så det var nog inte första gången. Han tog en rövare och hoppades på det bästa.
   Det ligger nog lite i vad du skriver, Finland är rätt glest befolkat och ligger i hörnet av Europa så det har nog haft sin inverkan på smittspridningen. Och så är finländarna väldigt lydiga. Säger Marin hoppa, så hoppar finländaren, fast utan fallskärm, ha, ha… Nåja, det finns ju skydiving.
   Oj då, ny snösmocka? Is under snö är något av det mest förrädiska som finns. Du får skaffa dig broddar! Glöm inte att ta av dem när du beträder parketten!

 • Erika

  Mina två söner är yrkeschaufförer. Där om inte annat får jag höra skräckhistorier
  från bilister som skall fram på vilka villkor som helst. En tradare (långtradare)
  från Polen trängde sig intill min yngste son som själv hade lastbil-skäp. Det var
  frågan om milimeter så hade sonen vält ner i diket, med hela ekipaget över sig.

  Han ringde polisen på den ort han befann sig, han sa hur det hade gått till samt
  att den från polen körde alldeles för fort. Efter en halvtimme ringer sonen upp
  polisen igen, svaret var: vi hade ingen bill inne, nu tillhör inte den personen vårt
  distrikt. Halleluja Amen för den sortens agerande av det polisdistriktet.

  Andre sonen har berättat så mycket att jag är glad att båda efter arbetsdagen slut
  är vid liv. Fy farao vilka bilister det finns. Fick det månne kortet på seconhand, billigt
  och bra, tio kr kanske! 🙁

  • Per

   Den som rör sig mycket i trafiken får säkert se ett och annat hårresande. Yrkeschaufförer har säkert mera trafikvett och erfarenhet men så finns det ett och annat undantag. Tidspress som är vanligt förekommande i transportbranschen bidrar också till farliga situationer. Själv blev jag omkörd av en långtradare förra veckan som absolut skulle förbi trots att jag höll hastighetsbegränsningarna. Jag gjorde en kraftig inbromsning för att luckan framför mig skulle bli större och omkörningen säkrare eftersom det kom trafik emot.
   Polistätheten varierar i landet. Ifjol var det ju mycket skriverier om att mellersta Norrlands inland, stort som hela Danmark, hade nattetid en patrull att skicka vid larm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »