Allehanda

Min och din klassiska favorit

Förra veckan hörde jag på Radio Vega, strax innan sex på morgonen, ett av de sista klassiska musikstyckena som spelades för natten. Radio Vega spelar nonstop klassisk musik på nätterna; förmodligen för att det är den billigaste musiken.

Jag kände igen stycket och efter koll på Vegas hemsida fick jag bekräftat att det var musik av Antonin Dvorak, närmare bestämt Allegrettot ur Symfoni nr. 8 i G-dur. Jag har det på skiva. Ett vackert stycke och en favorit vad gäller klassisk musik. Överhuvudtaget gillar jag Dvoraks musik. Det var min chef Willy på textilfabriken som tipsade mig om Dvorak och hans musik från nya världen.

Det var ett tidevarv när jag intresserade mig för klassisk musik. Senare delen av 70-talet skulle jag säga. Sibelius, Dvorak men också Grieg och Chopin. De två sista kompositörerna introducerades jag till av norska studiekamrater på Textilinstitutet i Borås. Jag umgicks mest med norrmän den tiden jag studerade i Borås och flera av dem diggade klassisk musik men även jazz, musik som var mig tämligen okänd och ointressant innan jag träffade dem. Bl.a. följde jag med dem på en konsert i Borås kyrka där gitarristen Rune Gustavsson spelade.

För att jag inte skulle bli helt insnöad på klassisk musik den tiden fanns det också svenska studerande i korridoren och de spelade bl.a. Bowie och Gösta Linderholm. Så jag fick min dos av både det ena och det andra. Jag undrar ibland var de alla finns och hur det gick för dem i livet. Jag minns inte alla namn men några som Per-Idar (som spelade Grieg på pianot i källarsalen), Per nummer två, Eva-Astrid och Astrid nummer två finns fortfarande i minnet. Det fanns tre andra från Österbotten förutom jag men dem har jag glömt namnen på. Kan den ena hetat Kerstin och kom från Malax?

Idag är det mera sällan jag lyssnar på klassisk musik men det händer. Kanske jag får tacka Radio Vega för det?

Det finns många klassiska stycken som är helt vackra och njutbara. Jag nämnde Dvoraks symfoni nr. 8 men även Sibelius ”Tuonelas svan” är en favorit. Här inställer sig frågan och samtidigt avrundning av inlägget: har du något klassiskt stycke musik som ligger dig speciellt varmt om hjärtat? Eller är klassisk musik något som ligger ljusår bort helt skymd av hårdrock, dansbandsmusik eller poptrall?

Inga svanar som strök förbi vassen utanför Stråka viken i Österö denna fina kväll. Den ståtliga sångsvanen är förresten Finlands nationalfågel. Sverige nöjer sig med koltrasten men visst har den fint läte?


Antonin Dvorak – Wikipedia

Jean Sibelius – Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »