Funderingar

Säg den glädje som varar

När Bonnier-koncernen tog över Mittmedia slog mig genast tanken: få se hur det nu går med Sveriges Lokalnyheter? Tjänsten där man för en ganska billig peng per månad kunnat läsa webbartiklar på ett 40-tal lokala tidningar i Sverige. Alldeles utmärkt tyckte jag även om det mest var Västerbottens-Kuriren och Ö-viks Allehanda som jag läste.

I fredags fick jag epost som meddelade att Sveriges Lokalnyheter upphör och därmed försvinner också Västerbottens-Kuriren ur sortimentet. Så synd!

Visserligen erbjuds Bonnier News Local men där finns inte VK. Däremot finns Ö-viks Allehanda och 40 andra lokaltidningar men det är ju VK och Ö-viks Allehanda jag vill läsa. Att prenumerera både på Bonnier News Local och VK är uteslutet.

Orsaken till att jag läser Västerbottens-Kuriren är att jag vill hålla koll på vad som händer i Umeå och Västerbotten. Det är ju ett närliggande svenskspråkigt landskap. Den viktigaste orsaken till jag läser Ö-Viks Allehanda stavas Katarina Östholm, kulturredaktör på ÖA. Jag gillar hennes sätt att skriva, hennes bevakning av kulturlivet i regionen, hennes engagemang för Norrland, det lokala samhället och glesbygden. Egentligen var det för hennes skulle jag först började prenumerera på Sveriges Lokalnyheter och med på köpet kom VK.

Det ryktas om att det inte går så bra för Bonnier i detta sammanhang. Personalnedskärning inom Mittmedia där främst den norra delen drabbas. Efter Bonniers övertagande har annonsläget försämrats och siffrorna är röda. Hur skall detta sluta?

Jag får se hur jag i framtiden gör med prenumerationen av Bonnier. Det är lätt att dra på sig många prenumerationer per månad inom den digitala världen även om det inte är stora summor per post. De är ju inte bara tidningar utan också program, musik, film och mycket annat. Många bäckar små och så vidare.

Säg den glädje som varar…

I nödfall finns ju allmänna anslagstavlan att läsa och så på biblioteket. Tills det också börjar kosta per månad.
Låter jag dyster ikväll?

4 kommentarer

 • Erik Forsling

  Du får låta hur dyster du vill eller tror, men jag tror att du lever vidare, och din enda bild i det här inlägget blev på mindre än ett par sekunder en favorit i mitt hjärta. Mera slikt. Nu ska jag dyka ner i bingen och njuta av Dagens Ekos Lunchverssionen.

 • annepauline

  Det verkar vara dystert läge för många. Den här corona pandemin tar inte bara kål på folk utan även på många verksamheter. Jag promenerade förbi ett gammalt hus från 1800 talet som kallas Varvsarbetarhuset igår. Där håller unga konstnärssjälar till med sin verksamhet. De får hyra det K-märkta huset för en billig penning av staden mot att de målar och fixar och sköter om huset. Nu är det kärvt för dem, inte en enda utställning har de kunnat hålla på hela året och de blygsamma bidrag de fått verkar dras in. Så där var det också dystert.

  • Per

   Många av dessa konstnärssjälar hade det inte heller lätt sedan tidigare och nu borde det vara katastrof. Man blir inte fet som okänd konstnär, som jag antar att många av dessa är. Även många etablerade kulturarbetare och artister har det svårt. Ja, ett dystert elände är det och vi har inte sett slutnotan ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »