Allehanda

Foto eller Lightroom?

En av fördelarna med att använda en systemkamera är att man kan ta bilder i raw-format vilket betyder att man inte direkt får en vanlig jpg-bild utan mera en fil med all information obearbetad och i sitt ursprung. Detta gör att man kan redigera bilden på ett helt annat sätt än en jpg-bild som direkt är komprimerad.  Skillnaden kan vara stor mellan en jpg-bild som kameran producerar och den bild som man kan arbeta fram i ett fotoprogram som kan behandla raw-format och som sedan sparas i jpg-format. Det finns många bildformat men jpg torde vara det vanligaste formatet hos vanliga fotografer och kameror.

Obehandlad raw-format kan också ses i vissa bildvisningsprogram men inte alla. T.ex. standardprogrammet Paint i Windows kan inte visa raw-format. Då kan man behöva ett program som kan konvertera det ”digitala negativet” till jpg eller annat format och på samma gång förbättra bilden. Själv använde jag tidigare Adobe Photoshop Elements men har övergått till Adobe Lightroom. Båda programmen har sina fördelar.

I och med Windows 10 har det nu också kommit ett standardprogram som gratis följer med systemet, nämligen programmet Foto (Photo App), som snabbt kan visa raw-formatet men också redigera raw-formatet och sedan spara en kopia i jpg-format. Programmet kan göra en hel del, det är snabbt och gratis. Funktioner som att förändra ljuset i bilden genom att ändra ljusstyrka, kontrast, skuggor och högdager. Färger kan ändras genom att justera temperatur, ton, mättnad. Även användbara filter och effekter som vinjettering och selektiv fokus finns att tillgå för att inte glömma beskärning, rotation, räta upp-bild, ta bort röda ögon och retuschera. En hel del användbara verktyg.

Jag gjorde ett litet experiment och gjorde samma behandling i de båda programmen för att se om det syntes någon skillnad. Jag justerade skuggor +100 och högdager -100 i båda programmen (en justering jag nästan alltid börjar med), inget annat. När jag studerat resultatet tycker jag att Lightroom levererade en bild med bättre skärpa, något som dock går att ändra i Foto genom att justera kontrasten. Foto har inte heller alla Lightrooms funktioner men programmet har onekligen mycket som kan användas för att förbättra en bild. Programmet kan mycket väl användas för att känna på hur det är att redigera och förbättra bilder i raw-format. Vill man sedan gradera upp sig kan man köpa något mera avancerat program som t.ex. Lightroom.

Jag kan tänka att många idag som har en systemkamera bara använder jpg-format för att det är enklast så och kanske inställt som standard i kameran men jag kan försäkra att genom att fotografera i raw-format och sedan förbättra bilden öppnar en helt annan värld i bildskapandet. Testa!

2016-02-06 Jokkmokk 011 Orginal
Så här ser bilden ut som jpg-format. Kamerans egen jpg-bild

2016-02-06 Jokkmokk 011 (2) Foto
Detta är vad Windows eget Foto-program levererade i jpg-format
2016-02-06 Jokkmokk 011 LR
Detta är Lightrooms version med samma justeringar både i Ligthroom och Fotot. Bilderna är sedan förminskade till samma storlek.

 

0 kommentarer

 • Ulla Maria

  Jag tackar för denna förklaring om raw-format. Köpte ny kamera i somras när min gamla tog slut och den nya levererar alltid både en raw och en jpg bild på varje foto. Jag testade lite med att beskära raw bilderna till min blogg men det blev rätt underliga resultat (i Window fotoprogram). Tänkte att jag skulle ta reda på mer om det hela någon dag. Den dagen dök inte upp utan jag har klippt till i jpg-formatet men även sparat raw-orginalet på de bilder jag lagt ut.

  Skuggningen på marken i mellanbilden ser rätt underlig ut. Jag antar att snön i luften på de två nedre bilderna fanns där i verkligheten vilket i så fall visar den klara fördelen med raw i kombination med Lightroom i förhållande till kamerans egen jpg-bild.

  • PJ

   Har du Windows 10 operativsystem så finns programmet Foton där. Klicka på pennan så öppnas redigeringsmöjligheterna där ljuset kan justeras vad gäller skuggor och högdager. Sedan är det att testa sig fram och spara en kopia i jpg-format.

   Tidigare fotade jag också både i raw och jpg eftersom bildvisningsprogrammen i Windows 7 var så långsamma att läsa raw-formatet. Då var det bättre att i ett första skede kolla bilderna i Jpg-format. Programmet Foton i win10 läser raw-formatet snabbt och jag gör där en först granskning och urval innan jag går vidare med att skapa jpg-bilder från raw i Lightroom. Så nu kör jag bara med raw-format i kameran.

   Visst du har rätt, det finns lite märkliga skuggor i den mellersta bilden som Foto skapat. Kan kanske gå att justera något? Visst, snöflingorna syns inte i kamerans jpg-bild men däremot i de behandlade raw-bilderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »