Funderingar,  Livet på landet

Lonkero-party mitt i skogen?

Jag tar nästan varje dag en promenad av olika längd och sträckning. Hälsosamt för kroppen och en lisa för själen. Ofta blir det längs landsvägen som går förbi min stuga. Mot Djuspsund eller mot Hellnäs. Det enda som stör är trafiken men det får jag acceptera, jag kör ju själv. Ibland hälsar någon bilist men sällan vet jag vem det är. Jag är skitdålig på att känna igen bilar, regnummer och framför allt folk i bilarna. Men hinner jag brukar jag sträcka upp handen och säger ”Hej, hej vem du nu är”. Så det är inte på grund av högfärd som jag inte hälsar om det skulle bli så.
När jag går längs vägrenen ser jag ofta skräp som ligger både här och där. Jag under vem som har slängt just det skräpet, flaskan eller burken. Och varför? Eller kan det vara så att det blåst av något bilsläp med dålig täckning av lasten. Hur som haver är det inte snyggt och något jag går och gormar över.
Igår tog jag cyckelen och körde en tur till Krossen två kilometer bort. På den ena sidan landsvägen hittade jag en tomburk, på den södra sidan vägen hittade jag 18 burkar eller flaskor. Mest av sorten Hartwall Lonkero. Inte blir jag rik på att panta burkarna och jag gör det mest för att snygga upp. Vissa är illa krossade så det kan bli svårt att få 10 cent för burken men huvudsaken är att de kommer bort från diket. Visste du att det tar 200–500 år innan en aluminiumburk bryts ned i naturen?
Jag har min lilla teori varför det finns så mycket burkar på södra sidan landsvägen. I slutet av sommaren gjorde jag en liknande raid och nu var det dags igen. Så många burkar på så kort sträcka och på samma sida av vägen.
Sister Jane från den lyckliga staden har tillsammans med sin man jobbat i skogen nära Krossen den senaste tiden för att röja upp efter stormen Aila. De har ett skifte där. Där runt Krossen hade hon hittat mycket skräp och bland annat hade hon hittat pant för över 10 euro. Det skall många 10-cents burkar till för att få ihop den summan. Så mycket skit där finns. Hon lade också märke till att Harwall Lonkero var en majoritet av burkarna. Hur kommer det sig? Är det någon som har party där ute i skogen? Det borde finnas betydligt trevligare ställen. Eller är det ett ställe för diverse träffar?
Hur som haver är det inte bra att folk skräpar ned i naturen. Det är som att kacka i eget bo. Jag samlar nogsamt ihop allt mitt eventuella avfall under mina resor och utflykter. En enkel handling. Jag tror att med åren blir man mera medveten om att inte skräpa ned.
Samma med klotter på väggar och vandalisering. Vad är det som driver en människa till att bete sig på detta sätt? Är det bara ungdomligt oförstånd och fylla eller finns det andra mera svårförståeliga orsaker till detta destruktiva beteende? För det tycker jag det är när man skräpar ned, ett destruktivt beteende.

Nedskräpning finns överallt. Denna bild från min senaste road trip i Norrland i september. Plats norr om Gulsele i Åsele kommun. Så onödigt på en annars fin rastplats.

Annars ett fint ställe men vad jag förstod har här i närheten funnits byn Hällbyn som sattes under vatten i samband med ett kraftverksbygge år 1970. Allt har sitt pris och jag förmodar att byborna betalade ett högt pris den gången.


Ingenting försvinner – allt finns kvar – Hemsida för ”Håll Sverige rent”
Long drink (Lonkero) – Wikipedia

10 kommentarer

 • Rose Helsing

  Ja inte blir man glad av allt skräp som folk slänger ut genom bilfönstren, kan inte förstå, det bryr sig tydligen inte alls. Tycker det är svårt att se när en katt blivit överkörd och lämnas vind för våg. Nu som då plåckar jag också upp här på byvägen. Nytt skräp tycks ju vara munskydd. Någon pantburk också men inte har jag heller blivit rik.

  • Per

   En orsak till att jag inte har katt är att jag tror att den förr eller senare blir överkörd eftersom jag bor så nära landsvägen. En katt bör ju få springa ute och vara sin egen. Annars hade jag nog haft en.
   Nej, någon rikedom tror jag inte man får med att samla pant men alltid något. Egentligen är det bara här nära som jag brukar plocka upp burkar.

 • GO

  På dagens promenad hittade vi 6 burkar long drink mellan Hellnäs bro och Laxörsvägen, men alla var ihopskrynklade, det klarar dem av men inte kan inte att låta bli att kasta skräp i naturen. Blir att försöka blåsa upp burkarna igen med kompressorn, det kan lyckas. I övrigt samlar vi skräp då och då här i nejden och man blir ju nästan rädd när man ser bilderna på cigarettpaketen. Precis som Roses upptäckt har här också munskydd blivit en del av sortimentet.

  • Per

   Törstiga typer. På vilken sida av vägen hittade ni burkarna? Södra sidan?
   Det är bra att försöka hålla lite snyggt också efter allmänna vägar men visst är det på sätt och vis lite otacksamt. Det tar inte många dagar och veckor så finns mera att plocka. Ett evighetsjobb.

   • GO

    På västra sidan var det idag, alltså på höger sida när du kommer från skärgården. Vi hittar nog i allmänhet nästan lika mycket på båda sidorna av vägen. I somras pantade vi för fem euro på S-market det som plockat sedan våren här. Vi har ganska många ”i lager” nu igen som är opantade.

 • annepauline

  Visst är det en styggelse med allt skräp som ligger längs vägarna. Stannar man på en rastplats så är marken snudd på täckt med allsköns skräp. Till exempel använda blöjor. VAD är det för mammor ( eller pappor? ) som byter blöja på ungen och slänger den använda blöjan vid vägkanten? Dagens ungdomar är ju så himla miljömedvetna och gnäller och skäller och demonstrerar mot fossila bränslen, minkar i bur, höns i bur, ja allt, men själva går det minsann att slänga använda barnblöjor och diverse annat skräp vid vägrenen. Fy fasen så sur jag blir. Det går ju inte att stanna bilen och sträcka på benen vid någon rastplats längs vägarna, överallt är det typ äckliga soptippar.

  För övrigt blev en 18 åring skjuten till döds i ”mitt” promenad område i natt. Gängledare, tackar tackar, man avanserar snabbt vid ung ålder i de kretsarna. Nu får man börja föra statistik över döda i covid 19 och de skjutna. Båda delarna ligger snart ungefär på samma nivå.

  • Per

   Styggelse är ordet! Och många rastplatser är hårt ansatta av skräp. Kan det vara ett sätt att pinka in sitt revir som vissa djur gör? Att lämna spår efter sig med flit. Ganska privitivt i alla fall vad det sedan beror på.

   Gängkriminaliteten är ett gissel i många större städer. Ofta är det knarkhandel som det handlar om och långt ned åldrarn sprider det sig. Småpojkar som springer ärenden åt de lite större gossarna som har ihjäl varandra. Mycket elände här i världen. Kanske lite burkar i vägdiket är småsaker jämfört med detta men ack så onödigt.

   Jag läste på Vasabladets webb idag att Vasa i en undersökning utmärker sig som den stad i Finland som har flest misstänkta misshandelsfall och rån bland ungdomar. Det skulle man inte ha trott.
   ”Den statistik som HS sammanställt visar dock att antalet misstänkta fall av misshandel, grov misshandel, rån eller grovt rån där förövaren är under 18 år ökat i Vasa de senaste åren.”

 • Dalkulla

  Hur är det möjligt att de som skräpar ner orkar tar dit flaskor och dyligt?
  Det måste väl i hela friden namn var lika lätt att tar det därifrån, eller kanske
  har jag missat något i mitt tänkande.

  Nere vid sjön jag har gångavstånd till fanns en sommar fullt av skräp i form
  av flaskor snygg uppradade utmed ett av de träd som står där. Burkar var
  uppklippta så änderna lätt kunde skadat sig. Uppsåt, vad annars? Blir så
  arg, frustrerad av människors så bedrövliga beteende.

  Vad människor gör i sina egna hem är var och ens ensak men, i naturen
  skulle det var böter och reella sådana. Där finns alla vilda djur, deras hem
  inte människans som inte vet vad som krävs av dom!

  • Per

   Man tycker så. Ofta sker det vid diverse fester och fylleslag, nån får spel och måste vara värst. Andra stämmer in i kören och kvar finns skräp och burkar. Ingen bryr sig. Som jag skrev i själva inlägget, vem och varför?

   Men det finns också fina ställen där ordning råder och skräpet lyser med sin frånvaro. När jag besökte Stockholmsgatan i Åsele i september fanns där nästan inget skräp alls, vilket var trevligt.
   Kankse lite andra männsiskor som besöker det stället än likgiltiga festprissar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.