Livet på landet

Livet på landet

Stormen Liisa, den tredje i höst, har härjat denna dag med blåst och mycket regn men i våra trakter var hon rätt beskedlig. Elektriciteten var borta en stund medan jag tog en tupplur man annars har det inte knakat i väggarna.

Först veckohandel på morgonen, sedan lunch med torsdagsklubben på Juthacka i den lyckliga staden. Mums för god maletköttlimpa med baconsås. Naturligtvis provsmakades också Strömmingsflundror med gräddfilssås. Inte så mycket folk så det var gott om utrymme.

Lappat två hål på gummistövlarna. Köptes i fjol och de har redan tre hål. Tydligen inte avsedda för skogsarbete.
Min tredje mus för i höst lyktade sitt liv i fällan senaste natt. Något fel på min hörsel är det inte, jag hör deras mista ljud. Och fällan fungerar perfekt.
Var finns min pannlampa? Den verkar ha fått fötter. Ack så nödvändig för livet på landet i höstetiden. Pannlampan finns alltid med på mina resor. Man vet aldrig när den behövs.

Små trivialiteter och rutiner i vårt lilla hörn av världen. Kanske dags att börja fundera på julen?

Jag fick ett frågeformulär per epost där jag skulle redovisa hur pandemin kommer att påverka mitt julfirande. De blev nog besvikna. Nästan ingen påverkan alls eftersom jag sedan tidigare är ganska spartansk med mitt julfirande. Köper inga julklappar, förhoppningsvis kommer vi också i år att samlas några hos sister Jane för julmiddag och så tänds ljus på gravarna. Lite pynt och en julstjärna i fönstret. That´s it!

Några julkort kommer jag att skicka men även dessa är ganska fåtaliga. Jag läste någonstans att Posten förmanade oss att julkort bör skickas i god tid, kanske redan i november, eftersom posten är så dålig på få fram post i tid. Ibland inte alls. Jag kommer att med egen bild skicka julkort via Post Nord i Sverige. Det blir billigast så. Även till Finland. Bästa att sätta igång och leta lämpligt motiv.  Tiden rinner iväg.

Årets julklapp är ett stormkök. Suck! Den skall visst spegla året på något vis och i år är ett stormkök symbolen för ett förlorat år. Visst är det fint att folk har varit ute i naturen, vandrat och rört på sig men under vilka premisser. Ja visst ja, jag köper inga julklappar, inte mitt bekymmer. Jag har min vedspis.

Livet på landet knallar vidare. Som om världen där ute med allt sitt elände är en annan värld. Lyssnar en stund på vindens sus i grantopparna där i mörkret innan jag vänder på klacken och går in i stugvärmen. Petar in en pinne i brasan och knappar vidare på tangentbordet.

Fårbonden plöjde upp en del av åkern han arrenderar av mig denna vecka. Plöjning, en av sysslorna på landet när det är höst.

Och skogens innevånare lever vidare i sitt lilla hög hus.


Riktiga Julkort – PostNord

 

6 kommentarer

 • Wesber

  Vackra foton du tagit, Här har det blåst nåt förskräckeligens, det blåser än men ser ut att bli en solig och fin dag men vart den utlovade snön tog vägen vet jag inte. Julafton har vi firat de senaste åren tillsammans med vår familj och sonhustruns familj men i år har vi valt att fira här hemma jag och gubben. Eftersom ungdomarna som flyttar till Jyväskyla nu i början av december kommer tillbaka för att fira jul så undviker vi allt julfirande ihop i år. Och ska man ta vaccinet, jag är så skeptisk mot det samtidigt som jag vill ha det. Tänk om jag börjar somna varje timme och det håller i sig ända tills jag somnar in för gott. Vi får väl se.

  • Per

   Ni är säkert inte de enda som firar jul på annat sätt detta år. Läget ser onekligen inte bra ut i gamal Svedala för tillfället. Men julmaten finns ju att köpa så det går väl an.
   Vaccinet är en sak för sig. Vi har ju i minnet olyckan med svininfluensavaccinet och hur det gick då. Ingen vill råka ut för något liknande. Vi får hoppas att de är bättre kollade denna gång, trots den korta testtiden.

 • annepauline

  Här har det blåst rejält i snart två dygn. Temperaturen sjönk från + 14 grader till +2 grader och med blåsten känns det som – 10. Det blir nog ett väldigt annorlunda och stillsamt julfirande i år, man vet ju snart inte om man ens vågar sig ut och handla mat på grund av corona smittan. Hur i all världen har de kommit fram till att årets julklapp är ett stormkök? Det är nog inte bara det här året som är förlorat, det lär även bli nästa och flera år till om man tänker på ekonomin i världen. Det här med corona vaccin verkar tveksamt, hur ska man tänka, dör man inte av det ena så dör man av det andra, eller? Modiga personer de som ställer upp för test!

  Åh, den övre bilden! Så typiskt Österbotten på hösten! Jag kan nästan känna doften av plogtiltorna. Men förresten, säger du att man plöjer? Jag säger att man plogar. Jag har på något sätt svårt att säga att man plöjer åkrarna, jag säger som sagt att man plogar åkrarna. Säger jag det till folk här så tittar de väldigt konstigt på mig, haha!

  • Per

   Det verkar som om ni haft mera storm och blåst än vad vi fick. Idag har det fortfarande blåst lite med det mesta är över. Här var det mest regn. Så vattendränkta markern är nu.
   Ryssvaccinet och liknande lär jag akta mig för men erkända bolag borde rimligen kunna ta fram säkra vaccin. Och man lär väl inte i första taget bli vaccinerad.

   Ploga eller plöja? Det är frågan. Jag tror båda är gångbara. Ploga kanske mera på dialekt och plöja på finsvenska. Huvudsaken är doften som du kommer ihåg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »