Allehanda

Balans fordras både för cykel och sten

Jag gjorde mig till idag och plockade fram cykeln, kollade att cykeldatorn fungerade och begav mig ut på vårens första tur. Stora planer hade jag, nämligen att cykla runt till alla hamnarna samt till begravningsplatsen. Rätt snart kom jag på att det var en bitande kall vind trots att det inte blåste mycket. Tur att jag hade långkalsonger och stickad mössa på huvudet. Ja, långkalsongerna hade jag inte på huvudet utan på apostlahästarna.

Det blev ingen långcykling idag utan jag återvände hem och väntar tills det blir lite varmare. Istället sadlade jag Brunte och körde iväg till villan. Där låg ännu istäcket men vid sund och vid strömt vatten hade isen fått ge sig. Tranor trumpetade i alla vädersträck, svanar låg i dussintal söder om byn och några skarvar siktades, de som inte är så välkomna av infödingarna i våra trakter. De skitar ned någonting fruktansvärt, äter mängder med fisk, inklusive de som planteras ut och vackra är de inte heller.

Jag har tidigare om åren sysslat lite med stenbalansering i enkelt utförande lite här och var. Små torn av sten som stått kortare eller längre tid. Vissa i flera år medan andra har trillat så fort jag vänt ryggen till. Idag kunde jag konstatera att även andra har hakat på och vid åtminstone tre ställen längs med villavägen såg jag stenbalanser som inte jag har gjort. Kul! Det första var vid vägbommen. En sten verkade ha ramlat av så den lyfte jag på och så var tornet åter komplett.

Detta är enkla försök, de riktiga konstnärerna gör helt otroliga balanser som om tyngdlagen inte alls finns. Kort har jag träffat en av dessa magiker, Michael Grab från Canada. På hans hemsida Gravity Glue visas hans konst, för konst är det. Inte bara själva tekniken utan också kreativitet och motivval, val av plats och tidpunkt är viktiga inslag i denna verksamhet. Tålamod måste man ha, speciellt om det gäller lite svårare balanseringarna. En och annan sten lär jag balansera i sommar och cykling blir det också helt säkert mera av. Båda grenarna ger ro i själen och frid i sinnet.

stenbalans Skaget
Stenbalans av okänd. Kanske det är just detta som är det intressanta: att någon varit här och lämnat ett tecken, kanske ett budskap som ingen kan tolka.

4 kommentarer

 • annepauline

  Jag cyklar året runt. Denna vinter har ju varit så gott som grön så jag har cyklat varenda dag.
  I blötsnö går det inte att cykla och inte gärna på blankis heller.
  Den här stenbalanseringen är väldigt populär över allt verkar det som. Jag såg balanseringar vid Polcirkeln. Och i Kirkenes.

  • PJN

   Kanske en ny fluga? Balanseringarna.

   När jag bodde i Malmö cyklade jag året runt, även de gånger som det snöade. Det blev en vana som jag var nöjd med. Motion fick jag och pengar sparade jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »