Allehanda

Om jag vann 87 miljoner euro

I fredags håvade en finländare hem högsta vinsten på Eurojackpott. Nästan 87 miljoner euro eller 834 miljoner kronor. Inlämnad i närheten av Tammerfors och med endast en rad inlämnad. Där kan man tala om ren flax.

Frågan är hur reagerar man på en så stor vinst (eller annan stor vinst) och vad skulle man använda pengarna till?

Jag tror att jag skulle bli lätt bedövad, kanske inte riktigt begripa, kolla raden om och om igen, kanske be någon annan att bekräfta vinsten innan jag återvände till full sans. Eller skulle jag skrika för full hals och sedan springa runt och basunera ut min glädje? Eller skulle jag bli knäpptyst och inte säga ett ord till någon?

Helst skulle jag hålla vinsten hemlig med tanke på tiggarbrev, uppmärksamhet och risk för att bli utsatt för brottslighet av ett eller annat slag. Men det kan nog vara svårt att hålla en så stor vinst hemlig.

Vad göra med all kosingen? Mina nära släktingar skulle helt säkert få en rejäl summa på sina konton som gåva. Men efter det finns ändå ofattbart mycket kulor kvar att spendera.

Resa första klass, köpa nya bilar och yacht, handla flådiga bostäder, bli playboy, investera hej vilt, vältra mig i lyx? Eller blev jag en girig, snål enstöring som med misstänksanhet betraktade alla människor? Kanske bli paranoid eller supa ihjäl mig?

Förhoppningsvis blev inte livet som beskrivet i stycket ovan men pengar kan vara till bekymmer både för fattig och för rik. Att mycket pengar kan störta en människa i fördärvet har hänt förut.

Så här skulle jag göra, förutom att skänka pengar till mina närmaste släktingar:

Jag skulle resa och upptäcka världen samt skaffa mig ett boende i vacker natur med milsvid utsikt där jag kunde varva ned mellan mina utlykter runt om i världen. Ett ställe nära naturen och med visst avstånd till grannar men ändå med nödvändig service och kommunikation inom bekvämt räckhåll.

Sedan skulle jag ägna mig åt musik, konst och kultur. Inte som utövare, därtill har jag alltför liten talang, men som stödjare till konstnärer och projekt. Leta upp och besöka människor som har idéer, mod och originalitet. Bekanta mig med spännande projekt, träffa givande människor och entusiaster och där jag ser att en donation skulle föra arbetet vidare, i alla tysthet ge bidrag. Det kunde gälla konst, litteratur, musik, arkitektur eller hjälp till den lokala hembygdsföreningen, en fattig gatumusikant, graffitikonstnär i storstadens slum, en lovande, ung författardebutant.

Men välgörenhet och hjälp till de behövande då? Ja, de skulle få sin beskärda del. Nöden och fattigdomen är stor i världen och att helt kallt behålla alla 87 miljonerna för sig själv och sina egna intressen är inte moraliskt rätt. Det finns fattigpensionärer som knappt klarar sig, ensamstående mammor med svag ekonomi, hjälp till mat och utbildning i u-länder, katastrofhjälp som behöver pengar och resurser, flyktingar i nöd. Det som jag i liten skala redan idag engagerar mig i skulle få mångdubbelt större.

Föresatsen är att den dag jag lämnar jordelivet så skulle det inte mycket finnas kvar av förmögenheten. Med en plan, rätt investeringar och en budget för olika ändamål så skulle jag förhoppningsvis kunna leva ett givande liv resten av mina dagar samtidigt som jag skulle berika mig själv i kontakt med människor och allt det förunderliga som människan kan fundera ut och framställa. Jag skulle bli en filantrop. – Visst, ett liv med guldkant men det mesta skulle jag ge bort.

Hur tror ni att ni skulle reagera på en så stor vinst och vad skulle ni göra av alla pengarna? Detta är två frågor jag med spänning ser fram emot att ni besvarar.

Blir livet till guld eller is efter en stor lottovinst?

0 kommentarer

 • Anneri

  Ja du, det är nog precis som du skriver att det skulle vara oerhört svårt att ta in. Men jag tror att jag skulle agera på det stora hela som du. Ge en del till nära och kära, en del till välgörenhet men även skapa mig ett liv där jag kan ha både tid och råd att engagera mig i något som ligger mig varm om hjärtat.

  • PJ

   Då har du ungefär samma tankar som jag och kanske många andra så här utan att det hänt. Frågan är om man hinner med allt man har möjlighet att göra. Det blir nog att sovra skulle jag tro.

   • Anneri

    Sannolikt 😉 Sen har man väl egentligen ingen aning om man skulle vara så klok eller om man skulle bli en hemsk människa. Man får helt enkelt leva på hoppet att man innerst inne är god (och sannolikheten att behöva pröva detta genom att vinna hejdlösa mängder pengar är trots allt mycket liten) 🙂

    • PJ

     Sant, sannolikheten att vinna så mycket pengar är försvinnande liten, men finns ändå där med endast en rad inlämnad. Därför tippar jag bara en rad i veckan. 🙂

     • Anneri

      Sannolikheten att jag vinner är nog oerhört liten – särskilt som jag alltid glömmer att tippa 😉 Å andra sidan får jag de surt förvärvade kronorna kvar… om det nu är någon vinning med det 🙂

 • Wesber

  Jag skulle dela ut en ansenlig summa till mina tre söner, sätta undan till barnbarnen, ge syrran lite. Sen skulle jag ge en STOR summa till katthem runt om i Dalarna så alla dessa oönskade katter fick ett drägligt liv. Är det några små liv som jag riktigt ömmar för så är det de små kattliven. Tänk så magra dom var i Grekland och Rom, det gjorde riktigt ont i hjärtat att se hur hungriga dom var.

  • PJ

   Aha, där kom ett behjärtansvärt användande av pengarna. Katter och djur som far illa är alltid värd en insats. Liksom människor. Det finns mycket att lägga pengarna på. Få se om 834 milj. kronor räcker? 😉

  • PJ

   Det där med vin, kvinnor och sång är väl inte så dåligt men att slösa är sällan gott för varken fattig eller rik. Ok, jag förstår din poäng…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »