Resor

Lång väg till marknad

Skrivbordet är minimalt och mitt externa tangentbord får sitta i knä vilket inte är det optimala. Jag befinner mig ikväll i Boden. Inte i brännvinsboden utan i garnisonsstaden Boden i Norrbotten.  På väg till Jokkmokk vintermarknad.

Färden hit tog en stor del av dagen men vädret var strålande och Bettan knogade på i jämn lunk. Som kallast var det -18 C i Tupos söder om Uleåborg.

Jag satt och tänkte på hur fina vägar de har norröver och då speciellt när man närmar sig Uleåborg och vidare mot Torneå. Tänk om vi fick ha lika fina vägar i Österbotten. Ok, nu har vi förvisso fått en fin sträckning norr om Vasa men i övrigt finns det mycket att önska.

Jag tänkte också på hur stor och präktig stad Uleåborg är och jag förundrade mig hur denna stad vuxit. Det skulle vara intressant att ta del av stadens historia för låt säga för hundra år tillbaka och till dags dato. Vad är det som gjort att denna stad har närmare 200 000 innevånare, universitet och många företag?

Jag menar, den ligger förvisso vid Ule älvs mynning men vad mer finns det som gjort denna stad till Finlands fjärde största stad? Vad jag förstår så finns inte direkt några naturtillgångar i närheten eller märkvärdigheter här.

Jag fortsatte över gränsen vid Haparanda och kom in Norrbotten. Även här fanns fina vägar med framför allt omkörningssträckor med jämna mellanrum och tillåtna hastigheter på 110 km/h fast det är mitt i vintern. Åter tänkte jag på riksåttan mellan Maxmo och Kvevlax i Österbotten och jämförde.  Och suckade.

I Boden bor jag på hotell Nivå. Ett helt ok hotell. Ett ganska litet rum disponerar jag i två nätter men det har allt vad som behövs och det är varmt inomhus. Jag lyckades också norpa åt mig en av hotellets fyra parkeringsplatser med uttag för motorvärmare. I morgon när jag kommer tillbaka från marknaden lär det inte vara lika lätt.

Hotellet bjuder också på ett enkelt kvällsmål mellan 18 och 20. Med betoning på enkelt men Gratis! Ikväll var det den fattige studentens kost, kokta makaroner och korv. Det gick också att äta, inte helt fel.

Jag tog en bricka och tittade mig omkring för att få klart för mig systemet. Jodå, där fanns korven och där fanns makaronerna och där fanns ketchupen. Eller nej, flaskan var tom. Tjejen som skötte hushållet hämtade en ny flaska ketchup. Sedan öste jag upp en rejäl giva (portion). Det var bara det att jag glömt att ta tallrik och höll på att lägga hela lasset direkt på brickan. Jag hejdade mig i sista ögonblick och svingade elegant en tallrik under makaronerna. Jag slapp att äta från brickan, tack och lov.

Min portion var dock inte överhövan stor. En man, en riktig jobbare verkade det som och med muskler som Arnold, öste upp en riktig bamseportion som säkert var tre gånger så stor som min. Det rymdes helt enkelt inter mera på tallriken och tallriken var inte liten. Han måste ha gillat makaroner för det fanns inte speciellt mycket korv ombord.

Vad mera finns att berätta. Jo, jag tog en promenad i staden på drygt en halvtimme. Måste få lite frisk luft och sträcka på benen efter dagens körning. Kölden ligger kring -15 C och jag konstagerade att jag bör ta på mig överdragsbyxor i morgon när jag skall tillbringa dagen på Jokkmokk vintermarknad. Rysligt kallt kändes det trots långkalsonger.

Folk snubblade förbi, nästan ihopkrupna och väl påbyltade. De flesta var säkert på väg hem efter dagens värv. En mindre vinterklädd, ung man stod utanför en pizzeria och nojsade. Han fick syn på min kamera och ville veta om jag var fotograf och vart jag var på väg. Har det hänt nåt, undrade han veta. Han var minst sagt på pickalurven och beklagade att han inte hittade något ställe som sålde öl. Och han hade tråkigt i Boden. Han var stockholmare och även han på väg till Jokkmokk. Få se hur han klarar morgondagen?

Det är inte första gången jag är i Boden. Senast jag var här var för två år sedan. Då med Karlby Resebyrå som ordnade en gruppresa. I år var det för få anmälda så resan ställdes in. Därför åkte jag själv. Inget hindrar mig från att se en ren, äta lite souvas och känna marknadsstämningen i Jokkemokke, som jag säger.


Jokkmokk vintermarknad 

Souvas 

Webbkamera live i Jokkmokk (kan ligga nere ibland pga att många tittar). Har ni tur ser ni en besökare från Pampas.

 

 

Jag passerade kyrkan i Kalix invid älven. Bilderna kan vara lite underliga pga att jag redigerar dem på min bärabara dator med 15 tum skärm. Vi får se

Mycket snö i Boden. På ett ställe fanns en mindre grävmaskin upp på toppen av ett högt snöberg inne i centrum. Detta hindrar dock inte att man visar vägen till camping, bad och stugliv. En sommar är på kommande efter snön.

Jag vet inte hur denna bild blev men den visar i alla fall ”blodmånen” i all sin prakt hängandes över Boden. Blev den dålig och suddig tar jag bort den sedan.

8 kommentarer

   • Erik Forsling

    Oj, här pratar vi visst om varandra. Jag avsåg inte korven du redan ätit, utan den du kommer att köpa på ditt resmåls marknad, och ta med dig hem till kylskåpet i Pampas. Jag är så pass fördomsfull att jag tänker mig att alla som far på en sådan marknad nästintill rituellt köper en (lokalt producerad?) renkorv. Precis som när det är marknad här i Tierp, då finns det ett antal individer som besöker eventet enkom för att köpa korv av Vild-Hasse. (http://www.vildhasse.se/). Givetvis är det också en hyfsad ursäkt för att se sig omkring mer eller mindre rejält på hela marknadsområdet.

    Jokkmokks marknad. Naturligtvis är ståndens mångfald multiplicerad med en mycket hög faktor i förhållande till renkorvsstånden. Korven i min inledningskommentar var bara en sinnebild, en symbol. Marknaden i övrigt, fördelningen mellan krimskrams och kvalité av högsta dignitet, beror på marknadens status som helhet, dess lokala förankring, och dess rykte bland knallarna. Mickelsmässmarknad i Örsundsbro, där vi en gång hade våra bopålar, är världsberömd åtminstone i stora delar av södra Uppland.

    Naturligtvis begriper jag att din resa för din del inbegriper en större vision än en korv. Den är en helhetsupplevelse. Resan, med dess uppehåll, kanske rentav är lika mycket värd som målet i sig. Das Ding an sich, för att nu vanvördigt vränga och bända med den gamle filosofen. Frid över honom. Han må hållas på sin kant.

    Men erkänn att korvsnutten i slutändan, ekonomiskt sett, blev rejält kostsam. Att den sedan ur ett mellanmänskligt och existentiellt perspektiv förhoppningsvis betalade sig åtskilligt flera gånger bättre än en dito lågprisprodukt, det är en annan sak.

    Så var det med den korven, och dess pris.

    • PJ

     Jag måste göra dig besviken för det bidde ingen korv. Förvisso fanns ett korvköp i tankarna men jag tänkte att jag sparar det till sist innan jag åker hem men si, det glömde jag. Alltså att köpa korv, inte att åka hem, Så kan det gå. Men jag hade ändå en trevlig marknadsdag som jag redovisar senare i helgen i ett inlägg, ikväll lördag eller på söndag.

 • annepauline

  Oj, så trevligt! Lägg upp många bilder! Jag som tänker och tänker och tänker åka till Jokkmokks marknad och aldrig tycks komma iväg.

  • PJ

   Jag kom just till hotellet efter en dag på marknadens och jag har en del bilder men det kommer troligen en länk till min Flickr-sida småningom. Kanske jag snickrar ihop ett litet inlägg ikväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *