Allehanda

GOD JUL!

Så närmar sig midnatt så småningom, dan före dan, den afton som ofta kallas Lilla Jul på månget håll i kungariket. I Svenskfinland firar vi Lilla Jul dagen innan första advent. Men, i Svenskfinland har Lilla Jul tidigare firats tre dagar före jul vilket passar in med Hälsingland där man firar Lilla Jul på Tomasdagen den 21 december.

Därmed är inte ämnet färdigt avhandlat. I Skåne säger man ofta Lillejul, märk väl e:t i mitten!  I Halland firar man Lilla Jul på Kyndelsmässodagen som i år infaller den tredje februari. Så den som är helt begeistrad i julfirandet har många dagar att fira. Allt från Först Advent till Kyndelsmässodagen.

Jag vill inte så mycket mera med detta inlägg än att önska alla bloggläsare en

God och Fridfull Jul!

 

Nu när det är lite kallare, 10-12 minusgrader,  är det gott att elda i spiseln och få en behaglig värme inomhus. Det gäller dock att stänga spjället när det är färdigt eldat, något som jag missade igår kväll. Inte heller håxa jag att starta luftvämepumpen när jag gick och lade mig så det var lite kyligt i stugan på morgonkvisten. Först mitt på dan upptäckte jag att spjället stod öppet; inte konstigt att det kändes kyligt hela förmiddagen. Nu är det dock eldat och behagligt inomhus så nu firar jag med julmust och en Nyåkers pepparkaka, de godaste!

10 kommentarer

 • Erik Forsling

  Julaftons morgon är snart två timmar gammal, och jag skickar min julhälsning till dig från Stavanger, Norges oljestad och en av de sydvästligaste metropolerna i det västra grannlandet, ungefär där Nordsjön möter Norska Havet. Hit anlände Moa och undertecknad sent igår kväll- ja, numera snarare förrgår kväll – efter en väldig och dråplig resa för att besöka H.H. och M över jul och nyår. Moa känner du ju till, och de båda senare har du sett på bild från en stekhet sommardag i Gamla Hembygden. Jag startade med Upptåget kl. 04:41 för att möta Moa i Uppsala. ULs buss till Enköping, totalt överfullt lokaltrafikståg till Örebro, nytt lokaltåg – med oplanerat byte av tågset längs rutten – från Örebro till Oslo. Och slutligen en åttatimmarsresa (+ 35 minuters försening) från Oslo till Stavanger. Hela detta osäkra framgångsföretag blev en resa med mycket spektakel, och Moa och jag är mycket glada över att ha genomfört den med alla dess abrovinker, och givetvis hela skalan av främlingar som spände över hela känslofältet mellan irriterade och stressade pre-julilskna människor till glada och goda som får tillvaron att lyfta.

  När klockan slår två släpper SVT sista avsnittet av årets julkalender ”Storm på Lugna gatan”. Kan just undra vem som blir Jesusbarnet i julspelet. Oerhört raffel att se fram mot.

  • Per

   Det var en lång resa må jag säga med speciell förundran över resan mellan Oslo och Stavanger som tog åtta timmar. 30 mil uppmätte jag sträckan fågelvägen, borde väl gå att åka fortare men så insåg jag att detta är Norge och där finns knappt några raka vägar. Men man får väl säga att ni fick mycket resa för pengarna i och med att ni fick se och uppleva en hel del. Som Karin Boye skrev: ”Målet är ingenting, vägen är allt” – Nåja, ni må ha det trevligt och förnöjsamt där ute där de vilda haven möts.

   Jag har tittat en avsnitt av julkalendern men måste erkänna att jag senaste tid missat en hel del. Dock skall jag se åtminstone sista avsnittet.

   • Erik Forsling

    Fågelvägen! Du är allt en riktig humorist du. Tåget stretar sig fram söderut från Oslo till Kristiansand längst i söder, för att sedan tuffa sig i nordvästlig riktning upp till Stavanger.
    https://www.nsb.no/reisemal/regionstrekninger/sorlandsbanen hela rutten, med många stopp.
    https://www.nsb.no/rutetider/rutetabell/_attachment/15498?_ts=1671153a15d . Vår avgångstid från norska huvudstaden var den 14:25, efter att ha börjat den gemensamma delen av resan i U-a vid pass 06:00. Färdens första halvlek var nog så rörig, men från Oslo blev det åtta timmars avkoppling, om än i ett fullbokat tåg.

    Henk och Maren har lovat att göra julaftonens frukost, för att sedan väcka Moa och mig i tid för en tjeckisk saga – tydligen lika obligatorisk i Norge som Disney kl- 15:00 är för många i Sverige.

    11:00 – 12:22 Tre nøtter til Askepott (R)
    Denne tsjekkiske filmen viser en annen Askepott enn den mange kjenner fra eventyret. Her er Askepott ei glad jente som både rir og skyter med pil og bue. Først etter farens død begynner det å skje ting som gjør livet vanskelig for henne. Så en dag dukker prinsen opp. Forteller: Knut Risan.

    Nu ska du ha det så trevligt med släkt och vänner. Du har ju flaggat för att du traditionsenligt ska besöka ett julbord hos din syster. Lev väl, och ramla inte omkull.

 • Per

  Ja men visst, vad gör man inte för att sprida lite glädje. Raka spåret finns visst inte i Norge.

  Så man tittar på en tjeckisk film istället för Kalle Anka i Norge? Vid första anblicken måste det måste bli en rejäl kulturchock för er från Sverige. Vi närmare granskning av deras TV-tablå visar det sig dock att Donald Duck og vennene hans också dyker upp i rutan på eftermiddagen även i Norge och till på köpet följs han av Pippi Långstrump så frågan är om inte Norge är ett strå vassare. Å andra sidan visas Svensson Svensson på svensk TV så det blir jämt skägg.

  Granskar man de nordiska TV-tablåerna denna dag så finns det minsann att se. Bara att plocka russinen ut kakan.

  Ha det ävenledes gott där i Stavanger! Må julbordet smaka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *