Funderingar

En del av något större

Igår fick jag ett meddelande som påminde mig om att jag, vi, är en del av något större. Så löd i alla fall överskriften. Det var min elleverantör Herrfors som sände mig ett brev där det berättas att energipriserna kommer att höjas med 25 procent från och med första maj. Jaha, vad annat var att vänta? Räknat på fjolårets elkostnad blir det ytterligare 200 europenningar att punga ut med. Tur i alla fall att jag inte har direktverkande eluppvärmning utan luftvärmepumpen samt min högt skattade spis Högfors 5A som ger mig stugvärmen.

Tittar jag på bensinpriset från augusti tills nu har ävenledes det ökat med 25 procent. Det blir att ransonera bilkörandet och dra ned på hastigheten. När sommarhastigheten med 100 km/h blir aktuell senare i vår blir det att stanna kvar på 80 km/h till förtret för alla som vill fort fram. Det blir att gubbköra.

Som om dessa prishöjningar inte skulle räcka läser jag i dagens tidning att matpriserna beräknas öka med 11 procent i år. Ja, ja, det blir att blanda mera bark i brödet. På världsnivå beräknas svälten ökar i fattiga u-länder och i Jemen förvärras katastrofen där det redan tidigare var illa ställt.

Överhuvudtaget kan vi räkna med högre priser på snart sagt allt och kan vi därmed också få högre löner och pensioner? Knappast märkbart, någon skall betala eländet som en paranoid diktator och hans nickedockor ställt till med. Överlägset mest betalar Ukrainas folk både i lidande och pengar men även Ryssland beräknas få en kraftigt försämrad ekonomi.

Finns det alls något gott med detta kan det vara att Europa förhoppningsvis frigör sig från ett alltför stort energiberoende från Ryssland och att den naiva syn på Rysslands roll i världspolitiken som präglat många västländer får ett välbehövligt uppvaknande. Diktatorn offrade också Rysslands förtroende som idag är lika med noll, nog så viktigt i ekonomiska sammanhang. ALLT vad som uttalas från Kreml måste betraktas som lögn och bedrägeri tills annat bevisats!

Som en del av något större, den globaliserade världen, får jag som fattigpensionär tills vidare dra åt svångremmen. Som sagt, tur att jag har min Högfors 5A och min timmerstuga!

Hur påverkar det försämrade ekonomiska läget din situation? Något du kommer att spara in på, något du avstår från?

Päran

Något som inte kostar mycket, förutom kanske någon pjäxbotten, är att vandra i naturen. Snön har sjunkit ihop betydligt och i om med bakslaget och vårens paus har vi nu hårda, frusna stigar att vandra på. Inte så dumt i väntan på vårvärmen.

Småhällorna

Jag vet inte något annat år när det har avverkats så mycket skog i våra trakter som i år. Jag tycker virkesbilarna har kört dygnet runt. Hyfsat fina priser samt stormen Aila hösten 2020 har gjort sitt.  På detta ställe fanns det en hel del vindfällen och som vanligt kalhöggs ytan. Dock är det ingen stor areal. Vandringsstigen över Småhällorna kommer ned här och som tur är har stigen inte skadats utan entreprenören har varit aktsam vilket vi tackar för!

Virkeshandeln med Ryssland har gått i stå och snart råder brist på virke i den finländska skogsindustrin. Kanske det bådar för ett fortsatt högt eller högre pris på virke från våra skogar? Man skall ju hugga skogen när det är högt pris och inte när man behöver pengarna. Samma som med fonder och aktier.


Stormen Aila drog vidare – strömavbrott åtgärdas nu i rask takt – Svenska YLE.  –  Stormigt värre 2020, någon som minns?

4 kommentarer

 • annepauline

  Det märks helt övertydligt hur allt har blivit dyrare. Kaffe kostar närmare 60 kronor för 500 gram den sort jag dricker. El och bränsle ska vi inte tala om. Nu dricker inte du kaffe, jag vet inte hur det är med priset på te. Dyrare lär det bli. Det blir väl snart till att göra som bonden Paavo, blanda bark i brödet.
  Får se hur Ukraina kriget utvecklar sig. Det ser inte lovande ut. Putin verkar osams med de flesta.
  Dessutom är det full snöstorm här. Riktig takatalvi. Men Trädgårdsmässan öppnade upp idag! Jag var där tidigt och tänkte att då är det väl ganska lugnt. Hej så fel jag hade! Det var proppat med folk och långa köer till attraktiva försäljare. Där var det ingen brist på pengar i alla fall. Mässpris, stod det på en växt, 295 kronor. Jag kunde ha upplyst dem om att exakt likadan växt, samma storlek och allt, för tillfället kostar 199 kronor på Kvantum. Man blir fartblind av att gå på mässa. Trevligt var det ju men som sagt packat med folk. Har jag inte fått covid hittills så lär jag få det nu.

  • Per

   Priset på te har jag inte reflekterat över, jag bara köper det som finns i hyllan, grönt te med citronsmak. Inte i påse med snöre utan dosering enligt eget huvud. Jag tänkte skriva lösvikt men det är det väl ändå inte? Alternativet är att inte köpa något te alls och då nöja mig med det som kallas silverte.

   Jo då, det är inte alls säkert att priset är speciellt billigt på en mässa. Det gäller att känna den produkt eller vara man vill köpa. Ofta erbjuds mängdrabatt men även det kan vara lurendrejeri. Det gäller att inte drabbas av fartblindhet som du så träffande beskriver fenomenet. Hoppas att du klarar dig från coviden! Tolkar jag siffrorna rätt så har vi nu här i Österbotten betydligt högre smittspridning än i gamla Eken.

 • E

  En del av något större? Har Herrfors rent av blivit filosofiska av sig? Fast de måste väl se till att få ordentligt med vinst för att kunna täcka upp förlusterna i Rosatom. Herrfors är ju med där via Katternökoncernen. Vilken soppa!

  Jo, det märks att priserna kryper uppåt, matkassen kostar lite mer varje vecka. Men min matkasse har inte innehållit några lyxvaror tidigare heller så det finns inte mycket att spara in på. Jag får väl offra lördagschipsen och en och annan köpisbulle då. Köttet har jag redan tidigare minskat på, snart är jag fullfjädrad vegetarian.

  Elförbrukningen kan jag inte påverka så mycket, men jag har dragit ner på golvvärmen i badrummet. Golvvärme är en energitjuv av stora mått, men det går inte att stänga av den helt då det inte längre finns någon annan värmekälla i badrummet. För ett par år sen bytte jag till ett elbolag som fakturerar enligt spotpris. Det var lönsamt då, men absolut inte nu längre då elpriset är konstant högt. Bolagets app visar när elpriset förväntas vara lågt, så det har hänt att startat tvättmaskinen kl 12 på natten. Men för det mesta struntar jag i att följa spotpriset, inbesparingarna är ändå minimala.

  Kläder köper jag till 90% second hand på mitt volontärloppis. Varför betala fullt pris för en jacka i klädaffären då jag hittar en helt eller nästan ny motsvarande jacka på Nada Nord för några Euro?
  Böcker köper jag också sällan nuförtiden. Biblioteket har ett utmärkt program där man kan reservera böcker man vill läsa. Ibland måste man vänta några veckor på boken, men vad gör det?
  Bilen använder jag redan nu minimalt, så bensinpriset spelar inte så stor roll för min del.

  Summa sumarum, en fattigpensionär får vända på slantarna, men egentligen har jag ingenting att klaga på. Så länge jag har råd med en resa då och då har jag ingen anledning att gnälla. Jämfört med Ukrainas folk lever jag som en prinsessa ju!
  Please, kan någon starta en palatsrevolution i Kreml och ta makten av den där galningen som härjar där? Hjälper inget annat så kanske en lagom dos gift i hans mat? Gift är ju populärt därborta…..

  • Per

   Haha, jag tänkte precis det samma, har Herrfors tänkt till på djupet? Och historien med Rosatom, ett sorgligt kapitel. Vad tänkte de med, de som tog besluten? Kanske lätt att vara efterklok men en soppa blev det. Och tur är kanske det?

   Samma här, inte tror jag det finns mycket att spara in på vad gäller inköp av mat. Inte kan man bara äta makaroner som är ett av de billigaste livsmedlen. Makaroner och två skivor stekt länkkorv. Bränsleförbrukningen kan man hålla på en lägre nivå genom smart körning men kör man inte så mycket har det inte så stor betydelse. Själv får jag dock ihop 15 000 km per år vilket jag tycker är mycket. Jag vet inte hur jag bär mig åt. Inte kör jag heller direkt till jobbet fem dagar i veckan.

   Böcker har jag hittills köpt och främsta orsaken är att jag läser långsamt och då blir det att förnya lånen vilket jag upplever som jobbigt. Som till exempel mitt Joyce-projekt som kommer att pågå i flera år.

   Så är det, allt är relativt. Tekniskt är man fattigpensionär men mycket priviligierad om man jämför med de som är verkligt fattiga, de som lever på några euron per dag. Och ja, att kunna sova i lugn och ro på natten är inte alla förunnade i Ukraina. Bara en sådan sak!

   Despoten i Kreml lär ha egen munskänk, läste jag någonstans, väl förtrogen med hantverket och dess effekter kan man förmoda, utbildad i de rätta kretsarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »