Allehanda

Sko inte (av) dig på andras golv

Tidigt i morse vid lägerelden i saltgruvan kom vi att dryfta skornas vara eller inte vara. D.v.s. om det är accepterat att ha skorna på inomhus när man besöker någon. Själv går jag med träskor sommar som vinter, inomhus som utomhus. Jag brukar också uppmana folk som besöker mig att behålla skorna på. I de flesta fall tar de ändå av sig skorna. Det måste vara en ovana.

Besöker jag ett hem i våra trakter tar jag också av mig skorna. Av artighetsskäl, för jag vet att i de allra flesta hem i vårt land är detta kutym. Men helst hade jag haft skorna på. På samma sätt är det i kungariket. Även där tittar de konstigt på en om man klampar in någons hem utan att ta av sig skorna. I värsta fall får man en åthutning. I Danmark är det på annat sätt. Där är det enligt mina erfarenheter vanligt att man har skorna på inomhus. Så även i USA, om jag fattat rätt. Men i de kanadensiska hem jag besökte i somras, där tog de av sig skorna inomhus. Kan det vara så att ju längre söderut man kommer, desto vanligare är det att ha skorna på inomhus? I vissa länder anses det t.o.m. ohövligt att ta av sig skorna när man besöker ett hem om man inte är nära vän eller släkt.

Tidigare var det vanligt att folk även hos oss behöll skorna på. Golven i stugorna var kalla och även om mattor ofta täckte hela golvet kändes det säkert kallt i fossingarna. Men så kom heltäckningsmattor och parkettgolv. Då blev det andra bullar. Skorna av. Parketten kunde bli repad och heltäckningsmattan samlade smuts. Man blev kanske rädd att förorsaka värden en kostsam slipning av den fina parketten och skonade därmed hans plånbok. –  Finns förresten heltäckningsmattor numera? Det är länge sedan jag såg en senast.

Ett undantag finns hos oss när det är accepterat att behålla skorna på inomhus. När det är större kalas på gång, 50-års-kalas, dop och konfirmationer, görs undantag. Då har de flesta skorna på. Kanske för att få visa upp sina festskor eller av rädsla för att bli av med sin dyrbara fotbeklädnad i hallens skokaos.

Jodå, jag sparkar av mig skorna innan jag slänger mig i soffan för en tupplur. Ävenså när jag uppsöker bingen inför nattens vila. Annars får jag hålla med den gode Povel: ”Sköna kvinnor tar av sig skorna, i dunklet under ett bord…” Men då skall de förståss va sköna.

Alltid skolös
Skolös kelgris i mitten

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »