Allehanda

En bild, får jag lov?

Vintern har kommit tillbaka med det vita som kallas snö. Plötsligt är allt så mycket ljusare. I fredags fanns det vackert snötäcke i träden, idag har mycket blåst bort. Jag hann dock ut en sväng med kameran i fredags.

Detta med bilder i bloggen är viktigt. Utan bilder måste man vara en sjusärdeles bra skribent och ha ett mycket intressant ämne att skriva om för att locka följare. Jag har stött på ett par tre sådana bloggar men två är nedlagda och en för ett mycket tynande liv med sporadiska inlägg.

Jag brukar märka mina bilder med copyright och min epostadress för att dels påminna om att man inte kan ”låna” mina bilder hur som helst och även ge en kontakt ifall det finns de som är seriöst intresserade av någon bilder. Det händer ibland att jag får förfrågningar om tillgång till någon av bilderna och oftast brukar vi komma överens. Senaste veckan fick jag begäran om bilder från två olika håll vilket är både roligt och inspirerande. Även snuttar ur mina videos på YouTube har intresserat vid ett par tillfällen.

Upphovsrätten kan uppfattas både som irriterande och skyddande. Skyddande för den som äger rätten till ett verk om det så är bild, film eller något annat skapat, irriterande när jag vill se ett omtalat TV-program via nätet eller läsa en intressant artikel i någon tidning och inte kommer åt innehållet. Detta med tidningarna förstår jag eftersom det kostar att göra bra reportage och opinionsartiklar och man kan inte vara prenumerant på alla engagerande tidningar. En större tidning, Sydsvenska Dagbladet, har dock infört att alla kan läsa deras webbversion av tidningen vilket jag tycker är bra eftersom jag har band till Skåne och gärna vill följa med vad som händer där.

Att göra TV-program kostar också men det är ändå lite annorlunda eftersom vi här i republiken via kabel eller via luften kan se program från kungariket och också betalar för detta men kan inte ta del av allt utbud på t.ex. SVT Play eller de kommersiella kanalernas utbud på nätet. Egentligen borde Norden vara ett enda område för upphovsrätt för tvprogram och ersättningar regleras enligt detta. Detta borde gå att ordna om viljan finns. Något som Nordiska Rådet borde ta sig an?

Ännu för en 10, 15 år sedan var det vanligt att ladda ned upphovskyddat material från piratsiter på nätet men jag undrar om inte detta håller på att försvinna allt mer. Idag finns relativt billiga alternativ för nedladdning av både musik och film varför jag tycker att man gott kan följa lagen och även undvika att få skit i datorn via tvivelaktiga ställen på nätet.

Här kommer några vinterbilder från senaste tid. Även på vintern finns det mycket att fota.

2016-02-12 Vinter och snö 003-1
Vi börjar med en mörk, skum vinterbild. Lite ruggig bild, tycker jag själv. Upplevs bäst i större format. Klicka på bilden!
2016-02-12 Vinter och snö 045-1
Skogen, den förunderliga!
2016-02-12 Vinter och snö 023-1
Kojan, någonstans i byn. Denna koja har stått i många år och än skymtar den gåtfull i vinterskogen.
2016-02-12 Vinter och snö 022-1
Snön kom i fredags. Här har snöröjningen ännu inte hunnit fram på byvägen.
2016-02-12 Vinter och snö 050-1
Utsikt med ständig julgran i fronten. Dock inte i vår by.
2016-02-12 Vinter och snö 055-1
Vi tar en närmare titt på vinterlandskapet samtidigt som allt detta snart är bort och ersatt av grönska och öppet vatten.

0 kommentarer

 • Ulla Maria

  Som vanligt, synnerligen fina bilder. Håller med om att den första var extra maffig i stort format. Den känns lite spöklik samtidigt som den är inbjudande. Man lockas att följa stigen in för att se vad som finns där finns dolt.
  Tror också att piratnedladdning och sådant minskat nu när det finns så många bra och prisvärda alternativ.
  Gränsen mellan kungariket och republiken är något vi märker av på jobbet. Servern står i Helsingfors så om vi t ex en lugn dag med stabil drift skulle vilja se en final i hockey VM mellan de båda grannländerna kan vi göra det. Men bara via någon av republikens TV-kanaler.

  • PJ

   Kul att du gillar den mörka och i mitt tycke lite skrämmande bilden. Det är den stigen jag går när jag skall besöka min granne fåraherden.

   Aha, då har ni en fot i republiken också via Intranet. Det går ju att köra via någon proxy-server för att kringgå detta med fel ip-adress men jag har inte ägnat mig åt det ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »