Allehanda

En fin ”fin de semana”

Ja, just det, ett fint veckoslut men på spanska. Och soppan har jag kokat klart, avsmakad med väl godkänt som betyg. En soppa kokad på soppgrönsaker, syltlök, skivade oliver, konserverat fårkött, två peperonikorvar i bit och tomatpuré. Buljongträningar glömde jag men det får jag sätta till när jag värmer upp soppan i morgon. Nu har jag mat i ett par dagar och behöver inte bekymra mig om det.

En fin helg. Javisst, med det underbara väder som vi haft. Nästan som på sommaren. Ikväll for jag till villan för att kratta lite löv, barr och kottar på stigarna runt stugan. Att det varit en blåsig vinter kunde ses. Många avbrutna kvistar och träd som blåst omkull. Min brygga kastade stormen i sjön; ikväll drog jag upp den och sågade den i bitar. Jag tror jag klarar mig utan brygga. Det går bra att sitta i kvällssolen på någon sten nere vid stranden och lapa vitaminer och värme.

Faktiskt lekte jag med tanken att jag någon kväll innan första maj skulle ta årets första dopp men vete sjutton om jag vågar. Kallt är det säkert i vattnet och bastun borde vara eldad för att jag skall sjösätta denna dristiga plan. Regnvatten ser det inte heller ut att komma i någon större mängd så bastun är väl att glömma, lika så doppet.

Tidigare på dagen fick jag ett fang och rensade bort mossa från en stor stenhäll som jag har strax utan för trappan där jag bor. Lite vårsysslor har jag ändå gjort och fler finns om bara lusten finns. Kanske jag skulle plantera lite blommor i grytan och ställa den på stenhällen? Alltför mycket löv finns inte att kratta men en och annan torva borde läggas på plats efter vinterns snöröjning.

Jag besökte även min granne fåraherden och han är nu mitt uppe i lammningen. Många lamm har sett dagens ljus senaste vecka och det var ett liv och bräkande i fårhuset. Jag blir alltid så full i skratt när jag hör fåren bräka för de har så många olika läten att det är som en hel kör med många stämmor. Börjar en så sätter alla de andra igång också. Och visst är de söta de små lammen och deras späda bräkande.

En fin helg då jag laddat upp så att jag har ork till en ny intensiv arbetsvecka.

hälla
Hmm, vilka blommor månne passar i den järngrytan?
strandstenar
Ingen brygga men en liten stenpir. Det får duga i år. Vattnet som annars på vårarna brukar vara ganska grumligt är i år klart och rent.
sjöfåglar
En svan simmar lugnt men änderna i stranden blev skraja när jag kom med min kamera och flög sin kos.
lamm och tacka
Naturligtvis måste jag ta bilder på nykomlingarna.

6 kommentarer

 • annepauline

  Det har varit skön sommarvärme här också denna helg. Humlorna har vinglat runt riktigt yra av värmen.
  Du milde tid så söta lammen är. Man kan inte tro det finns något så gulligt!

  • PJN

   Då skulle du höra deras späda läten, än sötare, om man kan skriva så. Inte lång tid och sedan skuttar de högt över stock och sten.

 • kicki

  Klart du ska ha blommor i grytan! Blå lobelia och röda pelargoner är en klassiker, men stjärnöga, petunia, bellis och sommarnejlika är andra bra förslag.
  Endast hundvalpar och kattungar kan tävla i samma klass som lammen:)

 • hasse

  När jag läste om ditt ”ointresse” för produkter innehållande sirap började det mala i mitt hjärnkontor…om sådant hade jag ju läst för längesen. Funderade vidare och en natt vaknade jag, klarvaken och med insikten var jag skulle hitta redogörelsen. Steg upp, kollade genom mina ägandes böcker och se där stod den: ”Grabbarnas kokbok-precis som prinsessornas kokbok fast tvärtom” , skriven av Jan Guillou,Leif Mannerström och Leif G W Persson anno 1992.
  Jag citerar från sidan 28: ” I ett samhälle som vårt existerar många skamligheter. Våra egna försöker vi dölja förutsatt att vi har självbevarelsedrift nog. Bland det skamligaste som finns är passionen för sötlimpa. Detta enligt det maktbärande skiktet av experter från socialstyrelsen, diverse så kallade dietister samt den yngre och slimmade nomenklaturan av valfritt kön.
  Sötlimpa kan bara köpas i smyg. Den bör förtäras nattetid och i skydd av nerdragna rullgardiner och om du gör det är du antingen en blekfet hetsätare med underliga sexuella böjelser eller en stackars pensionär som inte förstår bättre.
  Detta är nu inte sant. Alla riktiga karlar jag känner (inklusive mej sjäv således) kan gå genom eld och vatten för en skiva sötlimpa. Helst med en rejäl klick extrasaltat smör och krönt av några duktiga skivor rå falukorv. Det är sådan kost som skall till om man skall orka gå några mil över norrländska blötmyrar på väg till sitt älgpass. Dessutom det godaste som finns ”

  Ps. Kanske på plats att jag härmed offentligen erkänner: Jag ÄLSKAR sötlimpa !!! 😉

  • PJN

   Även här gjorde jag en sökning på ordet sötlimpa och fick först följande svar: ”Sötlimpa var ett punkband från Mölndal utanför Göteborg…” – Faktiskt första gången jag läser ordet sötlimpa. Vad jag förstår så är det helt vanlig limpa, något mjuk i konsistensen och går säkert att äta även om jag föredrar fullkorn, helst så grovt som möjligt. Dock en sällsynthet i republiken.

   Må hända har jag inte haft samma behov av sötlimpa för jag är ingen jägare. Däremot tunnbrödsrullar med diverse läckert innehåll står högt i kurs. Senaste avnjöts i Björkarnas stad en rulle innehållande bl.a. rökt renkött. Mums!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.