Resor

Till andra sidan sundet

Igår förflyttade jag mig över sundet, medelst Öresundståget. Hu, vad snabbt och bekvämt det var jämfört med på den gamla goda tiden när det var färja och flygbåt som nyttjades. Samtidigt saknar jag lite den där speciella ”att-tura”-känslan. Man åkte in, åt en rödspätta med remouladesås, handlade lite, tog en grön Tuborg eller en Export och åkta tillbaka. Det kunde bli både en och två gånger i månaden när det var säsong, personlig säsong, så att säga.

Centralen i Malmö är något helt annat än Hovedbanegården. I Köpenhamn är järnvägsstationen stor, mörk och lite dyster medan Malmös anhalt för tåg är relativt nybyggd och den gamla delen renoverad. I Malmö är det ljusa utrymmen, mycket glas och ett flertal restauranger i rad. Jag åt förresten lunch där på Johan P, en jättegod dillkött med potatis blev det för en rimlig peng.

Jag såg också ungdomar med skyltar som tog emot nyanlända studenter till universitetet. En bra service och ett fint välkomnande för en nykomling i stan kan jag tänka. Det är så dags nu att skolor och universitet startar.

Jag iakttog också städtjänsten på Centralen i Malmö. En man tömde skräpkorgar med tång och vita plasthandskar och putsade sedan övre delen av sopkärlet med trasa och tvättmedel ur sprayflaska. De ni, inget snusk här inte! Malmö är överhuvudtaget en bra mycket renare stad än Köpenhamn. Men Dronningens by har sin charm och sitt gemyt för att inte tala om att den känns mera kreativ än Malmö. Dock lever Malmö upp denna vecka i och med att Festivalen med stort F startar på fredag.

Redan nu byggs det scener, små matbodar placeras ut och vita tält finns på rad inne i centrala Malmö. Här skall festas en hel vecka. En annan aktivitet som är synbar är att många trafikmärken inom festivalområdet har fått sig en stickning. Ja, färggranna värmare av garn som täcker skyltarna, handstickade, förmodar jag.

Portiern på hotellet påpekade att det kommer att bli livligt kommande fredag. Jag fick ett rum ut mot Gustav Adolfs torg och det är jag mycket nöjd med. Utsikt över torget och hissen ned så är man mitt i smeten. Hotellet, Elite Plaza, är en ett par klasser bättre än i äppelhotellet i Kph men ändå klart billigare och med stort frukostbord. Jag har bott här tidigare och kan rekommendera stället.

Malmö må känns välorganiserad och proper men ibland fallerar det ändå. Sen eftermiddag och en del av kvällen tillbringade jag i sällskap med en gammal bekant som jag inte sett på 14 år. Då finns det mycket att tala om, hur det var då och hur det blev sen. Vi hade hur trevligt som helst och avslutade med jättegoda tapas på Lilla Torg, torget med de många restaurangerna.

Alltnog, kvällen var ännu ung och jag fick för mig att ta mig ut till Ribersborg; Malmös Copa Cabana, Riviera, Las Canteras, kalla den vad ni vill (många kallar den bara Ribban), men en härlig strand är det och relativt nära innerstan. Där föreställde jag mig att jag kunde ta fotografier av solnedgången i Öresund. Med buss kunde jag åka dit, linje två ut till Västra hamnen passade fint.

Det var då problemet uppstod. Trots att jag bodde bara 50 meter från alla busshållplatserna på Gustav Adolf kunde jag inte hitta hållplatsen för linje två. Det var den kommande festivalen med avstängda gator som ställde till det. Jag snurrade runt, runt och kunde inte heller hitta någon vettig info. Alla andra linjer hade info om ändringar av hållplats men inte denna linje och ingen översiktskarta fanns det heller. Till sist fick jag tag i en busschaufför som kunde upplysa mig om var linje två fanns men det var så dags då. Han beklagade också att det inte finns ordentliga översiktkartor över hållplatserna på torget. Folk frågar ideligen om detta.  Mörkret höll redan på att sänka sig över staden och några fina solnedgångar på minneskortet fick jag inte. Istället blev det en kort promenad längs kanalen innan jag återvände till hotellet för tidigt sänggående. Jag var ändå rätt trött, det kostar på att vara turist.

Så kan ett trafikmärke se ut i Malmö denna och nästa vecka.
Ja, var kan dess två figurer finnas i Malmö? Ledtråd: på en dörr.
Kanal och tält i Malmö

4 kommentarer

 • lagottocattleya

  Snygga bilder! Festivalen har jag en del märkbara minnen ifrån…som att försöka ta sista tåget hem och trängas med ALLA HUNDRATALS som ska norrut. Hålla undan för spåret, klämmas hårt, tappa taget om familjemedlemmar som sedan försvinner bort tillsammans med ett och annat glasögonfodral. Men du bor ju på plats och behöver inte oroa dig.

  • Don PJ

   Visst finns det ett och annat fota hör men kanske ändå inte som i Köpenhamn. Bilder och film blir det nog ändå i massor har jag på känn.

   Jag har den förmånen jag inte behöver transportera mig någonstans på fredagskväll efter firandet. Det är bara att ta hissen upp och i den hoppas jag inte alltför många trängs .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »