Allehanda

Hjärtans hjärna får vinden vara blå

Vi kom idag att i Saltgruvan diskutera hur vi uppfattar saker och ting. Jag hade nämligen sett huvudparten av ett program på Kunskapskanalen som hette ”Tro inte dina ögon”. Det är nämligen så att allt vad vi uppfattar med våra sinnesorgan inte behöver stämma. Eller rättare sagt, det är hjärnan som lurar oss. Detta har magiker utnyttjat så länge människan gått på två ben, kan jag tro.

Det är också helt normalt att hjärnan lurar oss eftersom den har inprogrammerade system för hur saker och ting fungerar och hur vi skall reagera i olika situationer. Hade inte hjärnan dessa ”program” att använda skulle den behöva oerhört mycket av sin kapacitet för att utföra enkla, vardagliga saker. Troligtvis skulle vi utveckla hjärnor som är bra mycket större än våra nuvarande och vi skulle ändå inte bli mycket klokare.

Jag förklarade för Stora Yxan och Darrande Strängen hur jag uppfattar tiden. T.ex. året är som en stor urtavla med en visare som går motsols. T.ex. januari är vid kl. 11 och september är vid kl. 3. Nehej, där anmäldes avvikande åsikt. Stora Yxan uppfattade året som en horisontell linje medan Darrande Strängen ansåg att året är en vertikal linje, ungefär som en termometer.

Veckan uppfattar jag som en vågrörelse med söndag högst uppe och onsdag nere i vågdalen och så blir det åter söndag högst upp. Så skvalpar veckorna förbi i aldrig sinande ström. Även årtionden uppfattar jag som en  vågrörelse med skifte av decennium högst uppe och år 5 i vågdalen. Dock har denna vågrörelse har ett lutande plan så att det som finns i framtiden är allt högre upp. Samma modell för åldern finns också. Ju högre upp i åldern vi befinner oss, dess högre upp befinner vi oss. Enligt min modell.

Stora Yxan hade en modell med en linje som lutade uppåt fram till 60 eller 70 år men sedan stupar den brant nedåt. Då är livet mer eller mindre slut, anser han. Se där hur olika vi uppfattar och använder oss av olika begrepp för att visualisera våra tankesystem.

En intressant sak som togs upp i programmet var synestesi, d.v.s. ett neurologiskt tillstånd där flera sinnen är sammankopplande. De få som har denna förmåga kan t.ex. höra färger eller se ljud. Andra upplever att bokstäver och siffror har egna färger. En kvinna påstod att hon kunde se vinden som något blått, avlångt som susade förbi. Det lustiga är att synesteter blir väldigt förvånade när de upptäckter att andra människor inte hade denna förmåga. Det är ofattbart för dem.

Stora Yxan sa att de har inbillningssjuka men jag tror att denna sällsynta förmåga, eller skall vi t.o.m. säga gåva, finns. Hur som helst, hjärnan är ett helt fantastikiskt organ som vi människor på långa vägar ännu inte forskat färdigt om.

Programmet sänds ännu på tisdag, 8 november, kl. 20.00 svensk tid (21.00 i republiken) på Kunskapskanalen. På SVT Play finns också programmet för den intresserade som inte drabbas av upphovsrättsliga dumheter.

Nöffis är i alla fall skär

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »