Allehanda

Tjurar och fyrverkerier

Idag har jag varit ganska flitig. Höstens vedkapning har inletts och reparationen av villans verandagolv är på slutrakan. Jag skulle ha fått golvet färdigt men skruvdragarens batterier gav upp och behöver laddas. Jag satt en stund på verandan och njöt av den fina kvällen även om solen mest lyste med sin frånvaro. Smällare hördes från olika håll och sommarens villaliv firar avslutning denna afton.

Dock är hösten otroligt fin i skärgården. Snart sprakar ett naturens eget färgfyrverkeri loss som vida överstiger kvällens kortvariga skådespel på himlen. Därtill stillheten i de alltmer mörka kvällarna som avlöses av stormar och oväder.

På TV är det sport. Finnkampen går av stapeln. Men den tittar jag inte på när det finns annat. T.ex. tjurfäktning på en spansk tv-kanal. Det är också en sport, anser många spanjorer. Själv är jag ytterst tveksam till denna sport som jag anser mest handlar om djurplågeri. Ut kommer en yster och vildsint tjur som rusar på allt som rör sig. Ut släpas en utmattad och förmodligen död tjur som inte har en chans. I slutskedet hyperventilerar djuret p.g.a. stress och blodförlust. Må vara att det är en stilfull ceremoni men ett djur avlivas långsamt för nöjes skull. Jag borde kanske hellre titta på fyrverkeriet som lyser upp byn.

I mitten av byn hålls ”Kara-fest”. Vad detta innebär vet jag inte. Jag är i alla fall inte inbjuden. Istället bjöd sister Grrrr & Comp. på varma smörgåsar och vin. Några raketer fanns inte till hands men det gick bra att titta på andras som flög kors och tvärs. En smäll kom som gjorde att fönsterrutorna skallrade. Månne det vara Kara-festens höjdpunkt?

TV Extremadura serverar koncert (Lagartija Nick) som avslutning på kvällen. Borta är alla tjurar, kvar finns det Spanien som jag vill utforska. Jag har anmält mig till höstens spanskakurs som MI anordnar. Det gäller att vara flitig.

Vid stranden

Tjur och Matador

0 kommentarer

 • Monica

  Det är illa när machomaskinen numero unu, skruvdragaren, kräver laddning. Jag har sett män bryta ihop för mindre!
  Håller för övrigt helt med om åsikterna om tjurfäktning. Ett land som har tapas och tempranillo borde inte behöva det!

  • Chorizo

   Nåja, det är bara att ta nya tag en kväll kommande vecka med skruvddragaren.

   Jag läser just nu en bok av Evert Taube där han berättar om tjurfäktning. Stridstjuren skall vara djärv, ädel och glad. Jag tyckte tjuren mest verkade förvirrad, blodig och förnedrad i slutskedet. Jag har svårt att förstå den spanska passionen för tjurfäktning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *