Allehanda

Byadagen

Fint väder och då firar vi den årligt återkommande byadagen. Byarådet står för arrangemangen och ganska många kom. En uppgift säger att det var över 100 personer närvarande och det får vi vara nöjda med i en by med annars ca. 70 personer.

Byarådets ordförande Per hälsade välkommen och sedan spelade Jonas Skeppar och Jasmin Linde nordisk folkmusik på fiol och gitarr. Verkligt välljudande och njutbart. Det märktes att de studerar musik vid Piteå Musikhögskola för de har definitivt passerat amatörstadiet. Samspelta och med bra låtval även om musiken var ny för de flesta skulle jag tro. Själv spelade jag in en video med dem som förhoppningsvis senare kommer upp på tuben.

Senare anslöt sig också Julia Grannas med sång. Hon gav en verkligt fin tolkning av Dolly Partons ”Jolene”. Även hon studerar i Piteå.

Lite allsång skall det också vara på en byadag. Det gillar publiken. Ordförande Per ledde allsången ackompanjerad av byns spelman Elof på dragspel.

Sedan blev det pilkastning medan korvgrillen värmdes upp. Pilkastningen är nytt för i år och lockade ett 20-tal att prova sina talanger på det området. Dam- och herrklass fanns det. Några kastade riktigt bra, andra får träna mera och återkomma nästa år. Själv skötte jag mest fotograferandet och det tar också sin tid.

Efter pausen med korvätande och kaffe med dopp tog årets festtalare Mikko Ollikainen vid. Han är kommunens högsta tjänsteman, d.v.s. kommundirektör. Inte så dåligt av byarådet att få hit honom. Han berättade om kommunens göranden och låtanden samt om framtiden. Vi får verkligen hoppas att även små byar får uppmärksamhet i det kommunala maskineriet vilket Mikko visade med att komma trots att han är en upptagen man.

Byadagen hade också besök av en mindre bemärkt varelse, så liten att den knappt syntes. En liten näbbmus banade oförskräckt sin väg fram till ”scenen”. Till synes helt obekymrad. Tur att den inte fick smak på musikanternas kablar och sladdar som låg i gräset. Tur också att musikanterna inte kände sig störda av denna lilla gynnare. Om den gillade musiken lär vi aldrig få veta.

En dikt, ”En sommardag”, och en berättelse om förr i världen lästes. Vi lyssnade alla andäktigt.

Till sist kom så det som alla väntat på: lottdragningen. Gasgrillen, bästa vinsten, lottades ut först vilket jag tycker är helt galet. Den borde lottas ut till sist för att hålla spänning i spelet. Nu lottas den ut först och sedan finns bara småvinsterna kvar. Ok, de kan också vara fina men det blir inte alls lika spännande.

Byadagen har vi firat och allt blev till belåtenhet. Nu är det bara ett år tills nästa byadag och däremellan kommer julkaffet!

Här håller kommundirektör Mikko Ollikainen sitt tal. Den gamla skolkatedern kommer väl till pass. 
Duo Jasmin Linde och Jonas Skeppar spelar allt vad de kan, och det var inte lite det!
Allsången sköttes med bravur! De flesta sjöng med så gott de kunde. Det lät inte alls dumt.
Jasmin Linde, Julia Grannas och Jonas Skeppar blev en trio på slutet med idel fina låtar.

 

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.