Upplevelser

Om det oändliga – filmen

Jag tittar ganska sällan på film. Ofta beroende på att jag inte så lätt hittar den typ av filmer som jag gillar. Actionfilmer, deckare, rysare och andra filmer med ofta rått våld som en av huvudingredienserna är jag inte intresserad av. Komedier går an, även ganska fåniga. Även filmer med verklighetsbakgrund. Något som hänt på riktigt.

Och så de konstiga filmerna. Som den som visades förra helgen på Svt2, Om det oändliga av Roy Andersson. Den finns fortfarande på SvtPlay tre veckor för den som vill se den. Så bra den filmen är!

Den är indelad i ett trettiotal korta sekvenser med allt från vardagliga trivialiteter till historiska händelser och existentiella frågor. Det är bara en sekvens som har en stillsam kameraåkning, den över det sönderbombade Köln. De andra har en fast kameravinkel utan zooming vilket är ganska ovanligt. Även ljuset och de dämpade färgerna är tilltalande. Jag gillar stilen. Interiörerna och miljöerna är ganska enkla men jag förmodar att Andersson lagt stort arbete på dessa och det finns mycket att betrakta om man bara tar sig tid. Gärna genom att stanna filmen och se situationen som en stillbild. Filmen är full av sådana stillbilder med högt fotografiskt värde!

Ett till exempel från denna förunderliga film som visar en miljö som jag bara kan älska. Den som visar en bar med tandläkaren vid bardisken, snön faller på utsidan och i bakgrunden spelas julmusik. Så underbar scen (59.50). Och så mannen som tycker allting är fantastiskt trots att han blir mer eller mindre nonchalerad.

En kvinnlig röst säger: ”Jag såg…..”- någonting vid nästan varje scen. Nästan som en röst från Uppenbarelseboken. Men det finns också humor. Som scenen där den unga mannen läser ur en bok om termodynamiken och konstaterar att allting är energi. Teoretiskt skulle hans flickvän långt in framtiden kunna komma tillbaka som en potatis eller en tomat. Mycket allvarlig säger tjejen att då vill hon vara en tomat. Ha, ha, så kul.

Även musiken spelar en viktig roll och är inte vald av en slump. Speciellt körmusiken i bakgrunden är vacker.

Innehållet kan diskuteras i det oändliga. Det finns mycket att upptäcka och resonera kring. Starka scener som mannen med korset som inte vet vad han gjort för fel när drevet plågar honom, (9.45 min in i filmen). Ännu idag ett högst påtagligt beteende som det var vid Jesu vandring till Golgata. Eller mannan som ber om nåd när han skall avrättas på en strand (36.35 min). Eller prästen som tappat sin tro och som återkommer i flera scener. Eller hedersmordet där mannen ångrar sitt dåd men gjort är gjort (42.45 min). Strax därpå en scen från en saluhall där en man ger sig på en kvinna som han älskar. Våldet trots kärleken. Så oförklarligt men båda två sekvenserna hör samman. Så mycket förtvivlan och så mycket som gått fel.

En annan person är Sverker Olsson som inte hälsar på sin gamla skolkamrat vilket ger upphov till att en man nedvärderar sitt liv samtidigt som han är avundsjuk på denna Sverker. Inledande scen med fortsättning 1 h 3.23.

Så bra jag tycker om denna film! Den kunde faktiskt finnas i min filmhylla. Jo, trots att jag inte är någon stor filmkonsument så har jag en del filmer på DVD och kanske också någon på VHS-kassetter. Filmer jag tyckt speciellt bra om.

Har du tittat filmen och vad tycker du om den?

En skärmdump från filmen på SvtPlay. Kvinnan som inte trodde att någon skulle möta henne. En kul grej var att han kom lite försent till tåget som ankom och sedan när han påkallade hennes uppmärksamhet sa han bara ”Huhuu, huhuu”. Inget mera. Kortfattat som i en Kaurismäki film.
Just denna bild är en av många stillbilder jag hittar i filmen.


Om det oändliga – Filmen kan ses på SvtPlay fram till 20 dec 2020.

Roy Andersson – Wikipedia

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.