Allehanda

Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma

Ikväll får vi smaka på kung Bores kylslagna andedräkt. – 27 C visar termometern. Så kallt har jag inte haft det tidigare i vinter. Det blir intressant att i morgon bitti kolla termometern för att se om graderna sjunker ytterligare. Intressant blir också att se hur luftvärmepumpen kommer att klara natten. Jag har eldat i spisen en stor del av kvällen så muren är ordentligt varm vilket är en god början men jag kommer också att starta pumpen när jag går och lägger mig.

Jag tog en promenad idag, trots kölden. Lite bitande var det, speciellt i benen för jag har nog inte tillräckligt bra vinterbyxor. Något som får köpas om kölden fortsätter. En av byns åldersmän kom susande förbi på snöskoter från sin fiskefärd ut på istäckta fjärdar. Han var nog bättre klädd än jag för fartvinden ger betydligt mer kyla även om han sitter bakom visir och vindruta. Ute på fjärden kan det också bli rysligt kallt när bragder skall vittjas. Man kan tycka att en man som närmar sig 80 skulle föredra att stanna inne när det är så kallt ute men inte han. Å andra sidan är det kanske just ett aktivt liv med fiske och uteliv som håller igång honom.

Annars så fick jag idag några bilder genom fönstret på talgoxar som besökte mitt fågelbräde. Kanske det tar sig och de vänjer sig. Att de små liven ändå klarar sig i kylan är ett mysterium. Inte är det mycket till skydd de har och de spinkiga benen inget alls. Fast vi människor är också ganska tåliga. Jag tänker på vinterbadarna som sänker sin lekamen i det iskalla vattnet och därtill njuter av det. Själv är jag inte av den sorten även om jag ofrivilligt också fått pröva på den upplevelsen. Jag frös som en hund trots att jag hade kläder på mig. Eller kanske just därför. Våta kläder på kroppen mitt i vintern ute till havs är inget att rekommendera. – Tacka vet jag en skön stugkväll med het vedspis i ena hörnan.

Jag får väl avsluta som jag inledde med resterande rader från första strofen ur Viktor Rydbergs berömda dikt Tomten:

Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten PJ är vaken

2016-01-17 Talgoxar 007-1
En lite misslyckad bild men så blir det när det måste fotograferas i flygande fläng.

0 kommentarer

  • Ulla Maria

    Snön lyser vit på taket till fågelbordet och det ser mycket läckert ut när du fångat talgoxen med spretande vingar. Tycker att det verkar uppfriskande och härligt med vinterbad, men då skulle jag nog helst vilja ha en bastu precis vid strandkanten så jag var rejält varm före ihoppandet.

    • PJ

      … eller blir rejält varm efteråt. Vänjer man sig vid vinterbad så kan jag tänka mig att det är hälsosamt med denna temperaturväxling. Bara man har ett hjärta som stoppar och inte stoppar. Ha, ha där fick jag till det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »