Funderingar

Ut gick Gösta

När jag studerade i Borås i mitten av 1970-talet bodde jag på internat. Där fanns folk från diverse håll i Norden som likt mig gick på Textilinstitutet men där fanns också teknister som gick gymnasieutbildning och de var främst från Västergötland. Det var två olika gäng som jag brukade hänga med, som man säger nu för tiden. Dels var det norrmännen, dels ett gäng från trakten kring Vårgårda. De representerade två olika musikstilar.

Norrmännen lyssnade till stor del på jazz och klassiskt och jag fick grundligt stifta bekantskap med Grieg. Där fanns tre norska tjejer som hade mycket förvillande namn. De hette Eva, Eva-Astrid och Astrid. Gissa om det var svårt att hålla koll på dem i början. En av norrmännen hette Per och en annan Per-Idar. Och en hette naturligtvis Olav. Resten har jag mer eller mindre glömt bort vad de hette. Trevligt folk i alla fall. Väldigt patriotiska och fosterländska. Speciellt när det var snöbollskrig mellan Norge och Finland. Fyra norrmän mot sissimannen PJ. Undrar vad det blev av dom?

Vårgårda-gänget (jag kallar dem så eftersom flera var därifrån) gillade mera vanlig pop och rock som David Bowie men en av storfavoriterna var Gösta Linderholm, sångaren och musikanten som avled de sista dagarna i december. Jag kom att tänka på honom och tiden när jag först stiftade bekantskap med hans musik. En riktigt duktig artist som fallit lite i glömska de senare åren. Han blev 79 år gammal och gav 2015 ut sitt sista album ”Madame Lavendel” enligt Spotify. Det verkar som om Spotify och Wikipedia är lite oense om hans senare album. – Åtminstone två av Gösta Linderholm-album finns i min skivsamling.

Det var främst albumen ”Göstas skiva… med inbyggd superdarr” och ”In kommer Gösta” som spelades på internatet i Borås. Vårgårda-gänget brukade åka hem över helgerna men ibland for vi på lördagar ut till något nöjesställe i landskapet.

Gösta var dock aktiv långt före sin solokarriär inom banden Jazz Doctors, visduon Två Blå och Sveriges Jazzband. Vem minns inte ”Brittas restaurang”? Hans musik och låtar var muntra och livliga men också vackra och nostalgiska, ibland lite filosofiska. En lagom blandning. Många av texterna är värda att lyssna lite extra på.

Den 16 september 2020 gav han ut sin sista musik på Spotify där en av låtarna träffande nog hette ”Jag kommer hem”. Den 29 december gick han bort.

Det finns fler musiker och artister som avlidit senaste året 2020. Jag blev tvungen att kolla på Wikipedias lista vilka som jag lyssnat på och som betytt något för mig.

Roland Cedermark avled 24 december. En riktig mästare på dragspel Så många fina låtar han har spelat!

Anita Lindblom avled 6 september. ”Sånt är livet”, vem minns inte den låten?

Mats Rådberg avled 27 juni. En riktig countrykung!

Vera Lynn dog 18 juni 103 år gammal. ”We´ll meet again”, en klassiker.

Nå, det var inte fler än så av ”mina” musiker och artister. Jag tycker folk dör som flugor men det är kanske inbillning. Hur som haver, Gösta Linderholm var nog favoriten bland de artister som är ovan uppräknade. Kanske dags att lyssna genom en del av hans album?

Livet är inte bara att spela och sjunga. Ibland måste man också jobba lite för att få värme i stugan men jag kan ju vissla en stump av t.ex. ”Påtalåten” medan jag påtar på.


Gösta Linderholm – Wikipedia
Avlidna 2020 – Wikipedia

Vi lyssnar på en av Gösta Linderholms bästa låtar, ”Snuttefilten”. Så typisk för hans stil!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »