Allehanda

En dag på Bergö – Skärifolk festival

Redan innan kalaset i lördags var färdigt så smet jag iväg till Skärifolk festivalen på Bergö. Jag hann smaka lite på godsakerna så jag blev inte helt utan. Ganska många bilar som stod vid färjefästet i Bredskäret så jag fick vänta en tur innan jag kom över. Det gjorde att jag missade det mesta av första framträdandet, Rainer West i Pubtältet.

I år hade de förutom framträdanden på huvudscenen också plockat in musik under bytena på huvudscen. Dessa mindre grupper och solister spelade i Pubtältet. En ganska bra lösning för på så sätt tappade festivalen aldrig fart. Detta hade jag redan i höstat tipsat om. Om det sedan berodde på mitt tips eller inte må vara osagt men så blev det.

Fyra akter på huvudscen som var ett långtradarsläp och fyra i pubtältet. Svante Sjöholm spelade riktigt välklingande pianostycken i pubtältet medan Mikaela Finne var en stor positiv överraskning. Redan nämnda Rainer West samt Jonna & Pojkan förnöjde också i pubtältet där man kunde få sig något till livs om hungern gjorde sig påmind. Öl, cider och drinkar kunde fås i puben för den hugade.

På huvudscen var Månskensbonden det stora dragplåstret och han gjorde nog ingen besviken. Sam´s Garage spelade mera rock och riv. De stod också på scen ifjol och redan då gilla de jag dem. Richard Eklund är känd för sina mer djupa texter på dialekt från Övermark. Tobias Tåg med Temple of the stars och samt Kaain gjorde också bra framträdanden. Överhuvudtaget riktigt bra musik, varierat och utan missöden. Fint att österbottniska och finlandssvenska band får höras och synas på ett och samma ställe.

Tyvärr blåste det en hel del från havet men solen sken och jag tror de flesta trivdes utmärkt. I år tyckte jag att det finska och rikssvenska inslaget i publiken var mindre men publikrekord slogs ändå med 350 betalande enligt arrangören Skärifolk samt Bergö Öråd och Musikföreningen i Malax-Korsnäs som stod bakom det hela. Barnen hade ett eget program men ganska få av dem vågade sig ut för att bada denna vindpinade dag.

Sand finns det annars gott om i stranden vilket är en tillgång för de som solar och badar men också något hämmande för dans framför huvudscen. Huvudscen kunde vara placerad på annat sätt så att publiken kom närmare men det är inte helt lätt att hitta en sådan lösning eftersom området är begränsat och avsett för en mindre festival som Skärifolk är.

De flesta i publiken kom nog från södra Österbotten (området söder om Vasa) och själv kände jag bara ett par jag träffade redan ifjol. Kanske mera reklam i norra Österbotten skulle hjälpa men samtidigt så finns det många evenemang och tillställningar i juli som tävlar om publiken. Dubbelt så många till skulle säkert rymmas men över 1000 pers är kanske för mycket?

I alla fall en trevlig tillställning. Skall jag plocka ut ett par russin ur kakan så får det blir Mikaela Finne och Månskensbonden men de övriga gjorde också bra ifrån sig. Vi tittar på lite bilder och mera finns på min Facebook, länk nedan.


Bilder från Skärifolk 2019 – Facebook. Hoppas det fungerar även för de som inte har Facebook.
Månskensbonden vill lämna Österbotten i sina låtar – Svenska YLE

Mikaela Finne – hemsida
Mikaela Finne ger ut en skiva på hösten – Intervju på Radio Vaasa 17 juli 2019

En fin miljö att ha festival i. Nära till stora havet, sjöbodar, bryggor, båtar. Det går bra att komma dit med egen båt. Annars är det färja som gäller i 5-10 minuter enkel väg.

Månskensbonden (Marcus Bergfors) var den som bjöd på mest action på scen.

Mikaela Finne blev för mig den stora överraskningen. Singer-songwriter som kommer från Sundom men som är bosatt i Stockholm sedan många år kommer i höst ut med ny musik. Lite åt countryhållet. Det blir spännande att lyssna till.

Pubtälten låg nära vattnet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.