Allehanda

Vad mera finns att ta bild av/skriva om?

Det blev fotokurs igår kväll. Ett intressant ämne avhandlades, nämligen komposition av bilden. Teknik och bra utrustning i all ära men kan man inte komponera ett fotografi med olika element i bilden är mera än halva poängen med fotografering borta.

De flesta har säkert hört talas om det gyllene snittet, d.v.s. den indelning av bilden där vissa positioner är viktiga samt att det finns ett djup i bilden. Det är inte alls säkert att horisonten skall befinna i mitten av bilden. Gärna också något i förgrunden som leder blicken inåt i bilden.

Många tips och trix avhandlades. Dåligt väder behöver inte alls vara något hinder för fotografering och dimma är fotografens bästa vän om man rätt förstår att ta tillvara detta naturens under. Tidiga morgnar och sena kvällar är bästa tid att fotografera. Intressanta saker som bara ens egen fantasi sätter gräns för. När man lärt sig alla regler gäller det att utvecklas och bryta mot reglerna!

Johan, vår lärare, visade ett gäng fina bilder och berättade att efter mycket fotograferande kan det bli brist på motiv i närheten. Vissa natursköna områden och motiv kan bli helt sönderfotograferade och att då hitta en ny vinkel, ett nytt uttryckssätt är inte helt lätt. Själv har jag också känt av det. Jag tycker att jag snart sagt fotograferat allt som går att fota i vår by. Vad mera finns att ta bild av? Det skulle då vara människorna i byn. De, som jag allra helst vill fotografera, gärna i deras vardag. Tyvärr är många lite känsliga vad gäller att hamna på bild. Kanske blyghet och låg självuppskattning ligger bakom? – Själv tycker jag att några av de bästa bilder jag tagit är av människor.

Samma är det också med bloggskrivande. Har man bloggat tillräckligt länge, som jag, i över åtta år, kan det bli rundgång i skriveriet och vad då göra för att inte upprepa sig i onödan? Eller hitta nya ämnen att avhandla? Jag vet inte; annat än att ge sig ut på en jordrunt-resa med snål budget. Då skulle jag garanterat ha något att skriva om varje dag. Bästa metoden för att hitta fotomotiv, intressanta händelser och upplevelser att skriv om är att inte att sitta på kammaren och grunna utan att bege sig ut i naturen och livet. Gärna innan solen gått upp!

2015-10-06 Oxkangar
Höst och skörden är bärgad i vita bollar. Den gamla ladan har gjort sitt och sjunker sakta allt längre ned i vegetationen. Snart finns den inte mer, ersatt av en rulle vit plast.
2015-10-06 Oxkangar 034mod
Jag gillar vägar som svänger och försvinner ut ur bild. Höstfärger och en motionerande bybo på köpet.

0 kommentarer

 • Erik Forsling

  Vad gäller att ta bilder; har du någonsin besökt Rasmines blogg? Rasmine, kvinnan med hjälmen, som ibland finns i ditt ”gillafält”. Senast i samband med ditt inlägg om stormen Valio, men inte minst efter ditt inlägg om din Malmö-keps. Så vitt jag förstår är hon nämligen Malmöbaserad. Kock, till synes självsäker, entusiastisk fotograf, och inte minst – fruktkonstnär. Jag tror att Malmö ligger er båda varmt om hjärtat!

  Hon skriver inte så mycket, eller inte alls, men man får fantasier och associationer av hennes bilder, ofta exotiska. Uppfattar henne som svenskspråkig, men det lilla hon skriver skriver hon på engelska. Det märkliga är bara att jag tror mig minnas att jag vid något tillfälle, för länge sedan, också fann kommenterade bilder. Fruktkonsten, inte minst är fantastisk, magnifik.

  Det är ganska längesedan som jag upptäckte henne, just på din blogg, via hjälmen, men jag vet ju inte om du har besökt hennes sidor. Rekommenderas annars. Du kan det där med s.k. sociala medier mycket bättre än jag, som inte nyttjar dem alls, så det känns förmätet att sitta här och undervisa! Men klicka på hjälmen och du kommer till Gravatar. Lite text, och två bilder. Hjälmen och kvinna på motorcykel.

  Därifrån är det bara att gå vidare, och du kommer till:
  https://rasminesphotography.wordpress.com/ där finns även en länk till:
  https://www.facebook.com/rasminesphotography
  Har du ännu inte knackat på hennes dörr, så gör det. Besöket ångrar du inte. Men, … säkert har du redan varit där.

  Det där med motorcykel känns lite extra aktuellt just nu. Min yngre bror, som har haft, och åkt, motorcykel sedan sextonårsåldern, och är en mycket erfaren förare, vurpade rejält i helgen som passerade. Av cykeln blev det bara skrot, men som tur var inte av honom. Öm här och där, men veckopendlare som han är, och asfaltläggare, for han i alla fall till sin inställelseort i Stockholm.

  När jag skickade ett SMS till honom idag, för att höra hur han mådde, svarade han att det var OK, men bad mig om att inte bekymra farsan med saken, om jag pratade med honom. Så hade jag tänkt också. Men, … tänk hur det är med barn och föräldrar. Vi bröder är båda över femtio år gamla, jag ett halvår från sextio, men vi håller oss med hemligheter inför vad som är kvar av den äldre generationen. Bara för att inte oroa.

  Undrar onekligen vilka hemligheter mina tre barn har inför mig!

  • PJ

   Jodå, jag har varit inne på Rasmines blogg många gånger. En riktig fotoblogg, med många fina och intressanta bilder, kan man säga. Det är sparsamt med text men bloggen borde, som också du konstaterar vara från Skåne. Mera än så vågar jag inte gissa vilket kanske också är meningen. – Säkert hade han hjälm på, din bror, precis som Rasmines.

 • annepauline

  Hör och häpna, igår kväll vid 11-tiden var det magnifikt norrsken här. Jag låg och sov och missade det totalt. Åh, så harmligt!

  • PJ

   Oj, var det? Jag kollade vid 10-11-tiden igår kväll och visst syntes ett svagare sken norröver men jag gick in för att sova för Aurora Forecast lovade inga större sensationer. Tittar man på situationen just nu är det norrsken långt söder över i Sverige men det syns inte pga solen. Men ikväll skall jag testa på nytt. Hoppas att det håller i sig.

   http://www.aurora-service.eu/aurora-forecast/

 • Living with my camera

  Fotokurs är alltid skoj, det ger nya infallsvinklar. Själv deltog jag just i Johan Geysors macro-workshop i Pargas och fick helt nya vinklingar på mitt fotograferande. Jobbar som yrkesfotograf sedan fyra år tillbaka, men man är aldrig helt fullärd. Det finns alltid nya utmaningar och nya grejer att testa! Just nu har jag kommit så långt att jag kan börja bryta regler. 😉

  • PJ

   Visst är det så, fotokurs är inspirerande, även för mig som är glad amatör. Visserligen har jag fotograferat länge men det är först nu som jag tar ett steg vidare.

   Tur är väl det, att man aldrig blir fullärd. Då vore livet tråkigt!
   Fint citat av Diane Arbus som du har i din header. I övrigt proffsiga bilder på din sida! Speciellt gillar jag bilden där den ensamma fotografen speglas i vattenpölen. (5 sept)

 • Living with my camera

  Hej igen!
  Vad kul att du kikade in hos mig. Du har nog scrollat ett bra tag om du kom ända ner till fotografen i vattenpölen 🙂
  Ja citatet av Diane fastnade jag verkligen för, det passar bra in på hur jag tänker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »