Allehanda

Att pryda väggarna

Jag gillar att komma till ett hem med många bilder på väggarna. Kanske inte alltid hela släkten på parad, såvida de inte är osedvanligt väl fotograferade och komponerade, men annars intressanta bilder och miljöer. Helst med en historia bakom och gärna också ett frågetecken. Det kan vara målade verk, både av amatör och proffs, men också fotografier. Månget intressant samtal kan utspinna sig kring en bild och är man för första gången på besök i ett hem och inte vet riktigt vad man skall samtala om, kanske första gången gäst hos svärmor, kan bilder på väggarna rädda situationen.

Själv har jag inte många bilder uppsatta men nu skall det bli ändring på det. Jag har massor med lämpliga bilder på mina hårddiskar, svårigheten är att hitta dem. Just dessa några som jag nu vill lyfta fram och bekosta med tryck och ram.

För drygt en vecka sedan hade Jennifer Sandström ett inlägg på sin blogg om tavlor till deras nya hem. I samband med detta hade hon en länk till BestCanvas.se där man kan beställa hem tavlor av fotografier i olika format.  10 % rabatt kan man också få med kod i hennes blogginlägg. Efter viss möda har jag till sist lyckats välja ut fem bilder som jag idag laddade upp och genomförde därmed beställningen. Det är inte lätt att hitta de rätta bilderna bland alla jag har men med Kiliaro och Lightroom som hjälp lyckades jag till sist besluta mig för vilka som får äran denna gång att pryda mina väggar.

Det blev en canvas (60×40 cm) och fyra tavlor med träram (40×30 cm). Rabatten på 10 % fungerade utmärkt men den utlovade gratis leveranskostnaden på beställning över 800 kr gällde inte övriga Norden utan där fick jag bidra med 99 kr.  Där var det lite tvetydigt budskap på deras ingångssida på nätet.

Har du egna bilder på väggarna och vilka är då motiven? Tjocka släkten, näpna hundvalpar eller rent ut sagt lite konstnärligt? Storbild eller max A4?

Här tittar vi på bilderna jag skickade upp. Åtminstone ett par finns sedan tidigare på bloggen och en visar jag inte nu eftersom det är en gruppbild från Saltgruvan. En av de bästa personbilderna jag tagit.

Färgrik himmel i Oxkangar

Detta blir en tavla på 40×30 cm. Vägen genom Oxkangar september 2020.  Det hade nyss regnat och vägen var lite våt. Bilderna i 40×30 kommer att bli ganska färgstarka.

Urkult 2017

En bild från Urkult 2017. Spänd förväntan i publiken inför ett uppträdande på Stora Sven. 40×30 cm.

 

Malmö

Naturligtvis, en bild från Malmö skall också hänga på en vägg i min stuga.  Juni 2018. 40×30 cm

Stråkaviken i Österö

Isen utanför Stråkaviken på Österö april 2018. Denna blir som canvas med storlek 60×40 cm. Denna blir extra spännande att se hur den tar sig ut på väggen. Min första canvas.


 

Bestcanvas.se – deras hemsida

Tavlor till vårt nya hem + tävling – Jennifer Sandstöms blogg. Längst ned i inlägget innan kommentarerna finns hennes kod som ger 10 % rabatt ifall någon vill förnya väggarnas innehåll och utseende.

 

8 kommentarer

 • Wesber

  Fotot från byn är dramatiskt och väldigt vackert, den tavlan skulle jag gärna ha haft i vardagsrummet, såååå vackert så. Jag har tagit fram foton på katterna på canvasduk, det blev riktigt fint annars är det foton på barnbarnen som hänger på väggen och en stor förstorad tavla på barndomshemmet. Godnatt.

  • Per

   Barndomshemmet på väggen kan jag förstå, det är alltid därifrån man kom. Själv har jag ingen sådan bild på väggarna för jag behöver bara sticka ut huvudet genom dörren så ser jag mitt barndomshem.

 • Jennifer

  Men wow! Bilden på vägen + himlen är underbar, och är ju svag för solnedgångar så även Malmö-bilden tyckte jag mycket om 🙂

  Synd på frakten! Är själv lite trött på att det kan bli så dyrt att beställa från Sverige till Finland ibland… Hur svårt ska det vara 😅

  • Per

   Solnedgången i bilden på molnen är alltså bakom ryggen, åt andra hållet, men visst blev det en dramatisk effekt. Malmöbilden har en mera vanlig solnedgång men också den fin.

   Angående gratis frakt så var jag lite skeptisk med tanke på att det är högre fraktkostnad till utlandet men gott så, de blev en tia extra. Det blir spännande att packa upp tavlorna och hänga dem på väggen.

 • annepauline

  Jag tycker om akvareller. Jag köpte tavlor av en konstnärinna en gång, hon var en glad hobbykonstnär men hennes tavlor tycker jag om. Köpte en tavla med en tupp och en höna, låter kanske lite konstigt men den är så fin. Sen slog jag till och köpte en tavla med två kycklingar! Dessutom har hon på beställning av mig målat en akvarell med tre kossor i en hage. Som om inte det vore nog köpte jag av en annan konstnärinna en oljemålning med en lycklig gris som springer runt på en äng med röda vallmor. Kanske bäst jag slutar skriva om vilka tavlor jag har nu för du tror säkert att jag hittar på. Just det, jag har ramat in kortet jag fick av dig på stockladan! Som du märker är jag ingen som tycker om abstrakt konst snarare lite åt det naivistiska ( heter det så? ) hållet.

  • Per

   Då kan vi konstatera att din konstsamling ligger åt det lantliga hållet. Nästan en hel lantgård, i alla fall dess innevånare och det är inte alls illa. Jag kan tänka att det är ganska färggrant och förmodligen naivistiskt. Inte för att jag är hemma i olika ismer men jag förstår vad du menar. Själv har jag bara en större oljemålning.

   Så roligt att vykortet nu finns inom glas och ram, eller i alla fall ram. Fint att det fick en plats i ditt hem!

 • annepauline

  Bilden på stockladan som du sände mig är både inom glas och ram. Två fotografier till har jag inom glas och ram. Det ena är flygfotografi på mitt föräldrahem. Lite roligt är att jag råkade vara med på fotografiet. Jag står ute i kalvhagen och undrar vad det är för litet flygplan som flyger så lågt. Det hade jag aldrig sett förr. Dessutom är Prins med, vår ardenner, på fotografiet. Han står i skuggan under en stor björk. Det var en varm högsommar dag.
  Det andra inramade fotografiet är på min mors föräldrahem. Ett mycket intressant hus. Ett rum finns fortfarande kvar helt orört där tre karelare bodde flera år. De kom vandrande mitt i natten, ett par med sin son och en ko. Jag har för mig det var bara en ko som klarat den långa vandringen. På fotografiet står min mormor och morfar och deras fyra barn samt deras häst. Väldigt viktigt med hästen. Min ena morbror omkom i Vinterkriget. Han var yngst av syskonen. Så den bilden finns det en hel del att berätta om.

  • Per

   Intressant med bilder som har något att berätta, en historia, det var det jag också menade i mitt inlägg. Jag minns också en händelse med ett litet flygplan som flög runt byn och slängde ned flygblad med reklam för lantbruksutställningen i Oravais. Årtalet minns jag inte men det måste ha varit på 1960-talet. Spännande att se hur många flygblad vi kunde hitta. Vid en sökning på Google visade sig att det var år 1970. Här kan man läsa om den. Det var en stor händelse i kommunen.
   https://issuu.com/webbop/docs/__p_nr_26_____stkusten_bilaga_7827436cd914a4/16

   Vad jag vet som kom inga karelare till vår by. Jag borde ha hört talas om dem när vi skrev hembygdsboken. Men så var vi lite vid sidan om ute i skärgården. Det var i alla fall före min tid. Jo, klart att hästen skulle vara med på fotografiet. Det var ganska vanligt förr i världen. Hästen var som en familjemedlem och kanske en statuspryl.

   Ett bra sätt att få folk att berätta om gamla tider och vad som timat var att visa bilder. Då kunde det uppstå verkliga berättelser och många minnen kom fram när fotografier visades. Den metoden använde jag ofta när jag intervjuade folk när vi höll på med hembygdsforskning inför utgivningen av hembygdsboken år 2008. Vad brukar man säga, en bild berättar mera än tusen ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.