Resor

Paris i ett nötskal och visdomsord av H.M.

Sista hela dagen i Paris blev ganska slö. Jag hade tänkt ta en tur med Open Tours-bussen för en runda främst i Montparnasse. Därav blev intet när jag så hur fulla bussarna var. Alla platser uppe på andra däck var upptagna och jag hade ingen lust att sitta instängd på första plan. Inte i denna värme. Istället strövade jag omkring i Latinkvarteren. Ett trevligt ställe som kan rekommenderas för strövtåg och kafébesök. Säkert finns även i detta område bra hotell när det blir dags för nästa besök i Paris. För det hoppas jag att det blir någon gång. Även om jag hunnit se det mesta som jag tänkt mig, finns massor som återstår att fördjupa sig i.

Paris är Seine, monumentala byggnader, boulevarder och avenyer. Storslaget och pompöst. Paris är konst, kultur och historia. Maten är god, det bara en gång som jag åt nöjaktigt. Paris är kaféer och kaffe. Jag upphörde inte att förundras över dessa små kaffekoppar som de ständigt och jämt hänger över, ivrigt diskuterande med en bekant eller i mobiltelefonen. För övrigt är det smart phones som gäller. Jag tror att 2 av 3 telefoner på ett kafé eller på en gatuservering är smart phones med tryckskärm. Själv hivade jag fram min C7 med jämna mellanrum för att smälta in i miljön men jag inte säker på att det var många som använde Nokia. Paris är franskt om det nu var någon som trodde annat. Men engelska gick bra att använda på många restauranger och i vissa affärer. Gärna hade jag kunnat åtminstone nöjaktigt franska för att kunna följa med i konversationerna. Paris är brusande trafik, Metron och ringlande gator. Det är lätt att gå vilse om man inte är uppmärksam. Det bästa jag gjorde vara att köpa ett Paris Viste-kort för 5 dagar. Med det har jag åkt metro och buss kors och tvärs och till en facil kostnad av 29 euro. Metron är absolut bästa sättet att förflytta sig snabbt och också vara säker på att man kliver av på rätt ställe.

Något jag saknade var musettdragspelets toner. Ytterst få gånger hördes musik på gatorna. Kanske jag var på fel plats på fel tidpunkt? Eller kanske musettdragspelet är av utgånget datum?

En sak fick jag dock uträttat idag. Jag hittade Shakespeare and Company, den engelska bokhandeln på andra sidan Seine vid Notre Dame. En bokhandel med engelskspråkig litteratur, mest second hand böcker, men också med ett rum på andra våningen där man kan sätta sig och läsa vad som finns i de fullpackade hyllorna. Bokhandeln var en knutpunkt för många av de författare av engelskspråkig litteratur som levt och arbetat i Paris. Lokalen är fullknökad med böcker från golv till tak och jag är säker på att det finns något för alla som är intresserad av konst, kultur, historia, litteratur. Allt på engelska. Att bokhandeln är berömd visar alla människor som gick förbi, pekade, fotograferade och besökte affären. Själv köpte jag en tidsskrift från 1989 där bokhandeln uppmärksammades för 70-års jubileet av öppnandet. Där fanns också en artikel om Henry Miller som jag läste omgående på utsidan i skuggan av ett träd. Hans budskap, som alltid, är: njut av livet, ge dig hän, sluta analysera. Kan det sägas enklare, hur är det så svårt ändå?

Själv njöt jag av en sista riktig måltid i Paris på ett kafé på Boulevard Montmartre. Jättegott! En lustig grej var den unga servitrisen som var mycket flink och uppmärksam. Hon gick hela tiden omkring och talade med gästerna, eller för sig själv. Utan uppehåll vill jag påstå. Även mig hade hon några ord att säga, på engelska. Hon kunde föra en konversation med flera bord på samma gång utan att tappa koncentrationen. Därtill var hon mycket söt och hade ett intagande leende. Detta vill jag ha som ett sista minne av Paris i mitt sinne.

Nore Dame och en siesta i skuggan
En lokal för böcker och folk
Kastrullar på tork?

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »