Allehanda

Va, en mobil?

För några dagar sedan läste jag ett blogginlägg som var skrivet med sådan glöd att jag höjde på ögonbrynen. Vad jag förstår så är det en helt vanlig bloggare och ingen proffstyckare, superbloggare eller författare. Det var bara Vildtova som tände till om ”Tiggaren och mobilen – bilden som cirkulerat på Facebook”.

Förutom själva ämnet så gjorde stilen och engagemanget mig intresserad.

På Facebook har det cirkulerat en bild som föreställer en gatutiggare som sitter och kollar sin mobiltelefon. Någon har fotograferat denna tiggare och ondgjort sig över att tiggare har mobiltelefoner. Andra har hakat på och spätt på med åsikter, fördomar och direkta fula tillmälen om tiggare. Det var detta som retade upp Vildtova till den milda grad att hon skrev ett inlägg som fick sådan spridning att från att ha varit en liten blogg på kanske 50 läsare så fick hon långt över 13.000 läsare på ett dygn med vad allt det betydde i fråga om både negativ och positiv respons. Mest negativt att döma för näthatet har flödat bland kommentarerna. Detta med tiggare, speciellt om de kommer från utlandet, är ett känsligt ämne och de är illa sedda även om de inte gör en fluga för när. De bara sitter där.

Några tankar infann sig. Att det finns folk som tycker illa om tiggare är en sak men att de har tillgång till en mobiltelefon tycks göra saken ännu värre. Dessa tiggare är inte tillräckligt fattiga för att inte misstänkliggöras för bluff. En tiggare skall absolut inte ha mobiltelefon utan ligga platt på gatan och då är de en sanitär olägenhet och ett obehag. Inte heller bra.

Folk är misstänksamma mot dessa tiggare för de vill inte bli lurade och känna sig dumma om de gett pengar till organiserat tiggeri, lurendrejeri eller kriminell verksamhet. Vildtova granskar fördomar, skriver om organiserat tiggeri och lösa antaganden och rykten som folk gärna sprider vidare. Ärligt talat, hur mycket vet vi egentligen om dessa tiggare? Och hur ofta drar vi inte alla över en och samma kam?

Är de människor som är utsatta för trafficking och tvingas till detta, då bör vi hjälpa dem att bli fria från sina plågoandar, eller är de enskilda tiggare eller familjer som organiserat sig? Hur kan vi veta det? Jag tror det är osäkerheten som gör att folk känner aversion och i vissa fall blir rent hatiska.

En sak som fascinerar mig är det näthat som bl.a. tiggeri utlöser. Är tiggeri ett störande moment som vi tvingas ta ställning till; för ve om de är fattiga på riktigt, då borde vi göra något för att hjälpa dem. Obekvämt! Eller är det rent lurendrejeri och vi riskerar att bli kallade naiva dumskallar, också det obekvämt och pinsamt. Tiggeri är något som inte borde finnas i vår närhet för det gör oss påminda om att vi är privilegierade i en värld av fattigdom, orättvisor, förtryck, ojämlikhet, lidande och mänskligt elände.

För några år sedan satt jag på en gatuservering i Paris och iakttog gatulivet. På andra sida gatan satt en tiggerska med sin pengakopp. Många människor gick förbi henne utan att ge henne den minsta blick. Plötsligt passerade en ung kvinna, originellt men snyggt klädd, lite chic. Hon stannade till och grävde lite i fickan och fick upp några mynt som hon gav sin olyckssyster. Det som gjorde intryck på mig var den unga kvinnans hållning och naturliga beteende. Det var som om hon gjort detta åtskilliga gånger tidigare, som om vore det en självklarhet, utan misstänksamhet eller ifrågasättande. Jag utgår från att hon var en luttrad parisiska, definitivt ingen turist.

ljus
Tänd ljus och låt dem brinna, låt aldrig hoppet försvinna

5 kommentarer

 • Vildtova

  Det jag förskräcks och fascineras över är hur explosivt hatet varit! Det är så överdrivet starka reaktioner. Det skulle vara så bedrövligt att (mot all förmodan) råka ge sina slantar till någon bluffmakartiggare. För det är vad kommentarerna handlar mest om; den vilseledda synen/tron om att majoriteten tiggare egentligen är ”vanligt folk” som inte har något bättre för sig om dagarna än att klä ut sig till hemlösa och sno våra slantar.
  Sen i tisdags har över 100.000 personer besökt min blogg, och många lämnat sina avtryck. Och även om hatet varit övergripande så skiner kärleken igenom! Nätkärleken är bedövande god. Det har även visat hur oerhört VIKTIGT det är att prata om det här, röra om och våga vägra vara tyst! Stå upp för sakfrågan, ta debatten och försöka förbättra och förändra. TACK för att du tar ställning och skriver du med!

  • PJN

   Oj, hittade du mitt inlägg så snabbt trots att det är nyskrivet?
   Du har rätt, det är fritt fram för vem som helst att sätta sig på gatan och vänta på storkovan. Dock tror jag att det inte är en så munter och lönande sysselsättning att det görs av vem som helst. Det behövs nog armodets drivkraft för det.
   100.000? Det blev minsann rusning!
   Visst, viktig är att vi vågar och bryr oss om våra medmänniskor, även de som är främmande fåglar, ty alla är vi människor. Bättre att ta reda på än att nöja sig med bekväma fördomar.

   • Vildtova

    Jag får mail så fort någon länkar min blogg på internet, därav att jag svarade så snabbt. Det blev stor rusning på bloggen, men det börjar tunna ur nu när kvällstidningarna tagit tag i debatten.
    Tyvärr är det enklare att gå till fördomar än ta reda på fakta, för då avsäger man sig ett visst ansvar, verkar en del tro. Och dessvärre är det enklare att gå till personliga påhopp och hot när en blir trampad på tårna istället för att backa upp sin åsikt. Det finns för lite respekt och empati bland människor idag.

    • PJN

     Så den funktionen finns också? Den får jag leta efter, fast det är nog ganska sällan någon länkar till min blogg skulle jag tro.
     Fördom, kan man tolka det som döma på förhand?

     • Vildtova

      Tror det kallas pingback och finns per automatik om man har wordpressblogg (tror jag). Ja det tycker jag man kan tolka det som. Stereotypiskt brukar det också vara, som att alla fransmän röker och hatar att tala engelska, norrmän har lusekoftor och dålig humor, att tiggarna man ser på stan är bluffmakare allesamman osv. Eller när man hör talas om en person eller situation och redan då tar ställning till hur en tänker tycka/tro om personen eller ej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »