Resor

Semesterprogram

Igår blev det inte mycket mat gjord med egna händer. Inte idag heller.

Semestern har inletts för de flesta i Saltgruvan och det firades det med ett präktigt och välsmakande, stående bord på Nabben. Det var igår. Idag inmundigade jag laxsoppa på skärgårdsmarknaden i Österö.

Först höll jag på att glömma hela marknaden. Jag satt i godan ro och letade evenemang på nätet när jag kom på att, javisst, det är skärgårdsmarknad idag. Min egen semester närmar sig (några arbetsdagar till) och eftersom jag inte kommer att resa bort under första delen av semestern så vill man ju hitta på saker att göra i provinsen i sommar, max. två timmars bilfärd bort. Skärgårdsmarknaden var en sådan tillställning som jag inte ville missa.

Det finns egentligen massor att göra även i närområdet. För att nämna något som verkar intressant så är Oravais Teaters föreställning Lumpänglar ett måste, Jakobs Dagarna är tradition att besöka liksom Juthbackamarknaden men även dansen i Maxmo torde besökas nästa fredag. Båtutflykt till Mickelsörarna ligger högt på listan liksom Kaustby festivalen. Lägg därtill ett flertal lokala aktiviteter bl.a. vår byadag så är programmet snart fulltecknat. Hur skall jag hinna med allt annat som jag tänkt ägna mig åt: vedklyvning, städning, korvgrillning vid villan, buskröjning, bad i sen sommarkväll, fixa rost på bilen, träffa släktingar och bekanta samt den ständigt återkommande gräsattan som skall klippas.

Borde jag upprätta ett minutschema? Nej, semester skall inte var stress. Jag gör en lista och sedan ser jag vad som passar. Hmm, kanske ett besök i Umeå också kunde pressas in…? Planering pågår.

österö marknad
Liten besökare på egna ben på Österö skärgårdsmarknad.
blåklockor
Blåklockorna blommar. Dem sparade jag vid dagens klippning av gräsmattan.

9 kommentarer

 • lagottocattleya

  Ingen stress ska det vara, nej. Förr var alltid programmet fullt här, men jag mår inte så bra av det. Har egentligen aldrig gjort. Men, livet är kort och så mycket vill man göra…Det är ett stort problem som dagens informationssamhälle fört med sig. Det finns för mycket att välja på – hela tiden. Många ungdomar, till exempel, klarar inte att sålla. Snart inte vi vuxna heller.

  Fina, sköna bilder. Så varm jag blir om hjärtat att du sparade de skira blåklockorna. Du är en god man.

  • PJN

   Tack, det var vänligt skrivet. Eftersom jag inte har gröna fingrar och tillräckligt stort intresse för trädgård tar jag vara på det som naturen bjuder på.

   Ingen stress blir det för mig när jag nu sammanställt semesterprogrammet. Jag tror det blir en bra blandning av aktiviteter och lata dagar.

 • wesber

  Sista jobbdagen idag och sedan semester, sköööönt. Torsdag till söndag har det varit en busslast med Oravaisbor på besök hos sin ” vänort ” Mora med digert program runtom i Dalom. Synd att jag jobbade igår men ”guben” var dit och träffade dom och åkte med i bussen på rundtur. Du vet säkert vem som rattade bussen PJ ( Vöråbor med villa i byn ). Idag skulle dom fara till hemlandet igen. Söndag tar vi båten över Umeå-Vasa.

  • PJN

   Njaee, jag vet nog inte vem den chauffören är. Det finns ju så många villabor att alla kan man inte hålla koll på.
   Söndag? Nästa veckas söndag då?

 • wesber

  Det kanske är Vörå som är vänort till Mora,eller? Nu blev jag lite förvirrad här, finns det inga Oravaisbor mer eller är alla Vöråbor nu även Oravaisborna? Nä, jag vet inte jag om alla tvångskonverterats eller om Oravais fortfarande existerar som kommun.

  • PJN

   Enligt länk nedan så är både Mora och Ånge vänorter till Vörå kommun.
   Jodå, visst finns Oravaisborna kvar även om Vörå är kommunen men det är bara en administrativ enhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.