Allehanda

Street photography

Gårdagens inlägg bestod av bilder och ingen text, helt medvetet. Senare fick jag en kommentar och som svar skrev jag något om bilderna och kom samtidigt att tänka på Street photography, en genre inom fotografering som jag tycker är spännande.

Visst kan en landskapsbild, solnedgång och snötäckt skog vara vacker men det finns ju miljontals sådana bilder. Street photography är mera att fånga ögonblicket, det som händer just nu och sedan aldrig kommer tillbaka. Så kan också en landskapsbild vara men det är ändå samma vy även om årstid och ljus växlar.

Helst bör det finnas en eller flera människor på gatubilden och gärna mitt i en handling eller med en min som uttrycker något. En sådan bild är unik och högst troligt kommer situationen inte tillbaka. Bilden kan också föreställa en intressant detalj eller en ovanlig vinkel i allmän miljö.

Det svåra för nybörjaren är att våga rikta kameran mot okända människor, med eller utan tillstånd. Att först fråga lov förtar ofta den spontana stämningen, vilket är själva poängen med street photography. Det behöver förresten inte ske enbart på gatan utan vilken offentlig miljö som helst är lämplig.

Jag tittade en god stund idag på Street Photography på Flickr.com och vilka otroligt intressanta bilder som presenterades. Detta är något jag kommer att satsa mera på och jag skapade också idag ett album på min Flickr-fotosida där jag kommer att samla mina bästa gatubilder.

Idag är det tillåtet att ta bilder av människor på allmän plats om det inte är s.k. kränkande bilder. Det säger sig nästan självt. Hur det blir i maj när GDPR kommer att gälla i hela EU återstår att se.

I allmänhet tror jag inte att de flesta människor blir arga eller upprörda över att de kommer med på bild men ber de mig att ta bort bilden från kamerans minneskort så gör jag det naturligtvis. Det har bara hänt mig en gång att någon sagt att de inte vill vara med på bild. Det var ifjol somras på Urkult som en tjej kom fram till mig och sa så. Jag tog genast bort bilden eftersom det efteråt kan vara svårt att minnas vem det var som ville bli borttagen. Hon hade kanske sina skäl?

Tvärtom händer det ibland att folk kommer fram till mig och vill vara med på bild. Det har hänt mig flera gånger på Urkult. De tror att jag är någon slags proffsfotograf, ha, ha. Nåja, ifjol jag var i alla fall anlitad som festivalfotograf och så kommer det att bli även kommande festival i början på augusti.

Som sagt, Street photography är min nya utmaning och jag hoppas att jag inte får på flabben av någon uppretad medborgare som känner sig kränkt. Det gäller att agera med förnuft och inte vara påflugen.

Jag tycker att människor är det finaste man kan fotografera och jag tror samtidigt att riktigt lyckade gatubilder inte växer på träd. Jag tror också att det inte bara handlar om teknik och fotografisk skicklighet utan att också kunna få folks förtroende och att ta vara på den sociala miljön.

En spännande utveckling av mitt fotograferande och redan nästa helg kommer jag högst troligt att få till en och annan bild som i bästa fall kan kallas street photography. Här i byn är det inte så många tillfällen för sådan fotografering.


Street Photography Promenade –  Flickr

The Ultimate Beginner’s Guide for Street Photography  

10 Street Photographers Who Are Immortalizing Our Modern World  

GDPR: Så påverkas fotografer av den nya lagen 

Hovrättsesplanaden utan ord – För ett år sedan gjorde jag ett inlägg från Hovrättsesplanaden med liknande bilder som föregående inlägg

Här kommer ytterligare ett par bilder från i fredags när jag gjorde Vasaesplanaden i Vasa. Nu med lite folk i bild. Strax mera levande bilder även om dessa två bilder inte är några märkvärdigheter.

3 kommentarer

 • Erik Forsling

  Det fans mycket mer att kommentera på ditt inlägg i(förr)går, och mycket mer att undersöka bland bilderna, men jag hade inte tiden. Likaså finns det åtskilligt med tänkvärda tankar i ditt senaste inlägg – det var intressant – och jag tänkte redan vid det ordlösa inlägget på gatufotografering. Det är liksom min grej, när jag nu fotograferar, inte alltför ofta. Nu ska du dock veta att mitt begrepp gatufotografering har jag själv satt namn på, och jag är fullständigt okunnig om eventuella regler för begreppet. Det får vi återkomma till. En stor del av mina ”gatufotografier” är exponerade inomhus – längs en urban gata. På en pub, i en spelhall, eller vad vet jag, Men pulsådern är bara en dörr bort.

  Ibland har jag bara tagit bilden, ibland har en överenskommelse föregått knapptrycket, och jag gillar faktiskt de överenskomna bilderna – de ”arrangerade”. Det har jag alltid gjort, även de av fotografihistoriens klassiska hjältar. Jag har skrivit det förut, men här kommer det igen. Jag är så humörstyrd. Ena gången är jag helt ogenerad inför mina motiv, En annan gång vill jag verkligen ta en mild, men jag törs inte. Jag har missat många bilder p.g.a. den där obalansen. Nog nu.

  Inte heller i natt har jag tillräckligt med tid. Tänkte att jag senare ska sända några bilder och mera text till dig, men då får det bli på e-post – och alstren får absolut inte spridas vidare. Men å andra sidan, nu har jag vant mig vid att när jag skriver så, då fryser föresatsen inne. Men jag ska försöka.

  • PJ

   Då har vi ett gemensamt intresse. Reglerna kan vara är ens egna, skulle jag säga, men en poäng är ju, som sagt, att fånga det spontana ögonblicket som aldrig kommer tillbaka. Arrangerade bilder har sitt värde men själv föredrar jag det som inte är arrangerat. Vill man få en riktigt speciell bild kan man få vänta länga och ta massor med bilder innan man får den perfekta.

   Gatufotografering är ett samlande namn men kan också gälla bilder inomhus, i offentlig miljö, t.ex. på en pub. Så där är du rätt på det. En grej med gatufotograferandet är att våga. Våga ta en bild, våga ta kontakt med en främmande människa och be om lov eller bara ta bilden rakt upp och ned.

   Min Street Photography-katalog på Flickr ser nu som sådan ut men jag skall leta om det inte finns flera. Det gäller att inte slänga dit kreti och pleti utan försöka ha lite krav på bilderna.
   https://flic.kr/s/aHsmcZuVkH

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »