Allehanda

Dakhabrakha

Rubriken på detta inlägg kan tyckas märklig, ett slags mischmasch. Jag tänker på ordet abrakadabra som betyder en hel del, bl.a. hokuspokus, trolleri, rappakalja.

Faktum är att Dakhabrakha är en grupp musiker från Ukraina som uppträdde på Urkult i somras och som jag då spelade in några korta sekvenser av. Jag har nu sammanställt en video som jag laddat upp på YouTube.

Kvinnorna i ensemble bär stora, ståtliga skinnmössor som kanske vi snart också kan behöva inför stundande vinter. Därtill har de klänningar som mest påminner om brudklänningar. Fint skall det vara.

Jag tar mig friheten att göra ett klipp ur Urkults programblad för att något förklara musiken.

Dakhabrakha

Samt min video. Som alltid, den går att se i full HD och helskärm.

[youtube=https://youtu.be/4il6BxM1kdo]

0 kommentarer

 • Erik Forsling

  Ett karantäninlägg, inspirerat av din blogg. Abrakadabra lär ju enligt vissa ha en såväl verklig som magisk betydelse, som ursprungligen inte är nonsensspråk. Det går säkert att strida i den frågan. Men nu håller jag på att trassla in mig. Kände så väl igen damerna med de höga hattarna, men varifrån kunde jag inte komma på. Ganska säkert från SR P2 ”Klingan”, eller ”Kalejdoskop” på samma kanal. Men där kammade jag noll. Draggen jag kastat ut fick istället denna fångst:

  1. http://lennartwretlind.com/wretlinds-varld-48-smart-latin-med-sidestepper-fran-colombia/ Sista inlägget).
  2, http://lennartwretlind.com/wretlinds-varld-49-vackert-och-brutalt-med-dakhabrakha-fran-ukraina/

  Och så den här sidan såklart, men den har du garanterat sett:
  https://www.google.se/search?q=musik+ukraina&espv=2&biw=1366&bih=643&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIjofpv83FyAIVg9QaCh0cUQvB#tbm=isch&q=DakhaBrakha

  Den här tycker jag om, jag som gillar körsång, sakral såväl som profan, inte minst från Östeuropa. Jag har ett antal CD-skivor att njuta av.
  https://www.youtube.com/watch?v=qt6E5yxy-uc

  Och slutligen ett måste, från NPR (National Public Radio) – public service i USA. Lyssnade på dem förr i tiden, i Nåstuna, och då som talad kanal. Den kanadensiska motsvarigheten, CBC, lyssnade jag också på: http://www.cbc.ca/radio/
  Åtminstone på lördagsnätterna hade de ett bra bluesprogram:
  http://music.cbc.ca/#!/Saturday-Night-Blues

  Oj vad det här spårade ur, men vad gäller språket, betydelsen av ”Dakhabrakha” så finns ju svaret redan i din länk: ”The name DakhaBrakha is original, outstanding and authentic at the same time. It means “give/take” in the old Ukrainian language.” Ge och ta, det är vackert, och grundläggande.

  Hokus pokus lärde jag mig för länge sedan att det är en förvrängning av den latinska nattvardens ”Hoc est corpus” – och lägger man till filiokus, då får man in sonen (Jesus) också. Men även detta disputeras det kring.

  För ordningens skull googlade jag på rappakalja, eftersom jag inte tidigare fått någon förklaring på det ordet. Uppenbarligen härstammar det från dina breddgrader. Bl.a. detta fann jag:

  ”Rappakalja, av finska rapa, ”smörja” och kalja, ”svagdricka” eller ”öl” (i vardagsspråk), oförståeligt eller innehållslöst tal. Uttrycket betecknade på finska ursprungligen dåligt öl eller svagdricka med iblandning av drägg, och kom i överförd betydelse att beteckna ihopblandade saker.[1]” 1 ”Rappakalja”. Svenska Akademiens ordbok.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Rappakalja

  Där fann jag även en annan gammal bekant: Gallimatias

  Så många ord det finns! Här ville jag skicka med några väl valda ord av Varg-Kustaa, en av Väinö Linnas figurer, men såväl böckerna, som mitt utskrivna citat finns i Avesta, och jag kan det inte utantill..

  En blogg som jag tänkte att du kanske skulle gilla fann jag tidigare i afton. Vet inte mycket om den, ett spontanmöte, så jag tänker varken rosa eller risa. Bara det att jag av någon anledning hamnade här:http://ackerfors.se/ibland-vill-jag-bara-skrika-ut-min-frustration-over-varlden/

  Ett gammalt inlägg. Det lustiga var det som följde. Jag bluddrade ju tidigare till dig om en litterär favorit, Nina B. (lär mig aldrig hennes efternamn). Beslutade mig att gå till bloggens nutid (i det här fallet 14/10) – och vad mötte mitt öga, om inte just Nina B – och just den bok där jag nu har ett bokmärke insmuget mellan sidorna:http://ackerfors.se/

  Oj, oj, oj. Nu orkar jag inte korrekturläsa!

  • PJ

   Jag kunde nästan gissa att dessa ord skulle intressera dig och än mera själva gruppen. Speciellt med tanke på ditt intresse för bulgarisk musik så tänkte jag att även detta skulle passa dig.
   YouTube-videon är mycket fin. Själv såg jag tyvärr inte hela uppträdandet på Urkult för det fanns ju också annat att se och uppleva där. Lite som åsnan mellan hötapparna.

   Öl benämns ofta som kalja i republiken men det kan också vara svagdricka. Helt riktigt. Jag har som en liten udda dröm att komma till en kaljabaari (ölbar) någonstans långt inne i finska Finland och där komma in genom saloondörren som främlingen bland alla ölpimplande lokala boys. Ungefär som en scen ur en wilda-wester-film eller en finsk film av Kaurismäki. Tyvärr lär väl dessa kaljabaari försvinna i sakta mak om jag förstått rätt. Kanske lika så bra.

   Länken till Martin Ackerfors verkar intressant. Jag får laborera lite på bloggen och se vad jag fiskar fram. Bl.a. finns här ”Om två månader i Sydamerika” som verkar intressant. http://ackerfors.se/om-tva-manader-i-sydamerika/

   • Erik Forsling

    ”Länken till Martin Ackerfors verkar intressant. Jag får laborera lite på bloggen och se vad jag fiskar fram. Bl.a. finns här ”Om två månader i Sydamerika” som verkar intressant. http://ackerfors.se/om-tva-manader-i-sydamerika/

    Tänkte spontant på dig när jag såg det inläggets rubrik, men har ännu inte läst mer än fragment. Smakfullt nog är inlägget publicerat på min 57-årsdag!

    P.S. Vad tyckte du om länken från NPR?

   • PJ

    Oj, hur kunde jag missa den? Nå, den var i en annan mini-kommentar så jag hade väl för bråttom. Jag får glädja mina Urkultvänner med denna bonuskonsert. 🙂

    • Erik Forsling

     Att det blev en till kommentar beror på slarv från min sida i den första, det skulle bara var en. Hoppas det framgår av texten i min andra. Jag missade ju att klistra in länken efter texten. Men jag gissade redan tidigare att du missat sista länken, eftersom den är så bra, och kvinnorna så vackra.

     När jag ändå håller på, känner du till slovakiska ”2 Cellos”? Har lyssnat lite till och från på dem. Klassiskt skolade cellister, men de spelar rock så att stråktaglet far åt alla håll. Som t.ex. här: https://www.youtube.com/watch?v=uT3SBzmDxGk

     Njuter man inte av musiken kan man ju i alla fall njuta av spektaklet. Och skickliga musiker kan ingen ta ifrån dem att vara. Här sliter de bokstavligen håren – på stråkarna.

     Det finns också en finsk cellogrupp, ursprungligen en kvartett, som brötar loss rätt ordentligt, Apocalyptica från Helsingfors. En av mina söner introducerade dem för mig, för ett antal år sedan. Numera är de nog en cellotrio?, men de har visst numera en trumslagare också. Vet inte. Får leta upp och lyssna – men mitt månadsabonemang hos Tele2 krymper lite för fort den här månaden.

  • Erik Forsling

   Avesta 26/10 -15. ”Vrål nu me käftan på vid gavel, satan. Nog ryms he ljud i världen å stjit i skogen.”, var det som Varg-Kusta sa i Linnas epos.

   Hoppas jag skrivit av det riktigt – hade inbillat mig att det fanns ett ”mytji” med också. Men det lär knappast båta att börja leta i de två första mångsidiga (ha ha) delarna efter just denna enda mening.

    • Erik Forsling

     Har redan läst hela eposet, första delen två gånger och de två följande en gång + ”Okänd Soldat” ett antal gånger, men det sista är ju irrelevant här). Men de tål samtliga minst en omläsning till.

 • Erik Forsling

  Nåja, det där med skamfilade stråkar tror jag egentligen är lite av deras signum. Ibland har de det redan från början. Här nedan vet jag inte när vi kommer in konserten, men de har en ung trummis, och naturligtvis fladdrar stora delar av stråktaglet för vinden. Vem vet, de kanske köper sina stråkar så. men det är rå rock ´n´ roll.

  https://www.youtube.com/watch?v=jS826PwLHdQ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »