Funderingar

Sömnlös

Senaste natt hade jag svårt att få fatt på Nukku-Matti, som det heter på finska. Jag lade mig i vanlig ordning någon gång efter midnatt, läste några sidor i boken och försökte därefter somna. Ack så jag bedrog mig. Jag som annars somnar snabbt låg och vred och vände mig ett otal gånger, lyssnade efter diverse ljud, började fundera på vad jag skall skriva på bloggen. Ett nytt märkligt ljud, hade jag stängt dörren till kylskåpet, hade jag stängt spjället till spisen efter eldningen och så vidare. Så här höll det på, timmarna gick med endast korta sovstunder och långa perioder av hel- eller halvvaket tillstånd.

Gissa om jag kände mig seg och grusig när mobilen gav signal 05.45. Jodå, den sista halvtimmen innan plinge-ling sov jag faktiskt. Som tur är kan jag ta mig en tupplur senare på dagen, friherre som jag är.

Det är i alla fall konstigt att man ibland helt omotiverat kan  drabbas av sömnlöshet en natt. Jag känner mig helt frisk, har inga större bekymmer och morgondagen är en tillgång, inte en plåga. Ändå ville John Blund inte infinna sig. Som tur är händer det ganska sällan.

När jag låg där i nattens mörka tillstånd, medan gårdstomten gick sin runda med tysta fjät, kom jag att tänka på vinsten. Lottovinsten i senaste dragning på lördagen. En man i Nystad som tippat samma rad i alla år och nu vann han 15,6 miljoner euro. Ensam, inget bolagslotto.

Själv tippar jag numera bara en rad på Lotto och en på Euro jackpot. Samma två rader år ut och år in. Inte vinner jag någonting. Små summor någon gång per år. Eller jo visst, en gång vann jag 6000 kr i början på 90-talet. Den tiden var det ändå en ganska fin extra slant som jag fick. Det är nog det närmaste jag kommer full pott. Därför tippar jag bara en rad var på dessa två dragningar per vecka. Det blir billigaste så. Genom att tippa åtminstone en rad per dragning så finns det en pytte-pytte-liten chans även om den är som en nål i en höstack eller ett sandkorn i öknen men den finns. Det tänkte jag också på när jag låg där mitt i natten: när sätter jag mig i en höstack och får en nål i skinkan?

Vad skulle du göra om du fick en rejält fin Lotto-vinst? Alltså miljoner och inte någon struntsumma på 100.000 eller så. Och borde vinsterna vara mindre och fördelas på fler?

Eftersnack: jodå, kommande fredag är vinsten 90 miljoner euro på Euro Jackpott och jag har en stående rad!

Om jag vann 90 miljoner, skulle jag likt Mari Boine gömma mig bakom trumman eller rusa ut på fjället och skrika högt? Förutsatt att det fanns ett fjäll i närheten. Annars får jag nöja mig med att kasta mig i första bästa snödriva och torrsimma bort till vedlidret. Kanske jag därefter känner mig mera sansad.


Euro Jackpot

4 kommentarer

 • Annepauline

  Min mor körde med lite lottorader då och då, ibland vann hon lite småsummor och ibland sa hon att hon var sååå nääära en storvinst. Haha, nära räknas dessvärre inte. Jag har aldrig spelat på nånting så jag kan aldrig ens bli nära någon vinst, varken liten eller stor. Men tänk OM jag skulle spela och tänk OM jag fick en storvinst? Då skulle jag köpa en gammal topprenoverad bondgård med tillhörande ladugård och där skulle jag ha kalvar och kossor och får och hästar och katter till absolut ingen nytta alls. Jag skulle bara HA alla djuren och gå runt och prata med dem dagarna i ända. Så mycket pengar skulle jag förstås ha så att mat till djuren aldrig blev något problem. Sköta om dem skulle jag göra själv.

  • Per

   Oj, inte spelat på någonting överhuvudtaget? Det är ganska ovanligt skulle jag tro. Men någon lott har du väl ändå köpt?
   Ha, ha, du skulle bara omkring och klappa kossorna, rida barbacka på hästarna och gosa med katterna? Kanske handmjölka? Fin idé! Och tänk på kosläppet på våren så härligt när gräset är grönt, himlen blå och solen skiner varje dag. Rena idyllen! Var någonstans i Svärje skulle du ha gården?

 • Annepauline

  Någon lott har jag nog köpt men inte är det många. Det lär inte vara fler än fem stycken i hela mitt liv.
  Min gård skulle jag köpa någonstans norröver, Västerbotten tror jag skulle bli rätt bra. Eller varför inte Österbotten? Har jag en massa pengar kan jag välja och vraka! Japp, jag skulle handmjölka kossorna och klippa fåren med ullsax.

  • Per

   Aha, norröver drar. Västerbotten har i allmänhet mera vinter än vi har på denna sidan pölen. Så då kanske det också lite grann handlar om du gillar vintern. Skulle jag ha lantgård skulle det bli på Österlen i Skåne. Så fint där är! Jag har en kusin som bor där och har fårfarm så jag har sett lite det praktiska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »