Allehanda

En helt vanlig dag i början på mars

Nästgårdssvåger och jag avslutade veckans vedhuggning eftersom jag tröttnade och ansåg att det redan fanns tillräckligt att reda upp. När det gäller ved till spisen och pannan så värmer den flera gånger. Först vid fällning av träd med kvistning och kapning i lämpliga längder. Sedan transport till gårdstunet, vilket svåger lovade utföra med sin traktor så där blir det inte många svettdroppar för min del. Dock återstår ett styvt jobb med såga, klyva och bygga vedtrave av en eller annan sort och efter ett år eller två återstår det att kärra in veden i uthuset.

Svåger kastade dock lystna blickar på gammelbjörken som sett sina bästa dagar och borde falla för ättestupan innan den självmant faller över vägen i någon höststorm. Dock, den lär väl stå ett år till, tror optimisten.

Den sista storbjörken vi fällde idag behagade inte lyda våra avsikter i fråga om fallriktning. Därtill klämde den fast motorsågen i ett smått kritiskt läge. Trots draghjälp från traktorns vajer vägrade den falla i rätt riktning och vinden var inte på vår sida. Lösningen blev att med stege flytta vajern högre upp på stammen och si, då bar det omkull. Vilket brak! Skogshuggning kan bjuda på många utmaningar och det gäller att alltid ha säkerheten i främsta rummet.

Mars är den månad när man senast bör se till att få brännved huggen. Så till vida man inte vill prova syrafällning i början på sommaren, vilket jag och också har provat.

Idag blev jag också bjuden på köttsoppa och pannkakor med sylt och grädde i en av byns gårdar. Mums så gott! Värdinnan grämde sig över att morötterna kändes hårda men det är en petitess när anrättningen smakade så bra. Som tur var hade jag förbränt ett antal kalorier innan måltiden intogs på eftermiddagen. Vedhuggning och närande köttsoppa hör ihop!

2016-03-02 Björkfällning 008-1
Här ses svåger avlyssna viktig information via mobiltelefon sittandes på bänk av björk.

0 kommentarer

 • hasse

  Var till skogs ett par timmar idag. Hemkommen skulle jag dra av mej huggarstövlarna. Blev full i skratt när jag tänkte på dej då du ropat ”änd uot” när sinodraget gjorde sej påmint. Jag klarade mej bra men tänkte om någon skulle ha kommit oförhappandes in i garaget och sett mej stå där och skratta för mej själv.
  Måste ta en snabbkoll på Kansalaisen karttapaikka för att reda ut arronderingsförhållanden där ni hugger ved. Efter en snabbkoll klarnade det när jag tittat på registernumren på lägenheterna. Sen kan man ju ställa sej frågan: Var jag nyfiken eller bara intresserad eller är det rent ut en yrkesskada som jag lider av ?

  • PJ

   Kul att du fick en munter stund i ett så trivialt läge som att dra av dig stövlarna! Att skratta för sig själv kan kanske uppfattas som lite skumt, om man inte har en god förklaring. Och det hade du! 😉

   Arronderingsförhållanden blev jag tvungen att googla på utan att för den skulle bli mycket klokare. Det har i alla fall ingenting med arrendering att göra. Så mycket fick jag klart för mig. Intresserad, röstar jag för!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »