Funderingar

Att säga Hej på vändagen och alla andra dagar

Idag är det Vändagen, Alla hjärtans dag eller som den också kallas Valentindagen. Därför vill jag hälsa alla vänner av denna blogg en riktigt fin dag! Här stråla solen från en molnfri himmel och med endast ett par minusgrader. Och här sitter jag och skriver blogg mitt på blanka dagen trots att jag borde vara ute i det fina vädret.

Jodå, snart skall jag ut på en tur.

På tal om detta med vän så är det inte alla som har en vän eller ens bekanta. Igår smet jag in på McDonalds och tog en hamburgare. In kom en äldre man, men ändå lite yngre än mig. Han satte sig vid bordet bredvid utan att beställa något. På andra sidan fanns ett par ynglingar som åt sin snabbmat. Mannen, han som kom in, var helt klar påstruken, smått salongsberusad kanske man kan säga. Inte så att han störde eller gjorde väsen av sig men han ville gärna prata med någon.

Han försökte prata finska med ynglingarna men de ignorerade honom totalt. Han vände sig mot mig och försökte inleda ett samtal. Jag var lika svårkonverserad, vis att tidigare fylleprat. Jag svarade ändå ja när han frågade om jag pratade svenska.

Aha, svenska. Jo, berättade han.
-Känner du till Fredrik Smulter från Malax? Du vet, han tyngdlyftaren som vunnit EM-medalj i guld. 400 kg lyfte han, Smulter.
– En stor och stark karl! När han blir arg då går jag ut, sade mannen och tog sig en klunk ur en medhavd vattenflaska.
– Men han är min vän, som tur är, fortsatte han förnöjt.

Jag lyssnade inte mycket mera än så på honom och avlägsnade mig ganska snabbt. Jag hade ett ärende att passa.

Efteråt kom jag att tänka på att mannen. Jag tänkte att det var kanske ohövligt att inte alls bry mig om honom. Han gjorde ju inget illa, han bara satt där i sin lilla dimma och ville prata med någon. Kanske hade han inte någon att prata med annars och sökte sig ut på stan för att få en gnutta mänsklig kontakt. Tänk om Smulter inte var hans vän; kanske han inte hade någon vän alls? Jag hade åtminstone kunnat se honom i ögonen och säga ett hej när jag gick. Trot att han hade en och annan sup innanför västen. Det gjorde jag inte, jag bara gick.

Så var det igår och idag är det Alla hjärtans dag, och Vändagen. Man behöver inte vara vän med alla men en nick och ett hej är alla värda. Även en farbror som mitt på blanka vardagen är lite på örat.  Det skall jag tänka på nästa gång!

Ser man på! På Citymarket i Stenhaga bjuder de på banan för barnkunder. Jag var lite osäker på åldersgränsen men vadå, jag är ju allt lite barnslig ibland. Tog jag en banan?

4 kommentarer

 • annepauline

  Jag läste i en tidning att man haft en kampanj ”Prata med en främling”, GBG Talks, på Göteborgs central. Vem som helst kunde slå sig ner och med hjälp av specialskrivna inledande frågor börja samtala med en främmande människa. Kön där hade visst stundtals varit lång och många hade tyckt att det var roligt och ett jättebra initiativ.
  Så tydligen finns behov av att prata med ”vem som helst” eller en främling. Kanske bättre om man är nykter dock, hm, inte vet jag. Jag tycker för övrigt att Vändagen låter trevligare än Alla hjärtans dag.
  Haha, nog tog du väl en banan?

  • Per

   Det var ett jättefint initiativ, ”Prata med en främling”! Jag tror att vi alla skulle vinna på att vara lite mera öppenhjärtliga mot varandra. Jag tror också det finns ett stort behov hos äldre människor att få prata, speciellt om de blivit ensamma i livet, livspartnern har gått bort till exempel.
   Chansen för ett givande samtal är nog större om man är nykter skulle också jag tro. Även om lagom mycket starkt sägs lätta på tungans band. Sedan kan det vara svårt att veta när lagom mycket är nådd.

   Nej, jag tog ingen banan. Jag kände mig lite frestad; inte för att jag var sugen på banan utan för att detta var ett uppenbart försäljningstrick från Citymarkets sida. Vet barnen, och kanske också föräldrarna, att det finns gratis banan för barnen så är steget lättare att ta till Citymarket. Många föräldrar måste, eller vill, släpa med sig barnen på köprunda och då går det kanske lite lättare om en banan sysselsätter och tillfredsställer barnet en stund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »