Språk/Språket

Alice och Nicke

Så gläntade dörren än en gång och Peter Englund tillkännagav strax därefter vem som blivit 2013 års Nobelpristagare i litteratur. Den kanadensiska författarinnan Alice Munro blev det trettonde kvinnan som får detta prestigefyllda pris. Har jag läst henne? Nej. Än en gång måste jag säga. Det är få Nobelpristagare som jag läst innan de fått priset. Vad jag minns så är det bara V.S. Naipaul som jag läst flera böcker av många år innan han fick Nobelpriset i litteratur år 2001.

Är Alice Munro ny för mig så är också en annan författare ny för mig som jag igår stiftade en första bekantskap med, nämligen Nicke Sjödin från Västernorrland. Han gick bort 2009 och hann skriva 18 böcker varav jag igår beställde den sista som gavs ut efter hans död: På annersia (På andra sidan). Han skrev på dialekt från Röå i Sollefteå kommun.

Han presenterades i ett blogginlägg av Jonna Jinton och genom hennes beskrivning och de många lovord som gavs i kommentarerna blev jag nyfiken. Att han skrev på dialekt sporrade ytterligare. Även om det inte alltid är lätt att läsa dialekt är det ändå spännande att se hur olika dialekterna kan vara men ändå ha mycket gemensamt. Är texterna och verserna dessutom träffande och ibland rent ut sagt roliga så är valet lätt. Förhoppningsvis blir det en angenäm läsupplevelse.

På nätet läser jag ett par bloggar som handlar om dialektord. Den ena är skriven på en dialekt som geografiskt ligger ganska nära Röå, nämligen Anundsjö. Därför har jag redan fått viss träning att läsa dialekt från de trakterna så det skall nog gå bra.

Smakprov på Nicke Sjödins diktning finns här. Ett annat prov på Nickes språk är en översättning av Blott en dag ett ögonblick i sänder som han skrivit på dialekt och framförs av Ulrika Bodén.

Alice Munro fick litteraturpriset och imorgon delas fredspriset ut. Själv har jag en klar kandidat, nämligen den pakistanska flickan Malala Yousafzai. Hon deltar i en kamp som skulle få en rejäl skjuts framåt med Nobels fredspris. Att hon idag fick Sacharov-priset visar att hon är i högsta grad aktuell. Spännande om hon skulle få både Nobels fredspris och Sacharov-priset. Det låter osannolikt men man vet aldrig.

la libreria
Dagen till ära blir det en bild på en bokhandel i Madrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »