Funderingar

Julklappar till mig själv

Jag brukar inte köpa julklappar och det kommer jag inte heller att göra i år. Förutom då till mig själv. Där är jag lite självisk men då få jag den eller de julklappar jag vill ha och jag slipper att yra runt och leta julklappar till andra och veta varken ut eller in. De flesta har ju redan allt vad de behöver och mer därtill.

Men det är klart, vill man uppmärksamma någon speciellt så ligger kanske en julklapp nära till. Varför inte köpa en get, skolmat till fattiga barn eller andra liknande julklappar? Tillsammans med en annan billig julklapp lite längre ned i inlägget.

Mina julklappar till mig själv blev två böcker och en film. Ni kanske kan gissa redan nu vad det blev? De anlände idag och ur paketet plockade jag fram Heiman av Ann-Luise Bertell och Tomten med Viktor Rydbergs dikt och bilder av Ingrid Elf. Båda böckerna känns väldigt fina i mina händer.

Heiman är en österbottnisk roman med miljön från våra trakter och en släktkrönika över människor för vilka hemmanet (heiman) är det värdefulla och ett livsvillkor. ”När Elof är tio år gammal dör hans far. Då blir lillebror Ivar och han ensamma, på släktingarnas nåder. Rädslan blir en följeslagare genom livet…”  Österbottnisk men efter att jag bläddrat i boken är jag säker på att den går att läsa överallt i världen.
Jag kommer att läsa boken med början kring jul eller nyår skulle jag tro.

Tomten av Viktor Rydberg är en folkkär dikt och med illustrationer av Ingrid Elf blir det en klenod i bokhyllan. Väldigt fina bilder och en vers per uppslag. Man skulle tro att detta är en barnbok men jag vill påstå att den går lika gärna att ge bort som en lite annorlunda julklapp till en vuxen. Den var inte heller speciellt dyr på Adlibris där jag köpte den. Varför inte tillsammans med en get?

Den tredje julklappen till mig själv är på väg från discshop.se. Filmen ”Om det oändliga” av Roy Andersson kommer snart att finnas i min lilla filmsamling.

Så, står ni helt rådvilla vad gäller julklappar så delar jag gärna med mig av mina tips i detta inlägg. Välgörenhet, böcker, musik, film i en eller annan form.

Hur gör du? Inga klappar alls, bara till dig själv, till barnen och ens livskamrat eller halva släkten får en rejäl julklapp från dig?

Fina va? Vad haren har att göra i Heiman får jag väl småningom reda på. Och pärmbilden till Tomten är väl inte dålig? Jag kan grotta ned mig rejält i sådana bilder.


Heiman på Förlaget – Förlagets hemsida

Annorlunda gåva – Hemsida (Finland)
Barnmissionen – Hemsida (Sverige)

6 kommentarer

  • Per

   Verkar vara en populär bok. Jag tycker den dyker upp både här och där. Avsnitten verkar vara korta, inga 10-sidors kapitel. Bra, jag ser fram emot att läsa den!
   Jag har också läst böcker där det inte finns något kapitelindelning alls utan allt är en enda textmassa på 3-400 tättskrivna sidor. Bl.a. hittade jag en mening som var 34 rader lång. Ett berömt verk i sju delar. Jag har bara läst en del.

 • annepauline

  Jag köper inte många julklappar, tack och lov säger jag. Det blir en stress och hets runt hela julklappsgrejen. Jag läste om en trettonbarnsmamma vars äldsta barn dessutom fått egna barn. Fy fasen vilken mardröm att köpa julklappar till dem alla, för det gör hon. – Heiman är en väldigt bra bok. Man känner igen det mesta så jag tänkte precis som du skriver att den här bokens innehåll kan bara österbottningar känna igen sig i. Men man ska aldrig tro att man är ensam om något. Det lär vara liknande fenomen över hela världen så jag tror nog att boken är läsvärd överallt. Åh, Tomten boken! Den verkar fin. Jag får lust att köpa den till mig själv.

  • Per

   Ha, ha, den mamman måste ha ett väldigt schå vid jul, för att inte tala om alla födelsedagar. Minst en i månaden.
   Jag hoppas att Heiman ger en läsupplevelse utöver det vanliga. Men först skall jag avsluta min nuvarande bok plus en till som ligger före i kön. Så kanske kring jul, nyår.
   Ja men, då är det bara att beställa en ”Tomten”! En lämplig julattiralj att ligga framme vid jul kommande år som en del av juldekorationerna. Inte alls dåligt att läsa den dikten vid juletid och titta på alla bilderna.

 • Erika

  Jag har boken ”Tomten av Viktor Rydberg. Min har ett annat format och
  utseende men, innehållet detsamma. Förr om åren gick det en liten film
  om just ”Tomten” en svartvit version som visats antingen julafton eller juldagen.
  Förra året uteblev den lilla ”Tomten” kanske blev någon kränkt av filmen, som
  för mig är ett vackert inslag i vårt så dystra samhälle. Nu har jag den på en DVD-skiva
  så Svt kan i fortsättningen göra som de vill. Allt som är fint och vackert skall tas bort.
  Istället kommer det annat skräp som de tror svenska folket vill avnjuta, smaken är
  nog allt som baken-delad.

 • Per

  Boken jag köpte är till formatet ett slags A4, hårda pärmar och fint papper. Ett nöje att bläddra i! Kanske din bok har illustrationer av Jenny Nyström? Originalet.
  Jag har också minnen av en svart/vit film med tomten. Förmodligen denna på Tuben.
  https://youtu.be/3BVzYcuVg-c

  Jag brukar inte titta så mycket på TV vid juletid. Kalle kan det hända att jag råkar få en glimt av och så har vi naturligtvis Svenson som också blivit en klassiker. Så sant, smaken är delad om ändalykten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »