Allehanda

Det enkla livet

Idag såg jag TV-programmet ”En tvättäkta lantis” på FST5 som handlar om ett par någonstans i Danmark som köpt en gammal, något nedsliten bondgård. Det är Frank med sin flickvän Theresa och deras lilla barn som bor på gården. De har en speciell livsstil där det enkla i livet hyllas och gamla metoder prövas. De vill leva nära naturen och med hög grad av självhushållning och självförsörjning. Där finns både höns, gäss, getter och häst. Programserien är annorlunda och sevärd.

Jag kan inte låta bli att tänka på min granne på andra sidan skogsbacken. Han och hans fru har funderingar i samma stil. De har visserligen båda två vanliga jobb men en stor del av fritiden går åt till att bygga upp en gård med lite djur och odling.

Höns finns redan. De bor i lekstugan som egentligen var tänkt till pojkarna. Inhyrda får finns i hagen på sommaren men den stora drömmen är att få egna får. Därför kallas deras garage och verkstad för Fårhuset. Det var nämligen först tänkt som fårhus. Häst finns också med i planerna någon gång i framtiden. Hund och katt finns naturligtvis redan.

En annan egenhet är att grannen skaffat en del gamla jordbruksredskap. Det mest märkvärdiga är ett tröskverk av den gamla modellen. Men både hästdragen höräfsa och harv finns också. Han har också gått en kurs i hur man använder en arbetshäst i jordbruket. Den senaste utbildningen har visst något med ekologiskt jordbruk att göra.

Det är intressant att följa med och se alla idéer som dyker upp och hur de förverkligas. Med jämna mellanrum finns det något nytt påfund eller redskap att beskåda.

Själv har jag alltid fascinerats av en minimal livsstil. Jag vill minnas att jag läst någonstans att en människa kan klara sig med max. 50 saker för att fungera i ett modernt samhälle. Det är fullt möjligt att det fungerar men det blir nog ett mycket enkelt och kanske obekvämt liv. Jag brukar fundera på vilka 50 saker jag skulle välja. Kläder, max. 2 omgångar, köksredskap, sängkläder och liggunderlag, hygienartiklar. Men sedan måste man nog bli mycket selektiv i sitt val. TV, telefon och Internet finns inte med men radio vill jag inte vara utan. Den är billig i inköp, ingen licens behövs och man får både information och underhållning. Ingen bil men cykel skulle vara bra att ha. Bostaden skulle bestå av husvagn eller husbåt som uppvärms med kamin, elektriciteten skulle hämtas från solen och litet vindkraftverk. Hux flux är man uppe i 50 saker. Kanske det finns ännu enklare bostäder? Måste man ha möbler?

För många år sedan lyssnade jag på ett föredrag av Sven Lundin. Sedermera bytta han efternamn till Yrvind. Han var båtkonstruktör och ensamseglare jordenrunt. Ju mindre båt han seglade desto bättre. Han berättade om sitt mest enkla boende som bestod av en regnrock när han bodde i Köpenhamn. Sedan bytte han upp sig till en mindre båt och på den vägen är det. Bl.a. konstruerade han en sextant som vägde bara 3 gram. Där kan man tala om ett minimalt nödvändigt verktyg. Nödvändigt om man skall segla på de stora haven utan alltför avancerade system ombord. – En hel del läsvärt finns på hans hemsida.

Det enklaste boende jag någonsin nyttjat var en papperssäck. Visserligen bara för en natt, men ändå. När jag gick i femte eller sjätte klass skulle vi en vårnatt bege oss ut i skogen till en källa och där i närheten skulle vi övernatta. Minns jag inte helt fel skulle vi också försöka få syn på tjäderspel. Vi tog med oss varsin papperssäck och något ätbart, det var allt. Några fåglar minns jag inte men det var mörkt och hur många timmar jag sov minns jag inte heller. Men jag överlevde och det är fullt möjligt att sova i en papperssäck.

 

Högt över marken där svävar ett tröskverk

0 kommentarer

 • E

  Intressant frågeställning det där, lite på temat ”vad tar du med till en öde ö?” Tror jag ska filosofera över vilka 50 saker som är livsnödvändiga någon gång. Kanske blir det ett blogginlägg så småningom ifall jag får stjäla din ide? Du har kanske märkt att jag sysslat en del med temat prylar på sistone?

 • Monica

  Du har rätt i att vi skulle klara oss med betydligt färre grejer än vi har idag, men jag är inte överens med titeln, om du med den menar att livet skulle bli lättare att leva. Jag vill inte återgå till klappträ vid bryggan för tvätten, t ex. Det finns någon anledning till att en massa bruksföremål har uppfunnits.
  Det finns naturligtvis också saker som känns totalt onödiga om man har alla funktionerna på plats, t ex elektrisk konservöppnare, och de som kräver större insats att diska än tidsvinsten att göra på det gamla vanliga sättet, t ex citruspressen. De är bannlysta!

 • Chorizo

  Jag menade inte att det skulle bli bekvämare och ”lättare” att leva utan att vi kan som sagt klara oss utan en stor del av de grejor och uppfinningar vi idag använder. Ju mera grejor och utrymme man skaffar sig, desto mera bekymmer med t.ex. reparationer, städning och underhåll. För att inte tala om den tid vi använder för att skaffa pengar till alla inköp.

  Med det enkla menade jag att man har ett sådant liv att man kan fixa det mesta själv utan att vara beroende av det högteknologiska samhället. T.ex. självhushållning vad gäller mat. Sådana maskiner och redskap som man själv kan förstå och reparera och energin man själv hämtar ur skogen, solen och vinden.
  Jag beundrar de människor som lever på det sättet och trivs med det men jag vet inte om jag själv i långa loppet skulle vilja leva så.

  Tankeexperimentet med det minimala livet låter sig göra men jag har en känsla av att det skulle bli lite trist för den som vant sig med det moderna samhället och alla möjligheter man har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »