Allehanda

Ett bildexperiment del II

Eftersom jag hållit på med denna blogg i mera än tio år så samlas det en hel del bilder på mitt webbhotell. Ibland blir det också ett inlägg med extra många bilder, upp till tio eller mera, och jag vill ha ganska stora bilder så att man ser vad det handlar om. Det skall inte vara dessa pyttesmå bilder som mera liknar frimärken än bilder. Det är en sak om ens blogg är en textblogg och man bara vill han någon liten bild som illustration men foto är ett av mina intressen och då ser jag det också som en möjlighet att få visa upp mina bilder.

Det närmar sig 5000 bilder och ganska få är dubbletter. Det gör att jag behöver ett ganska stort utrymme på hotellet och det kostar pengar. Ett alternativ är att använda moln som är gratis varifrån jag kan länka bilder och det är detta jag tänkte testa i detta inlägg. Länk från extern källa.

Frågan är då hur säkra dessa gratismoln är? Kommer de alltid att vara gratis, kommer de att försvinna och är upplösning och kvalité den som jag laddar upp? Vi gör ett försök från mitt konto på box.com.

Fortsättning.

Jag gjorde ett försök och fick också de båda bilderna att synas på bloggen. Kanske inte riktigt som jag tänkt mig men bilderna fanns där och man kunde också se dem i helskärm. Dock menar jag att det fanns ett säkerhetsproblem varför jag tog bort inlägg del I. Jag får grunna mer på saken och kanske återkomma.  Därför är detta Ett bildexperiment del II.

Men bilderna vill jag ändå visa och då får det bli på vanliga sättet, med bilderna placerade på webbhotellet.

Gamla fina Svedjehamn i Björköby med sina sjöbodar.
Jag har länge funderat på ett fotoprojekt i denna hamn mitt i Kvarken på Björkös yttersta utpost. Jag har tänkt mig dimma och lätt snötäcke. Det var det hemma i lördags när jag begav mig åstad men tji fick jag. I Svedjehamn var dimman obefintlig och någon snö såg jag inte till. Svedjehamn ligger helt enkelt längre ut till havs. Så kan det också gå på min fotosafaris.

På väg tillbaka stannade jag och tog bild på denna skärgårdsvy. De sista dagarna i november i Björköby.


iWebben.fi – Mitt nuvarande webbhotell som fungerar jättefint. Rekommenderas!

box – Ett av mina moln som är gratis. 15 Gb så det räcker en bra bit.  Kanske inte riktigt lätt att hitta gratisversionen men den finns där. Naturligtvis kan man köpa mera utrymme om man så vill.

 

2 kommentarer

 • annepauline

  Oj jösses, 5000 bilder! Där finns mycket att ”bläddra” i. Tänk gamla tiders fotoalbum med uppklistrade foton. Hur många album skulle inte det bli? Webbhotell och moln, jag fattar ingenting. Jag förstår ju att dina foton sparas där men hur det går till begriper jag inte. Hur vet du att inte alla dina bilder bara försvinner? ( Upp i molnen, haha. ) Det här med teknikens under är inte alltid att lita på hur mycket eller litet man än betalar. Hur som helst så är det väldigt vackra bilder du lagt upp. Stilla november i Björköby.

  • Per

   Jo, det blir en hel del bilder med åren och då är detta bara en liten del av alla bilder jag tagit.
   Många fotoalbum skulle det bli. Jag har också vanliga fotoalbum men med kanske lite annat innehåll än på bloggen.
   Visst kan bilderna försvinna men anlitar man ett bra webbhotell så är riskerna ganska små. Ett problem med att länka bilderna från olika bildtjänster i moln kan vara att hålla reda på varifrån man länkat bilden. Har man bilderna på ett ställe är det enklare. Jag ville i alla fall testa att det fungerade.
   Annars har jag alla mina bilder på dubbla hårddiskar hemma samt på molntjänsten Kiliaro. Det gäller att köra med dubbal munskydd för att travestera något aktuellt.
   Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »