Livet på landet

Livet på landet och dess små innevånare

De senaste åren har jag inte hört något från dem. Tyst och stilla har det varit. Inget klampande på golvet och inte prassel bakom köksinredningen. Men nu är de tydligen på gång igen. Mössen. De senaste dagarna har jag hört prassel från vedlåren och helt säkert finns där åtminstone en mus. Så irriterande när man skall sova och de små liven håller på med sitt. Musfällan skall letas fram och agnas med en läckerbit. Det brukar inte ta lång stund innan jag hör en smäll och där for den fräcka musen till mushimlen om den varit snäll, annars bär det av till ett varmare ställe. Kanske jag eldar upp den i vedspisen?

Någon enstaka myra har jag också sett de senaste dagarna. Idag klev en omkring på skrivbordet. Den döden dog med det samma. Kan det bero på det milda vädret som råder denna vinter att smådjur och kryp är aktiva? Idag har vi haft hela +5 C och då är vi mitt i den kanske kallaste månaden. Regnat har det gjort hela dagen så min motionsrunda fick avbrytas redan i sin linda. Någon riktig storm har vi inte sett av även om en sådan utlovades igår.

Svåger på andra sidan landsvägen har trevligare smådjur att rapportera. Ett par ekorrar har där levt rövare, mest med varandra. Slagsmål och full fart. Fågelbrädet bjuder ju på gratis förplägnad. Hos mig brukar de också synas till men då mest i träden i Kalvhagen strax nedanför stugan mot byn. Fina och pigga djur. Fast när de springer på stugväggen hörs det också obegripligt högt. Åtminstone för ett öra som är van vid tystnad.

Annars finns också hjort och älg i närheten. Spåren syns bra i nysnö. Att få syn på dem själva är svårare. Kanske lättare då att få syn på musen; när den sitter i fällan!


Nya kunderna förvånade Ica-personalen: ”Hysteriskt roligt” – Artikel i Norran. Ica Supermarket Morön utanför Skellefteå fick härom dagen besök av två getter som spatserade in i butiken till allmän förvåning bland de tvåbenta. Jag tror inte de köpte något, getterna. Hellre var de kanske på spaningstur inför eventuellt snattande i grönsaksdisken? Vem vet vad de hade i sinnet?

Här är det gott för en ekorre att vara. Säkert finns det kottar i massor och granar att bygga bo i.
Så lite snö hade vi igår. Idag har väl regnet reducerat snön ännu mera.

Edit tisdag morgon: Musen blev väldigt busy efter midnatt varför musfällan gillrades 01:53.  Klockan 02:17 avslutades den lilla musens liv med en dämpad smäll.

2 kommentarer

 • Annepauline

  Finns det något mer irriterande än möss som lever rullan i väggarna på natten när man ska sova? Hm, det skulle vara en krank som håller på och inar förstås. Jag såg härom dagen en livslevande metmask på gångvägen där jag gick. Är inte det bra ovanligt i februari? – Jag kommer ihåg när jag jobbade på en bensinstation, där fick vi då och då in möss både på lagret och i själva butiken. Jag fattade inte varför det var små hål i en massa påsar med ostbågar. Snart förstod jag det, mössen var väldigt förtjusta i ostbågar och gnagade hål på påsarna. OLW:s !
  Då var det en lustigkurre som frågade mig: Vet du vad mössens motorcyklar kallas? – Näää! – Ostbågar!

  • Per

   Ha, ha… ostbågar! Den var kul. Fast jag hade agnat med en skinkbit. Den hann dock inte smaka på godbiten innan fällan slog till om nacken.
   Jag hoppas att inte något möss dröjde sig kvar i påsen hos någon kund.

   Åtminstone här är det näst intill osannolikt att man hittar daggmask på marken i februari. Men kanske i slutet av mars om detta milda väder håller i sig. Det mesta av snön har smält bort. Det är bara kring min stuga som snö finns kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »