Databiten

Skicka vykort digitalt

Brevlådan i byn är borta, den försvann häromdagen. Utan tvekan en förlust framför allt för de äldre som inte har bil och dator. Å andra sidan är de inte så många kvar i byn i den situationen.

Med dator och Internet-uppkoppling kan man ändå kommunicera rätt bra med omvärlden, vänner och bekanta. Inte minst Skype, Whatsup och liknande lösningar är behändiga när man väl lärt sig att använda dem.

Ytterligare en möjlighet är att skicka vykort digitalt, det vill säga på Internet och då i första hand via PostNord i Sverige och Posti i Finland som skickar ut riktiga vykort på vanligt sätt till mottagaren. Jag testade det för snart ett par veckor sedan och det fungerar alldeles utmärkt. Speciellt dyrt är det inte heller.

Jag testad både PostNord och Posti. Båda tjänsterna har också appar till mobilen varför det är enkelt att skicka vykort med egna motiv även när man är på resa i främmande land. Apparna har jag dock inte testat ännu.

Jag skickade ett vykort till gamla moster på sitt äldreboende i Maxmo med Posti inom Finland och det kom fram någon gång förra veckan, alltså på max. fem vardagar. Exakt antal dagar vet jag inte av naturliga skäl. Ett annat vykort skickade jag till mig själv via PostNord i Sverige. Det kom fram igår eller möjligen på tisdagen. Totalt 7-8 vardagar. Skall man skicka vykort via PostNord i Sverige till Finland bör man alltså räkna med några dagar extra tid. OBS! Man kan alltså som boende i Finland skicka vykort även via PostNord i Sverige. Betalning sker med kreditkort.

Postis vykortstjänst kostar 2,30 euro som inloggad och 2,80 utan inloggning. Posti har också vikta kort för 2,70/3,20 euro. PostNord kostade 1,74 euro med den kronkurs som nu är aktuell. PostNord är alltså en hel del billigare. Dyrast är det i Finland att skicka med vanlig post. Portot är då 1,60 euro plus att man också måste köpa vykortet. Jag skickade ett vanligt påskkort och det blev totalt 3,00 euro och då var det inte något speciellt kort. På PostNord behöver man inte heller logga in för att få ett billigare pris. Av kostnadsskäl vinner PostNord klart med sin digitala tjänst.

Kortet jag fick via PostNord är jag mycket nöjd med. Postis vykort har jag inte sett ännu men det har mindre storlek 16,8 x 11,9 cm mot PostNord med A5 storlek 15x 21 cm. Kortet är av kraftigt papper, med fina färger och glansig yta. Borde utan tvekan gå att sätta i en ram om man vill. På baksidan finns det gott om plats att skriva i olika storlekar, fonter och färger. Idag skickade jag också ett vykort via Posti till mig själv för att se om det håller samma fina kvalité som PostNord.

Hos PostNord kan man välja från många färdiga motiv eller ladda upp egen bild vilket jag gjorde. På Posti kan man ladda upp egen bild men jag hittade inga färdiga motiv hos dem.

Tjänsterna fungerar alltså mycket bra om man bara är ute i god tid. Lika snabbt som epost är det förstås inte. Man behöver inte gå till brevlådan och man kan använda egna motiv om man vill. Det finns säkert de som tycker att ett handskrivet vykort är bättre och jag kan förstå dem men tröskeln att skicka ett digitalt vykort blir kanske lägre när det är så snabbt och bekvämt. Det är ju trots allt ett riktigt vykort som ändå kommer fram till mottagarens postlåda eller brevinkast.

Nu när det är coronatider och många äldre och äldreboenden inte kan ta emot besök så kan ett vykort muntra upp en hel del. Speciellt om det är personligt med egna motiv. Visst skall vi ringa men det ena utesluter inte det andra. Förutom testkortet via Posti till mig själv idag skickade jag också ett vykort till en släkting på äldreboende i Uppsala via PostNord. Hoppas att hon blir glad. Speciellt när hon ser motivet.

Härmed får jag önska en glad Valborgsmässoafton en solig Första Maj!


Skicka vykort med PostNord (Sverige)
Skicka vykort med Postia (Finland)

Detta var vykortet jag skickade till mig själv och till släktingen i Uppsala. Bild från september 2019.

 

6 kommentarer

 • annepauline

  Det där var inte dumt att kunna skicka digitala vykort. Post Nord har rätt tråkiga motiv ser jag men laddar man upp någon egen bild som du har gjort så är ju fina motivet fixat. Det säljs antagligen mindre och mindre fysiska vykort för det är överlag riktigt tråkiga motiv på de vykort som finns i handeln. Motiven på vykorten var i alla fall bättre förr! Jag har sparat en del gamla jul- och påskkort från 50 och 60 talet. Vilka härliga motiv det var då !

  Här pinade det på en iskall vind igår och idag på självaste Första maj är det ösregn. Allt firande är ju inställt så låt det regna. Undrar hur det är i Vasa, inget firande där heller? Eller ungar som springer runt med majvippor? Finns majvippor kvar förresten?

  • Per

   Jag kommer att använda digitala vykort en hel del i framtiden. Speciellt när jag är på resa och vill nå någon som inte är uppkopplad. Men även annars. En födelsedagshälsning kommer att skickas de närmaste dagarna via PostNord. De vanliga turist-vykorten är kanske inte de mest intressanta men jag brukar hålla utkik efter kort på konstutställningar, muséer och kort med lokal anknytning. Lite speciella och ovanliga kort.

   Här i byn firar vi inte valborgsmässoafton eller första maj något speciellt. Kanske barnfamiljer men inget jag känner till. I Vasa är det annorlunda bland studerande och så förstås förstamajtågen. Veteranbilsrally brukar också förekomma. Men allt är inhiberat i år.

   Fint väder så långt men regn väntas till kvällen och speciellt på natten. Bra! Jag har nämligen en liten hög som jag vill bränna upp men det har varit för torrt hittills.
   Hmm, majvippor har jag hört talas om men inget som är aktuellt här, vad jag vet.

 • annepauline

  Va? Har du inte hört talas om majvippor? Nu undrar jag var Wesber är, hon vet nog vad majvippor är. En träpinne på ca 50 cm som det är fäst långa remsor på av silkespapper i olika färger. Så viftade man runt med träpinnen så det frasade om remsorna. Sen sjöng man allt man orkade: Idag är det första maj, maj, maj… Jag tror inte att de finns här. Ja, kanske som någon sån där party grej men inte specifikt på första maj.

  • Per

   Jo men det har jag, jag skrev ju att jag hört talas om majvippor men att de inte är aktuella här. Jag blev faktiskt tvungen att googla för att få se en. Jag kan i alla fall inte minnas att vi hade sådana som barn.

 • Wesber

  Jodå, nog minns jag majvipporna som det viftades med. Tror till och med att vi hade gjort egna såna när vi gick i Stubbröslskolan i Oravais. Här har det regnat hela natten och även idag, alla vattentunnor är fyllda till brädden. Nästa vecka ska det komma in varmare väder, är utlovat 16 gr tills på onsdag. Och äldsta sonen har varit in och tagit prov på coronan och det var negativt så nu får han återgå till sitt jobb i hemtjänsten. Alltid något att glädja sig över. Vad fint fotot var på huset ditt, minns när vi lekte där med Sonja och Siv, det var tider det.

  • Per

   Jag kan inte minnas att jag haft någon majvippa men jag litar mera på ditt minne än mitt. Eller så var det något som introducerades i Stubbröslskolan, en skola som jag inte gick i.
   Regn kom i natt, något som var väntat men sedan blir det inte mera än så. Jag tycker det har varit en ganska regnfattig vår här i våra trakter. +12 lovas som mest kommande vecka.
   Så bra att sonen var smittfri och åter kan jobba. Det behövs minsann.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.