Funderingar,  Urkult

Dystert besked inför sommaren

Dagen har gått mer eller mindre i moll efter att jag igår kväll fick reda på att Urkult 2020 är inställt. Jag har gått och hoppats på att festivalen ändå skulle klara sig, det är ju ännu tre månader tills dess, men icke. Osäkerheten blev väl för stor eftersom läget inför sommaren har många frågetecken. Bättre då att avbryta i tid och ta en mindre smäll.

Men visst blev jag less. Urkult är för mig årets stora händelse och något jag längtar till ända från hösten. Jag tror inte jag är ensam om detta. Istället för tre månader blev det helt plötsligt 15 månaders väntan.

Läget i Finland är ännu mera osäkert. Smittspridningen går för långsamt, något som också personer inom THL nu tillstår. Mest less är jag på att förbindelserna till Sverige är brutna. Som det ser ut nu så öppnas inte gränserna denna sommar och i värsta fall kan det bli stängt långt in på hösten. Som jag ser det har Finland målat in sig i ett hörn eftersom åtgärderna varit för effektiva. Svår balansgång när det blir så utdraget förlopp. Och de ekonomiska följdverkningarna skall vi inte tala om, vi har inte ens sett toppen av isberget än.

En sak beslutade jag ändå igår kväll. Öppnas gränserna till hösten, låt säga september, då kommer jag att göra en resa till svenska fjällen så fort som möjligt. Vilhelmina, Stekenjokk och sedan ned till Gäddede, fortsätta via Näsåker till Höga kusten. Kanske en natt på hotellet i Näsåker. Om det finns kvar. Kanske lite nya avstickare hit och dit. Uppleva åtminstone något av den vackra hösten i fjällen.

Fast man vet aldrig, i värsta fall är gränserna stängda ända till årets slut. Man blir lite pessimist i dessa tider. Sommaren är ändå förstörd.

Svanar och andra fåglar flyger som de vill. De låter sig inte hindras av gränser.

10 kommentarer

 • annepauline

  Voi, voi, det gick så att Urkult blir inställt. Jag läste i förrgår att Storsjöyran blir inställt så då anade jag att även Urkult skulle gå samma väg. Så himla tråkigt allting är. Det är som om man bara går runt och väntar och hoppas att allt ska bli som vanligt normalläge men det ser mörkt ut. Jag läste också att smittspridningen lär gå för långsamt i Finland. Kanske det, viruset försvinner ju inte och vaccin lär inte komma på ett par år eller kanske längre tid så då tuffar viruset på så länge. Här är läget ansträngt inom vården. Smittspridningen tog ny fart igen förra helgen när det var varmt och soligt och folk fick för sig att nu är läget lugnt, ut och festa. Jäkla döskallar.

  Hur ska det gå med ekonomin? Jag ser inget annat än antingen dör man av covid 19 eller av svält.

  • Per

   Jo, så gick det. Urkult är en liten festival och därmed förmodligen också mera flexibel men de har säkert också sina avtal med både artister och ljud/ljus. Sveriges Radio brukar också banda flitigt och allt kräver planering i tid.
   Biljetten som jag köpte i vintras tar jag inte tillbaka pengar på utan det får gå till föreningen Urkult.

   Smittspridningen i Finland är för långsam men ändå finns det folk som vill ha kvar alla restriktioner. På tal om ekonomi och allt annat läste jag en intressant artikel igår.
   https://svenska.yle.fi/artikel/2020/04/28/osmo-soininvaara-en-utdragen-nedstangning-ruinerar-finland-fullstandigt-optimera

   Svält ja, varje dag dör 17.000 människor i svält jorden runt men det är inget som engagerar speciellt många i den rika världen.

 • annepauline

  Ja, det var en intressant artikel. Det är mycket om och men i dessa tider. Men slutsatsen av det hela är väl ändå mest lik: Antingen dör man av covid 19 eller svält. Hugget som stucket. Dystert läge.
  Ska Jehovas vittnen få rätt till slut? Total undergång. Eller hur var det nu igen? Klarar man sig om man är Jehovas vittne?

  • Per

   Ett är i alla fall säkert, livet är sexuellt överförbart med dödlig utgång.
   Tja, det finns säkert en hel del läror som gör anspråk på att just deras utbud är det bästa. Bara att välja och vraka men att de är ett slags vaccin mot nu aktuell farsot tvivlar jag starkt på.
   Total undergång? Nej, det tror jag inte heller på.

   Jag såg förresten på FB en sida i en bok skriven av en Dean Koontz för 40 år sidan där denna epidemi förutsågs. Det märkliga var att sjukdomen försvann lika snabbt som den kom men återkom tio år senare (2030) för att efter det försvinna för alltid. Boken heter Eyes of Darkness.
   Tja, tro det den som vill. Plus alla konspirationsteorier.

 • Erika

  Där jag bor är allt inställt i sommar, allt det som
  varje sommar går av stapeln, men det var inget jag
  blev förvånad av. De som ställer in vet nog vad de gör.

  Förhoppningsvis blir det kanske till viss del normalt igen,
  även om inte allt blir det. Förändringen kom för oss alla
  när Corona flyttade in i våra liv! Är inne på femte veckan
  som isolerad, men hellre det är att ligga några meter under
  jord. Är i en reell riskgrupp.

  Solen skiner denna dag, det är inte mer än ca 1 plus.
  På morgonen var det -gr. Om sommaren är på väg, nej inte
  ens våren känns i antågande.

  • Per

   Är man i en riskgrupp eller har hög ålder är det skäl att vara aktsam och stanna i karantänliknade förhållande. Det visar all statistik och undersökningar. Frågan är hur länge och hur länge folk orkar med det. Samtidigt så överlever de flesta även i utsatta grupper. Men man kan ha otur och dra en nitlott, så är det även för yngre människor.

   Oj, bara 1 plus? Här kan vi ståta med +8 och halvmulet.

 • annepauline

  Jahaja, nu är årets Pride parad inställd! Min höjdpunkt på sommaren när jag brukar gotta mig i att gå och titta på alla transvestiter! För att inte tala om alla läderbögar. Nä, nu blev jag lessen.

  • Per

   Arma tider, ingen Pride parad! Så mycket färger och former som försvann.
   Så tråkigt för dig. När skulle den ha gått av stapeln, i slutet av sommaren?

 • annepauline

  Pride festivalen brukar vara sista veckan i juli och paraden brukar gå på lördagen den veckan. Jag har inte missat paraden något enda år tror jag. Ööh, så synd. Nu är det bara att inse att allt är inställt för resten av det här året.
  SAS har också sagt upp nästan all personal. Scania har börjat sin produktion lite försiktigt. Men vad hjälper det? Vilket företag köper nya lastbilar i det här läget? Det är bara sjukvården som går på högvarv. Och där går rykten att man låtit smittan ta sig in på äldreboenden för att bli av med några tusen kostsamma åldringar i landet. Nä, det kan väl ändå inte stämma? Usch, så många rykten som börjat cirkulera.

  • Per

   Fattar jag rätt så betyder Pride paraden för dig lika mycket som Urkult är för mig. En slags folkfest och happening som lyfter väsentliga frågor i samhället. Nästan som en tradition. Som deltagare eller åskådare. Det brukar ju vara rätt mycket show och färgstarkt har jag sett på Tv och nätet. Bl.a. hon Linnea Cleasson figurerar ju i sammanhanget.

   Det finns mycket rykten, spekulationer och konspirationsteorier i omlopp och det gäller att sålla ganska radikalt. Nej, jag är övertygad om att man inte medvetet försökt göra sig av med kostsamma åldringar. Däremot har man kanske inte haft en genomtänkt strategi från början och slarv har förekommit. Det är lätt att vara efterklok.

   Här i Finland så återgår eleverna till skolorna i mitten på maj med vissa rekommendationer att följa. Finnair menar sig också överleva krisen, kapitalstarkt som det är. Alltid något men vi har inte sett slutnotan ännu för hela samhället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *