Upplevelser

Sommarplaner och förhoppningar inför sommaren

Redan nu, den 11 juni, har vi tagit ett stort steg in i sommaren. Planering och förberedelser är i full gång. Vad skall göras, vart skall vi fara, vem skall vi träffa, vad skall vi uppleva. Kanske någon bara tar det lugnt och slappar i hängmattan, grillar lite och är nöjd i största allmänhet med tillvaro. Andra har högt uppskruvade förväntningar och ser framför sig en spännande sommar med äventyr och resor, kanske festivaler.

Själv är jag lite mitt emellan. Visst skall jag ta vara på sommaren men den behöver inte heller rymma allt. Regnar det en vecka är det inte hela världen men helst inte vecka 31 och 32 för då är det ju Urkult!

Jag bokade idag två hotellnätter i samband med Urkult samt färjebiljetter. Jag betalade också tältplatsen på Näsåkers Camping denna vecka. Allt är klappat och klart för sommarens höjdpunkt: Urkult. Onsdagen den 31 juli ger jag mig iväg och återvänder i början på följande vecka. Jag hoppas på fint väder och fin stämning. Alla artister och band är nu också presenterade, likaså min spotify-lista med Urkultmusik 2019. När jag svänger ut på riksåttan i Kaitsor och fått fart på Bettan känner jag ett stort lugn och stor förväntan precis när jag passerar Vörå å. Då är jag på G. När jag närmar mig Näsåker får jag pirr i magen. Jo, det stämmer, varje år.

Nu på lördag (15.6) är det Öppna portarnas dag i Kristinestad. Det har jag inte besökt tidigare men nu är det dags. Kulturevenemang på gårdar och i trädgårdar. Hoppas, hoppas på hyfsat väder.

Besök på Stora Fjäderägg strax norr om Holmön vid midsommartid har också legat mig nära hjärtat. Att få uppleva havet och naturen en ljus och vacker natt veckorna kring midsommar med det vidsträckta havet i norr och nordost. Jag är inte säker på att det blir av för fint väder och nästan vindstilla är ett krav jag har. Om inte i år så kanske nästa år.

En bilfärd till Suomussalmi i östra Finland finns också i tankarna men vädret har inte varit så varmt och fint hittills som jag önskat mig. Dit kan jag också tänka mig att åka på hösten.

29 juni spelar Vikingarna och Christer Sjögren i Åminne strax söder om Vasa. Jag är ingen dansbandsdiggare och bryr mig inte heller mycket om kasedans men det är ju ett legendariskt dansband som kanske är värd en färd dit på lördagen. Åtminstone en gång. Förr i världen när jag var ung och grön var Åminne ett dansställe som absolut måste besökas både en och flera gånger per sommar.

Vecka 28 går Kaustbyfestivalen av stapeln. Det har blivit en tradition att åka dit åtminstone en dag. Vilken dag det blir beror mycket på programmet och vädret.

Lördagen den 13 juli blir det dock inte att jag åker till Kaustby för då händer det fina saker på Bergö, nämligen Skärifolk, en festival för andra året som har finlandssvenska och österbottniska band och artister. I år kommer det också att spelas musik i pubtältet medan huvudscenen byter band. Nio olika akter plus aktiviteter för barn.

Söndagen den 14 juli firar vi byadagen här i Oxkangar och den är ju bara ett måste och ett givet kort.

Vecka 30, firas Jakobsdagarna i Jakobstad och visst måste jag dit åtminstone en dag.

Samma helg går också Vasa Festival av stapeln med artister som Veronica Maggio och Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani som jag gärna hade sett. Tyvärr samma fredag som som träffen i Pörkenäs. Som ni ser, ibland kör det ihop sig.

Ja, och 1 till 4 augusti är det som sagt Urkult. Jippii!

Torsdagen den 8 augusti är det Konstens natt i Vasa och den brukar ju alltid bjuda på ett och annat trevligt.

I mitten av vecka 33 blir det storfrämmande från Canada och det ser jag mycket fram emot.

Följande vecka 34 är det Nykarlebyveckan men många olika aktiviteter som kulminerar i Juthbackamarknaden den 23 och 24 augusti. Nordens största loppis- och skrotmarknad. Säkert blir det en sväng dit också.

Och till slut, lördagen den 31 augusti är det villaavslutning, eller stugsistan som den kallas i kungariket.

Tycker ni det är mycket som finns med i planeringen? Kanske det men mera ryms och allt är inte spikat än. Säkert något jag glömt och säkert något som kommer till. Javisst ja, Postrodden och Monäsrodden. Och Österö skärgårdsmarknad.  Och….

Hur ser dina planer ut för sommaren och finns det några säkra evenemang som bara måste besöka?

 


Öppna Portarnas dag i Kristinestad  

Skärifolk – Bergö

Urkult

Vasa Festival

Kaustinen Folk Music Festival

Jakobs Dagar  

 

 

Urkult 2018

Titta! Fina Enkel spelade på Kaustinen Folk Music Festival ifjol 2018.

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »