Upplevelser

När det går överstyr

Jag hade inte tänkt skriva fler inlägg om Urkult denna gång men efter att ha läst en del av de kommentarer som följde på ett inlägg om rasifiering på Urkults Facebook-sida känner jag mig ändå manad att försöka beskriva vad jag känner inför den inflammerade debatt som följde. En debatt, om man kan kallade den debatt, som helt kapade Urkults FB-sida och som är så långt från Urkult som den kan komma.

En tjej som beskriver sig som rasifierad upplevde att Urkult inte alls var det som hon tänkt sig utan istället kände hon obehag redan på tåget upp till Urkult, att det inte fanns tillräckligt många rasifierade personer på plats och att ett gäng på tio flickor skrikit ”rödskinn” efter henne. Hon tog också illa vid sig av att folk bar kännetecken från kulturer som de uppenbarligen inte tillhörde. Hon tog som exempel dreadlocks, haremsbyxor och annan ”icke-svensk” klädsel. Tatueringar med symboler från andra kulturer var inte heller ok. Bl.a. gillade hon inte att en tjej tatuerat Afrikas karta på sin kropp. Det var tydligen väldigt kinkigt med vad man får och inte får för att hon inte skulle bli kränkt. Hon ville i slutändan ha tillbaka pengarna för obehaget. Tråden togs bort så jag har inte möjlighet att i detalj återge inledningen.

För det första visste jag inte ens att det fanns ett ord som rasifierad. Vid koll på nätet finns en beskrivning på Wikipedia men den är så teoretisk och svårbegriplig att den gav inte mig speciellt mycket. Rasism vet jag på ett ungefär vad det innebär: att någon blir diskriminerad, illa behandlad eller utsätts för fördomar p.g.a. hudfärg, folktillhörighet, kultur, språk, religion. Ibland av alla eller ännu fler orsaker. Förstod jag rätt är rasifiering en strukturell rasism inbyggd i samhället och inte på individnivå och däri uppstår det svåra att förstå den.

Att tio flickor skulle ha skrikit ”rödskinn” efter henne är fullt möjligt men varför i hela fridens namn skulle de ha gjort det på Urkult, ett ställe där allt sådant är fjärran för de allra flesta besökare och där det fanns människor från många länder, kulturer och med olika bakgrund i fredlig samexistens? Det är just det som är poängen med Urkult. Hon måste ha haft oturen att hamna mitt i värsta rasistgänget på hela Urkult. Märkligt, jag är mäkta förvånad!

I kommentarerna som följde var de inte alla gånger snälla mot varandra. Det var som om Urkult-andan blåst bort så fort de lämnade Näsåker. Sak samma var det i debatten om vegetarianmaten som också utspelade sig på Urkults FB-sida. Även den togs bort efter en långrandig debatt där de gick i cirklar och tuggade samma saker gång på gång utan någon ände. Det finns säkert fler ämnen som skulle kunna diskuteras men måste det göras på Urkults FB-sida och i sådan mängd? Det var som om hela Urkult svärtades ned som rasistiskt och köttätande. Så har inte jag lärt känna Urkult.

Sådana ”princip-diskussioner” hör inte hemma på Urkults FB-sida därför att det uppstår inget samförstånd utan tvärtom fjärmas människorna från varandra. Det skulle säkert bli samma om t.ex. feminism eller trosfrågor togs upp. Öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två, som Rudyard Kipling skrev; inte ens på Urkults Facebook-sida. Bättre då seminarier, workshops eller Solidaritetstorget på Urkult.

urkult graffiti
Vi är alla lika mycket värda, stor som små, svarta som vita, kvinnor som män och allt däri mellan. – Vad månne hon såg innan hon gjorde sin målning på Urkults graffitivägg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »